Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Željeli smo jako to peto mjesto

16.05.2011. 22:00
Željeli smo jako to peto mjesto


Željeli smo jako pobjedom protiv Alkara zaključiti fenomenalnu sezonu, a još smo dobili priliku da budemo peti na kraju što nismo nikako htjeli propustiti – kazao je Škifić


Pet pobjeda za peto  mjesto. Da je netko ponudio  košarkašima Borik-Puntamike  tamo u kolovozu prošle godine  peto mjesto u A-1 ligi vjerojatno  bi objeručke prihvatili, a ostvarili su nešto što će biti zlatnim  slovima upisano u povijest kluba. Biti prvi iza četiri košarkaške  institucije Cedevite, Zadra, Zagreba i Cibone je pothvat za  duboki naklon, a lovorike najviše zaslužuju upravo direktni  akteri igrači i stručni stožer na  čelu s trenerom Nevenom Plantakom. Među svim igračima jedno ime ne može se nikako  zaobići, jer je svojim učinkom  ove sezone dao do znanja svima  da je igrač koji zaslužuje potpunu pažnju. Jure Škifić imao je  sezonu za pamćenje, a još ljetos  je nakon sezone provedene u  KK Zadru bio bez kluba. U  Borik-Puntamici je pronašao  sve što ga je taj trenutak zanimalo. Minutaža i povjerenje  trenera bilo je dovoljno da eksplodira i predvodi mlade Puntamičane kroz nevjerojatno plodnu sezonu koju su efektno završili pobjedom nad Alkarom za  ostvarenje povijesnog petog  mjesta u Ligi za prvaka.
– Željeli smo jako pobjedom  protiv Alkara zaključiti fenomenalnu sezonu, a još smo dobili priliku da budemo peti na  kraju što nismo nikako htjeli  propustiti. Malo nas je taj teret  kočio u prvom dijelu u kojem  smo odigrali dobro u obrani, no  šut nam kao u posljednjih nekoliko utakmica nije bio na razini. Srećom, proradio je u drugom dijelu i kada smo uspjeli  prelomiti na osam razlike u posljednjoj četvrtini Sinjani su ostali bez prave šanse da nas iznenade. Izvukli smo zadnje atome snage i uspjeli u naumu da s  petim mjestom koji je ujedno i  povijesni uspjeh kluba zaključimo sezonu u kojoj nam se  toliko toga izdogađalo.
Ljetos kada ste stigli u klub,  želja vam je bila samo da imate  minutažu na parketu, a znali ste  da Borik-Puntamika nema prevelikih ambicija u A-1 ligi. Stigli  ste u jedan mlad i novokomponirani kolektiv kojem je jedini cilj bio osiguranje ostanka  u ligi. Na kraju ste čak do posljednja dva kola bili u igri i za  doigravanje. Čemu se najviše  može pripisati taj preporod?
– Kad sam došao u klub u ljeto  svjestan sam bio da se moj novi  klub neće boriti za trofeje i da  nema ni blizu ambicije kao što je  to bio slučaj u Zadru. Ipak prvenstveno mi je bilo u glavi da  moram igrati, a definitivno mi je  draže bilo igrati u svom gradu  nego u nekoj tuđoj sredini.  Očekivao sam u Borik-Puntamici priliku koju sam od početka  priprema dobijao od trenera i  marljivim radom na treninzima  sam uspio steći njegovo povjerenje. U pripremnom razdoblju smo pokazali da imamo  karakter, jer smo unatoč velikom neiskustvu, tj. mladosti u  momčadi pobijedili u svim pripremnim utakmicama osim one  protiv ruskog Lokomotiv Kubana. Čak smo uspjeli pobijediti  Zadar te smo imali odličnu uvertiru za nadolazeću sezonu u A-1  ligi. Šokantan je bio tada odlazak našeg najboljeg igrača Ivanova, no mi smo unatoč svemu  tome otvorili na fenomenalan  način sezonu s nekoliko pobjeda  i kako je liga odmicala sve smo  bili svjesniji naše moći da  možemo nešto više od Lige za  ostanak. Na kraju se pokazalo  da smo sposobni za ulazak u  Ligu za prvaka u kojoj smo odigrali na gornjoj granici našeg  maksimuma za što smo zaslužili  pet pobjeda koje su bile dovoljne za osvajanje petog mjesta.
Ligu za prvaka ste otvorili na  najbolji mogući način, pobjedom nad Cibonom u Jazinama i  to s 23 razlike. Ta pobjeda je  navukla pažnju medija na vas,  ali i pažnju ostalih klubova koji  su na račun toga maksimalno  ozbiljno ulazili u utakmice protiv vas.
Pored tolikog broja pobjeda  kroz sezonu i svega učinjenog  najveću satisfakciju nam je  pružala činjenica da su najjači  naši klubovi protiv nas cijelo  vrijeme igrali s najjačim petorkama kako bi uspjeli doći do dva  boda. Također, scene ogromnog  veselja Ciboninih igrača nakon  što su nas uspjeli pobijediti s 24  razlike bile su nam taj trenutak  čak i smiješne, no bila nam je to  i potvrda da smo shvaćeni kao  suparnik protiv kojeg se ne  može igrati s pola snage iako  smo po 30 puta plaćeni manje od  njih te k tome neiskusniji i puno  manje kvalitetniji.
Igru i sve dobre rezultate ste  izgradili najviše na račun fenomenalne obrane. U čemu je  tajna vaše obrane naspram ostalih klubova.
Naš sistem obrane koji smo  prakticirali definitivno je atipičan za današnje trendove. Veliki košarkaški znalci kazat će da  nije važno koja obrana se igra  već koliko dobro se taj način  obrane može dobro izvježbati.  Mi smo naš način koji se bazira  uglavnom na samom preuzimanju igrača izvježbali na način da  smo dostigli automatizam u igri.  Za to je trebalo mnogo sati  uloženih na treningu, jaki voljni  trenutak i odličnu fizičku pripremljenost. Pošto nam je  većina momčadi izuzetno mlada  i puna motiva onda je bilo lakše  to i postići – zaključio je Škifić.
 


Najdraže pobjede protiv Cibone i Alkara




Kroz dugu i napornu sezonu u prvenstvu odigrali ste 32 utakmice.  S pobjedama ste završili točno pola, čak 16 dvoboja. Od tih 16  pobjeda dvije su se Škifiću usjekle u pamćenje dok je u negativnom  smislu ostao upamćen i jedan poraz.
– Definitivno kao najdraže pobjede se mogu navesti ona protiv Cibone u  Jazinama na otvaranju Lige za prvaka kao i ona u Sinju nakon što smo gubili  17 razlike. U Sinju nikad dotada nisam slavio te je bio poseban gušt uzeti dva  boda iz te dvorane. Najteže nam je svima definitivno pao poraz u Jazinama  od Cedevite. Odigrali smo tu utakmicu možda najbolje od svih koje smo  odigrali do tada, ali je i Cedevita također odigrala vrhunski. Nismo imali sreće  u završnici u kojoj smo mogli napraviti još veće iznenađenje od pobjede nad  Cibonom, no na kraju je presudila velika kvaliteta Cedevitaša.