Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Popunjeni svi kapaciteti “Radosti” i “Sunca”

16.05.2011. 22:00
Popunjeni svi kapaciteti “Radosti” i “Sunca”


Za razliku od prošlih godina kada je broj prijavljene djece bio čak i dvostruko veći od raspoloživih slobodnih mjesta, sada je situacija znatno drugačija, odnosno mnogo povoljnija, što je rezultat objedinjavanja natječaja za gradske dječje vrtiće, ali i gradskog sufinanciranja privatnih vrtića


Nakon što su se  tijekom travnja i svibnja u zadarskim Dječjim vrtićima  “Radost” i “Sunce” zaprimale  prijave za upis za novu pedagošku 2011./2012. godinu,  poznati su i prvi službeni podacima prema kojima su svi  kapaciteti gradskih vrtića popunjeni. Za razliku od prošlih  godina kada je broj prijavljene  djece bio čak i dvostruko veći  od raspoloživih slobodnih  mjesta, sada je situacija znatno drugačija, odnosno mnogo  povoljnija, što je rezultat objedinjavanja natječaja za gradske dječje vrtiće, ali i gradskog  sufinanciranja privatnih vrtića.
Jedinstvena lista
Za “Sunce”, koje ima osam  područnih vrtića, pristiglo je  285 prijava. Od tog broja, kako pojašnjava Ana Dunatov,  ravnateljica Dječjeg vrtića  “Sunce”, 180 prijava se odnosi  na primarni, desetosatni program te 100 za malu školu. Što  se tiče prijava za primarni program, 102 djece je vrtićke, a 78  jasličke dobi.
– Vrtiće ‘Sunca’ trenutačno  polazi 795 djece, a 420 njih  potvrdilo je svoj ostanak za  sljedeću godinu. U novu pedagošku godinu moći ćemo  upisati svu vrtićku djecu koja  su se prijavila, za njih u našim  objektima imamo dovoljno  kapaciteta. Što se tiče djece  jasličke dobi, stiglo je 78 prijava, tu možda bude manjih  problema, falit će nam mjesta  za desetak mališana, no vjerujemo da ćemo to u dogovoru s ‘Radosti’ riješiti, kaže  Ana Dunatov, dodajući da je  objedinjavanjem natječaja za  gradske dječje vrtiće izbjegnuto dupliranje prijava s kojima  su se u vrtićima “borili” godinama.
U “Suncu” je u tijeku bodovanje prijava koje su pristigle za upis u novu pedagošku  godinu. Kad bodovanje bude  završeno, formirat će se lista.  Ona će se naknadno spojiti s  upisnim podacima iz “Radosti” u zajedničku, jedinstvenu  upisnu listu. Cijeli taj posao  bit će gotov najvjerojatnije do  kraja lipnja, a najdalje do 15.  srpnja ove godine.
Sufinanciranje
Što se tiče Dječjeg vrtića  “Radost”, za upis su pristigle  433 prijave. Kako pojašnjava  Biserka Belić, ravnateljica  “Radosti”, 307 prijava se odnosi na primarni, jutarnji desetosatni program. Ostalo su  prijave za malu školu. U “Radosti” još nisu obradili sve prijave, pa nisu poznati podaci o  broju vrtićke, odnosno jasličke djece. O tim podacima  ovisit će koliko će djece biti  upisano u novu pedagošku godinu.
– Dječje vrtiće ‘Radosti’ sada  polazi 906 djece. Njih 577 potvrdio je svog ostanak. Istovremeno pristigle su 433 prijave, od kojih se 307 odnosi na  primarni jaslički i vrtićki program. Prijave se još obrađuju,  tako da nemamo konačne  brojke, no računamo da ćemo  upisati između 250 i 270 djece.  Broj slobodnih mjesta ovisi  isključivo od dobi djece koju  ćemo upisati, kaže Biserka  Belić, dodajući da ove godine,  zahvaljujući gradskom sufinanciranju privatnih vrtića od  strane Grada Zadra i objedinjavanju natječaja za gradske vrtiće, pristiglo je 200 prijava za upis manje nego lani.
Jedinstvena upisna lista  “Radosti” i “Sunca” bit će objavljena najdalje do 15. srpnja  ove godine. Ravnateljice Dunatov i Belić su optimistične  jer ove godine prvi put gotovo  sva djeca koja su se prijavila u  gradske dječje vrtiće u njima  će i naći svoj smještaj. Djeci,  koja se ipak ne uspiju upisati u  gradske dječje vrtiće, na raspolaganju ostaju privatni.  Većinu privatnih vrtića sufinancira Grad Zadar pa se  mjesečna cijena ne razlikuje  od gradskih i iznosi 700 kuna.
Listu je realno očekivati i  mnogo prije, a bit će objavljena na oglasnim pločama u  vrtićima, upravnoj zgradi “Radosti” i “Sunca” te web stranicama.