Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Senat brzopotezno podržao ministrove zakone

16.05.2011. 22:00
Senat brzopotezno podržao ministrove zakone


Vezano za autonomiju Sveučilišta, dobili smo pojašnjenje kako će Upravno vijeće zapravo predstavljati svojevrsni Nadzorni odbor za financije, a čiji članovi neće moći biti lokalni političari, osobe izabrane za saborske funkcije i slično – dr.sc. Mirko Petrić, član Senata


Senat Sveučilišta  u Zadru dao je jučer zeleno  svjetlo trima prijedlozima vezanima za znanost i visoko  obrazovanje za daljnju saborsku proceduru. Riječ je o  Zakonu o znanosti, Zakonu  o visokom obrazovanju i Zakonu o sveučilištima. Uime  predstavljača zakona, Ministarstva znanosti, obrazovanja  i športa, na sjednici Senata  zakone su predstavili ministar Radovan Fuchs, državna  tajnica za znanost Dijana Vican te pravni savjetnik ministarstva Šušak.
Daleko od očiju javnosti i  novinarske svite, ministar i  njegovi suradnici su članovima Senata prezentirali zakone dajući objašnjenje za  sve upite te uvažavajući  primjedbe. Što u konačnici  ovi zakoni znače i na što će  utjecati vezano za rad Zadarskog sveučilišta, njegovih  studenata i zaposlenika, nismo uspjeli saznati od glasnogovornice Vrsaljko.
Od predstavnika zadarske  podružnice Sindikata znanosti, dr.sc. Mirka Petrića, člana  Senata, smo saznali kako su  predloženi zakoni u velikoj  mjeri izmijenjeni nabolje u  odnosu na prvotne prijedloge  te kako sindikat načelno nema primjedbe osim što nije  ostalo definirano kako će se  riješiti pitanje troškova koji  će nastati ovom reformom te  vezano uz besplatni studij da  se unese stavka “u cijelosti”.
– Senat je donio odluku da  se zakone podrži da idu dalje  u saborsku proceduru. Ono  što sada ide u proceduru nisu  oni nacrti zakona koji su bili  prethodno predloženi. Oni  su doživjeli značajne izmjene, na njima je radilo 40-ak  ljudi, tako da u konačnici to  više nije samo prijedlog  MZOŠ-a. Na sjednicama Velikog vijeća sindikata,  održanima 15. travnja i 9.  svibnja, složili smo se kako  zamjeramo jedino što se u  zakon nije uvrstio troškovnik  reforme, a vezano za subvencioniranje upisnina danas  smo dobili obećanje ministra  Fuchsa da će se uvrstiti stavka “u cijelosti” za sve studente koji ispunjavaju kriterije. O doktorskim studijima nismo raspravljali, no i  tu će svakako doći do promjena, jer će se oni plaćati do  60% neto prosječne plaće što  iznosi otprilike oko 3.000 kuna, za razliku od sada kad se  semestar plaća u prosjeku  oko 10.000 kuna. Vezano za  autonomiju Sveučilišta, dobili smo pojašnjenje kako  Upravno vijeće će zapravo  predstavljati svojevrsni Nadzorni odbor za financije, a  čiji članovi neće moći biti  lokalni političari, osobe izabrane za saborske funkcije i  slično. Tako da ćemo zapravo  doći do europskih rješenja po  tom pitanju, samo se uvijek  nameće pitanje: koliko će to  zaživjeti na našim prostorima?, rekao je Petrić dodajući kako će resorno ministarstvo morati prepoznati  potrebe sredine i nastaviti  ulagati.