Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

MUP za istragu “optužio” DORH, koji tvrdi da policija radi samostalno

16.05.2011. 22:00
MUP za istragu “optužio” DORH, koji  tvrdi da policija radi samostalno


U svom priopćenju MUP demantira Linića koji za istraživanje nabavke oružja okrivljuje Karamarka i Grbića. Policija tvrdi i da je o anonimnoj prijavi protiv Linića i Radulića obavijestila tužiteljstvo s pitanjem što da rade, na što im je odgovoreno da postupe po Zakonu o policijskim ovlastima


Slavko  Linić je pogriješio! Tako, naime, tvrdi MUP u svom  priopćenju u kojem se navodi  da ni ministar Tomislav Karamarko, niti ravnatelj policije Oliver Grbić nemaju  veze s kriminalističkim istraživanjem nabavke oružja  za Teritorijalnu obranu Rijeke 1991. godine. Pored toga, u priopćenju MUP-a, koje  citiramo u cijelosti, navodi se  da je riječka policija postupala po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva iz  Rijeke.
– Gospodin Linić, dovodeći  ministra Karamarka i glavnog  ravnatelja policije Grbića u  kontekst događaja u kojima  oni nemaju nikakvu ulogu,  pokazuje da nije informiran  ili je pogrešno informiran o  cijelom kriminalističkom istraživanju. Naime, Policijska  uprava primorsko-goranska  postupa po zaprimljenom  zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva iz Rijeke  kojim je policiji naloženo  obavljanje nekoliko obavijesnih razgovora vezano za nabavku oružja tijekom 1991.  godine za potrebe naoružavanja jedinice Teritorijalne  obrane Rijeka. Po spomenutom zahtjevu Županijskog  državnog odvjetništva Policijska uprava primorsko-goranska postupa potpuno samostalno budući da se ne radi o  predmetu u koji bi se trebalo  uključiti Ravnateljstvo policije. Prema tome, dužni smo  reći da je g. Linić pogriješio  dovodeći ministra g. Karamarka i glavnog ravnatelja  policije g. Grbića u vezu sa  spomenutim zahtjevom  ŽDO-a te je u tom smislu u  svojoj izjavi neprimjereno  reagirao. Posebno zabrinjava  njegova izjava u kojoj kaže da  su “Tržnice praktički već pale”, misleći pritom na odbačaj  kaznene prijave iako u tom  predmetu još nije donijeta  državnoodvjetnička odluka,  navodi se u priopćenju  MUP-a.
Politički obračuni
Od izvora bliskih riječkom  tužiteljstvu potvrđeno nam je  da su još u veljači ove godine  od PU primorsko-goranske  obaviješteni o anonimnom  podnesku u kojem se iznose  sumnje na račun Slavka Linića i Šime Radulića, a u vezi  s 830 tisuća njemačkih maraka izdvojenih 1991. godine  za nabavku oružja. Riječka  policija je o tom podnesku  obavijestila riječko tužiteljstvo, s upitom što da poduzme povodom tih sumnji, a  kako smo se mogli uvjeriti,  odgovoreno im je da procijene navode iz podneska  sukladno ovlastima iz Zakona  o policijskim ovlastima.
Primorsko-goranski župan  Zlatko Komadina dojma je  da barem u zadnje vrijeme  umjesto pravne imamo policijsku državu, kako je izjavio  na jučerašnjem press kolegiju.
– Želim vjerovati da policija  postupa po proceduri, ali kada počne čačkati po nečemu  što je staro dvadeset godina i  to u izbornoj godini, sve to  miriše na političke obračune.  To sigurno nije dobar znak za  razvoj demokracije u Hrvatskoj. Dno je dna svake države  ako policija postupa prema  političkim nalozima, rekao je  Komadina.
Župan je dodao da ministar  policije, iako dolazi iz redova  politike i predstavlja svoju  političku opciju, mora osigurati potpunu profesionalnost Ravnateljstva policije, a  ne osiguravati to da se pojedinci politički procesuiraju.  Komadina smatra da, ako se  dokaže da je u slučaju Slavka  Linića riječ o političkom procesuiranju, trebaju padati ostavke onih koji su to naložili i  koji su za to odgovorni. Primorsko-goranski župan zapitao se i kako to iz nadležnih  službi konstantno u javnost  cure informacije koje, kaže,  ljudima nanose štetu.
Opasno i neprihvatljivo
Činjenica da je riječka policija pozvala na obavijesne  razgovore članove nekadašnjeg Kriznog štaba Rijeke  temeljem Zakona o nezastarjevanju ratnog profiterstva  koji je prošloga petka tek  izglasan u Saboru i još nije ni  stupio na snagu, a usto i na  temelju rukom pisane anonimne prijave, opasna je i  neprihvatljiva, komentirala je  za naš list predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje  pristupnih pregovora Vesna  Pusić.
– Krajnje je riskantno, neozbiljno, pa čak i opasno po  naš zjednički strateški cilj, a  to je završetak pregovora s  EU, da se ne postupa po  važećim zakonima. Iz toga  nam prijete razne neugodne  mogućnosti jer nemojmo zaboraviti da će se i nakon  zaključenja pregovora nad  nama obavljati monitoring  Europske unije, naročito kad  je u pitanju poglavlje 23, kaže  HNS-ovka Vesna Pusić.
 


Josipović bez komentara




Za komentar smo zamolili i predsjednika Republike Ivu Josipovića, jer je  upravo on bio inicijator donošenja ovakvog zakona, još dok je bio zastupnik  u Saboru. No, iz njegova Ureda poručeno je da ipak neće komentirati  postupak koji je u tijeku, a na bilo koji način se odnosi na funkcioniranje  pravosudnog sustava.


 


Slavko Linić više ne očekuje poziv policije


Komentirajući priopćenje policije, Slavko Linić je izjavio da glasnogovornik policije Krunoslav Borovec laže u ime svog šefa, ministra  Karamarka.
– Jer, ako je točno ono što su iz državnog odvjetništva potvrdili, da nisu  policiji dali nikakav nalog za istragom temeljem anonimne prijave, onda  je dakle policija odgovorna za kopanje po zastarjeloj temi iz 1991.  godine, rekao je Linić.
S obzirom da iz ŽDO-a tvrde da su policiju uputili da postupaju  sukladno Zakonu o policiji i da nema naloga za istragom, iz toga Linić  zaključuje da je policija nastupala samostalno i da stoga i snosi  odgovornost za udar na ljude koji su 1991. branili Rijeku. Linić više  uopće ne očekuje policijski poziv na razgovor.
– Iz svega se pokazalo da nema osnova za obavijesni razgovor sa  mnom, da nema naloga ŽDO-a i da nema razloga da Slavko Linić bude  dovođen u bilo kakvu vezu s tzv. ratnim profiterstvom. Uostalom, prema  postojećim zakonima financijske malverzacije iz 1991. godine, da su i  postojale, bile bi već u zastari, a novi Zakon o nezastarjevanju ratnog  profitestva nije još stupio na snagu, dodaje Linić.
Neovisno o tome tko je bio nalogodavac za kopanje po ovom slučaju  u policiji, Linić smatra da su riječki policijski službenici, koliko on zna, bili  korektni, a sada ostaje otvoreno pitanje tko je vodio “operaciju” – ministar  Karamarko ili ravnatelj policije Oliver Grbić. Po Liniću, ako je točno što se  spekulira, da se oni sada međusobno optužuju za medijsku eskalaciju  slučaja, ipak sve upućuje na zaključak da je jedan od njih dvojice svakako  prekoračio ovlasti i zloupotrijebio svoj položaj.
– Netko se ovdje dodvorava premijerki Jadranki Kosor i pokušava  spasiti svoju glavu, a to nije ništa drugo nego zloupotreba položaja,  zaključuje Linić. Njega nitko iz policije i dalje nije kontaktirao, ni usmeno,  ni pismeno.
T. TOMIČIĆ