Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mene majka za ekonoma dala, biće da se grdno… (FOTOGALERIJA)

16.05.2011. 22:00
Mene majka za ekonoma dala, biće da se grdno… (FOTOGALERIJA)


Tko tebe brašnom ti njega jajem – neslužbeni je moto ovogodišnje ludijade zadarskih maturanata koji su jutros naoružani žviždaljkama i sastojcima za pizzu protutnjili kroz grad.
Prazne kutije za jaja, vrećice od brašna i bijeli pločnici rezultat su živopisne proslave sada već bivših srednjoškolaca koji su se mogli vidjeti na svakom dijelu Poluotoka. Prolaznici su se u čudu sklanjali veselim grupama kako im ne bi doletio neki “jajoviti” pozdrav, no parada po gradu na sreću nije dugo trajala. Maturanti su se ubrzo uputili prema Rivi i Pozdravu suncu kojeg su uspjeli usprkos vrućini zabijeliti kao da je Zadar posjetila omanja mećava.
– Pa mi to nismo ovako slavili. Mi bismo se okupili u holu škole i pjevali pjesme, kakva jaja… – komentirala je jedna starija građanka ostatke maturantskog „ratovanja” po Kalelargi. Sreća pa se dotična nije odlučila prošetati tog jutra i Pozdravom suncu gdje se slavilo i gađalo sve u šesnaest. Zapaljena je i jedna bengalka, a da maturanti nisu skloni samo destruktivnim aktivnostima potrudili su se prethodnih dana i na dan ludijade osvanuli s natpisima majica koji su mamili osmjehe na lica građana, ali pojedine i naljutili.
“Podrška uhićenim carinicima – ko krade ima” – poručili su najmlađi zadarski špediteri.
– Dobra vam je majica! – prokomentirali smo.
– Hvala, hvala, ne misle svi tako… – pomalo tugaljivo dobaci jedan maturant čija su dva prijatelja (očito iz tog razloga) preokrenula svoje uratke naopako.
Novopečeni tehničari za računarstvo poručili su pak „Sanader nam je ukrao natpis”, a apatiju koja se sa starijih generacija izgleda preselila i u školske klupe prigodno je dočarao još jedan natpis „Meni je svejedno – jer svima je svejedno!”. Što misle o svojoj profesiji, pjesmicom su poručili i zadarski ekonomi: „Mene majka za ekonoma dala, biće da se grdno zaj….”. Skladanje je od ruke išlo i grafičarima: „Mučili se četiri godine – kraj Bille se otvorile Plodine”.
Bilo kako bilo, uz pivo, vino i kupanje na najsuvremenijoj zadarskoj znamenitosti mlade zadarske snage proslavile su svoj ulazak u odraslo doba. Kako će ono proći i hoće li imati snage i volje (kreativnosti itekako imaju) da promjene na bolje svijet koji im je ostavljen – pokazat će vrijeme.