Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Turanj i Dalmacija kroz oči slovenskih umjetnika

16.05.2011. 22:00
Turanj i Dalmacija kroz  oči slovenskih umjetnika


U Dalmaciji živim od 1983. godine i svih ovih 28 godina osjećam se kao da sam na jednom velikom godišnjem odmoru. Kolonija je svojevrsna promocija Turnja. Svaki umjetnik sam izabire motive, ali moraju biti karakteristični za ovo podneblje, rekao je osnivač kolonije Jože Arzenšek


Četvrta likovna kolonija “Maj – 2011 Turanj” započela je jučer ujutro okupljanjem 14 umjetnika amatera u domu idejnog začetnika i domaćina likovne kolonije Jože Arzenšeka, voditelja likovne sekcije Slovenskog kulturnog društva “Lipa” Zadar.
Likovna kolonija okuplja umjetnike iz društava Slovenaca “Triglav” iz Splita, “Lipa” iz Dubrovnika, “Bazovica” iz Rijeke, Slovenski dom iz Zagreba te “Lipa” iz Zadra, a pridružuju im se umjetnici iz Zadra i Sv. Filipa i Jakova. Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji, s dosad najvećim brojem sudionika, sudjeluje i dvoje umjetnika Novog Mesta iz Slovenije.
U domu Arzenšekovih dočekuje nas nasmijana i gostoljubiva gospođa Ruža Arzenšek, koja je, kako sama kaže, logistička potpora kolonije.
Vesela domaćica Ruža
– Oni su već na terenu, obilaze Turanj i odabiru motive. Ali uskoro će se vratiti pa ih možete pitati o umjetničkom djelu, veselo će Ruža, donoseći nam fotografije s prijašnjih kolonija i izložbi objašnjavajući način na koji kolonija funkcionira.
– U ovih pet dana svi će slikati motive Turnja i svatko od njih će barem dvije slike ostaviti SKD-u ‘Lipa’ Zadar. Kasnije se te slike izlažu na prodajnim izložbama i zarada od prodaje slika ostaje Društvu. Tu kod nas je baza. Ja se brinem za okrjepu tijekom dana, a navečer se okupljamo u hotelu Alba u Sv. Filipu i Jakovu gdje imamo zajedničku večeru. Moram istaknuti da nam je osoblje hotela izišlo ususret osiguravši popust na cijenu večera, napominje Ruža.
Pomalo stižu i umjetnici, a među njima i dobro raspoloženi Jože Arzenšek.
 – U Dalmaciji živim od 1983. godine i svih ovih 27 godina osjećam se kao da sam na jednom velikom godišnjem odmoru. Slikanjem se bavim od djetinjstva, a od 1970. godine sam član likovne udruge RELIK iz Trbovlja u Sloveniji. Radim u tehnici ulja na platnu, tempere, akvarela i grafike. Organiziranje likovne kolonije bila je moja velika želja svih ovih godina koliko sam u Turnju, ali kao solist to nikako nisam uspijevao i realizirati. No, eto, od kad je osnovano Slovensko kulturno društvo ‘Lipa’ njegov sam član i uz pomoć Društva napokon mi se ostvarila i ova velika želja, govori Jože, ističući da se tematika svake likovne kolonije vrti oko Turnja i Dalmacije.
 Rad i druženje
 – Ovo je svojevrsna promocije Turnja. Svaki umjetnik sam izabire motive, ali moraju biti karakteristični za ovo podneblje. Bilo da se radi o moru, maslinama, staroj arhitekturi, cvijeću važno je da slike odišu duhom Dalmacije, govori Jože i nastavlja: – Ove smo godine s hotelom ‘Alba’ uspjeli dogovoriti jednomjesečnu prodajnu  izložbu slika s kolonije u auli hotela. Izložba će trajati kroz samu špicu sezone – od 15. srpnja do 15. kolovoza. Mislimo da će slike o Turnju, nastale u Turnju biti jedan zaista lijep suvenir koji će mnogi turisti poželjeti ponijeti svojim kućama, kazao je Jože ističući da su mu dani trajanja kolonije najljepši u godini.
– Ovo je jedno lijepo druženje uz rad. A radimo ono što najviše volimo.
Recimo i da je organizator kolonije SKD “Lipa” Zadar, a pokrovitelj TZO Sv. Filip i Jakov, u okviru Međunarodnog dana kulturne raznolikosti čiji su pokrovitelji Grad Zadar i Zadarska županija. Likovna kolonija “Maj – 2011” završava 20. svibnja u 19.30 sati otvorenjem izložba slika u prostorijama MO Turanj.
 


Sudionici Likovne kolonije “Maj – 2011.”




Jože Arzenšek, Marija Donadić, Aleksandra Hajdić, Petar Hajdić, Ivan  Kosmos, Stanka Novković, Adica Dobrić Jelača, Boža Jambrek, Kristina  Engel, Pia Nada Bajlo, Majda Radović, Zrinka Majica, Marija Balen i Tanja  Bajlo.