Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Milanović: Ne dolazi u obzir da s Kosor pozivam na glas za EU

16.05.2011. 22:00
Milanović: Ne dolazi u obzir da s Kosor pozivam na glas za EU


Jadranka Kosor misli da bi joj opozicija trebala pomoći uvjeriti građane da je članstvo u EU dobro za Hrvatsku, ali oporba odbija mogućnost da se referendumska kampnja pokuša iskoristiti kao predizborna


Premijerka Jadranka  Kosor smatra da se parlamentarna  opozicija nedovoljno angažirala u animiranju građana za prihvaćanje uvjeta  što ih od Hrvatske traži EU u finišu  pristupnih pregovora. “Oporba je mogla napraviti daleko više, nisu dali svoj  doprinos i teško je bilo raditi kad se  neprestano tražilo da Vlada ode”, izjavila je predsjednica Vlade gostujući  u nedjelju u Dnevniku HTV-a. Kao  primjer nekooperativnosti opozicije,  konkretno predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, premijerka je ispričala kako je na zadnjoj sjednici  Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, predložila da “odemo  zajedno u brodogradilišta i tumačimo  ljudima što moramo napraviti vezano  uz poglavlje 8, što je neminovno”. Jadranka Kosor požalila se da je Milanović odšutio taj njezin prijedlog,  kao što ni na cijeloj sjednici NO nije  progovorio.
Iz transkripta te spomenute sjednice vidi se da je premijerka tom prilikom doista predlagala zajedničke  odlaske u brodogradilišta, ali ne izravno Milanoviću.
EU opći interes
– Ja bih rado da jedno parlamentarno izaslanstvo pođe sa mnom u  neko od brodogradilišta kako bismo  zajedno protumačili sve aspekte vrlo  kompliciranih pregovora vezanih za  brodogradilišta, odnosno za poglavlje  8. Mislim da bi to bila jako dobra  poruka, rekla je premijerka 8. travnja  na sjednici NO, na kojoj su nazočili i  predsjednik Ivo Josipović i lider oporbe Zoran Milanović.
Predsjednica Nacionalnog odbora  Vesna Pusić rekla nam je kako se sjeća  da je premijerka spominjala višestranačko izaslanstvo koje bi posjetilo brodogradilišta, ali “ne vidim što bi radilo  takvo izaslanstvo” jer je to pitanje  “odgovornosti Vlade”.
– Istina je da mi kao opozicija zapravo radimo na europskom projektu  više nego bilo koja opozicija na svijetu,  jer je EU interes ove zemlje. Ali ne  možemo baš preuzeti odgovornost  Vlade, ističe predsjednica HNS-ovog  Kluba zastupnika.
Kako se trenutačno čini pregovori  će ipak završiti u lipnju, a onda slijedi  kampanja kojom bi se hrvatske  građane trebalo uvjeriti da je članstvo  u Europskoj uniji, unatoč svemu, dobro za Hrvatsku. Jadranka Kosor misli  da bi joj opozicija trebala pomoći u  tome.
Odvojeni skupovi
– Bilo bi dobro da nakon završetka  pregovora izađemo zajedno pred  građane kako bi što više ljudi izašlo na  referendum i glasalo za EU, kazala je  na HTV-u predsjednica Vlade.
No, zasad se ne čini izvjesnim da bi  vlast i opozicija, i to uoči parlamentarnih izbora, zajedno nastupali tijekom predreferendumske kampanje  kako bi osigurali što veći biračku potporu ulasku u Uniju.
– Jasno je da ćemo mi na svojim  skupovima pozivati građane da glasuju za EU. To, uostalom, i sada činimo. Ali, ne dolazi u obzir da nastupamo zajedno s HDZ-om, kategoričan je šef SDP-a Zoran Milanović.
Identičan stav ima i Vesna Pusić  koja upozorava kako bi vrlo štetno bilo  da se referendumska kampnja pokuša  iskoristiti kao predizborna.
 


Pusić: Nepotrebni zajednički skupovi za informiranje birača




– Nema govora o tome da bi itko davao podršku Vladi u referendumskoj kampanji. Ne  radi se o podršci ni Vladi ni opoziciji, nego dugoročnom hrvatskom interesu, a to je  članstvo u Europskoj uniji, naglašava Vesna Pusić. Dodaje kako nagovaranje birača da  glasuju za EU nipošto ne podrazumijeva zajedničke skupove vladajućih i oporbe, nego  će doprinos oporbenih stranaka biti u “informiranju građana o sadržaju pregovora i  sadržaju članstva”.