Izmjene potiču lokalnu korupciju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS

Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu potiču zemljišne špekulacije, lokalnu korupciju te nepovratno smanjenje hrvatskih poljoprivrednih površina, navodi se u priopćenju za medije Koalicije udruga i Zelenog foruma. Naime, oni su danas poslali zahtjev Saboru u kojem traže da se izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu povuku iz hitne procedure te da se zaštiti kvalitetno i visokokvalitetno poljoprivredno zemljište od prenamjene u građevinsko zemljište. Predstavnici Zelene akcije, Transparency Internationala Hrvatska, GONG-a i brojnih drugih udruga podsjetili su kako je Sabor, na prijedlog Vlade RH, 6. svibnja prihvatio hitnu proceduru za izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a citirali su i obrazloženje Vlade RH kako "Donošenje Zakona predlaže se po hitnom postupku u cilju sprječavanja negativnih posljedica do kojih bi došlo zbog nemogućnosti bržeg raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Nadalje, predloženim izmjenama i dopunama poboljšat će se i ubrzati privatizacija jednog od najvrjednijih prirodnih resursa".

- Ovakvo obrazloženje donošenja izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu po hitnom postupku smatramo neprihvatljivim te stoga tražimo da se iste izmjene povuku iz hitne procedure kako bi se omogućila temeljita javna rasprava o ovom vrlo bitnom pitanju za budući razvoj Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Protive se i deseterostrukom smanjenju naknada za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta, suprotno Odluci Ustavnog suda, jer se njome potvrđuje obaveza države da se zaštiti poljoprivredno zemljište od prenamjene u nepoljoprivredne svrhe, a time se, kako kažu, zapravo potiču špekulacije zemljištem koje su dosadašnjom visinom naknada bile otežane.

- Naprimjer, ako je cijena poljoprivrednog zemljišta 10 eura, a cijena građevinskog 200 eura po metru četvornom, u početku je ukupni trošak kupovine i prenamjene manje vrijednog poljoprivrednog zemljišta 20 eura po metru četvornom, što je 10 puta jeftinije od kupovine građevinskog zemljišta. Osim što se time potiče nepovratno smanjenje ukupnih poljoprivrednih površina te špekulacije zemljištem, smanjuje se 10 puta i prihod od ove naknade za državni proračun te prihod jedinica lokalne uprave i samouprave. Isto tako ovakve izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu zapravo otvaraju veći prostor za korupciju prilikom izmjene prostornih planova jer potezom pera lokalnih vlasti poljoprivredna zemljišta praktički preko noći dobivaju barem 10 puta veću cijenu, navodi se u priopćenju.

Spomenuli su i igrališta za golf, kojih je u Hrvatskoj planirano 89, a koja su izuzeta plaćanja naknada za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta, čime se isto tako gube ogromna sredstava te traže "brisanje igrališta za golf iz izuzetaka za koje se ne plaća naknada za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta jer je to jedina iznimka za koju se ne može naći opravdanje pozivanjem na Ustav RH".

Potpisnici priopćenja su "Koalicija udruga" u kojoj su Zelena akcija, Transparency International Hrvatska, GONG, Pravo na grad, Zelena Istra, Eko - Zadar i Srđ je naš, dok su u sklopu Zelenog foruma 42 udruge za zaštitu okoliša.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno