Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Balog: Ako je performance umjetnost, onda sam ja Mojsije!

16.05.2012. 22:00
Balog: Ako je performance umjetnost, onda sam ja Mojsije!


Jedan naš recentni umjetnik postao je slavan zato što se Trgom bana Josipa Jelačića i dijelom Ilice prošetao gol, a jedne je recentna tzv. umjetnica na likovnoj izložbi odsjekla kokoši glavu i to predstavila kao umjetničko djelo. Oprostite, ali ako je to umjetnost onda sam ja Mojsije, kazao je Zvonimir Balog


Književni susret sa Zvonimirom Balogom, održan jučer na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, koji su s oduševljenjem pratli brojni studenti vodili su Dubravka Zima i Robert Bacalja, te studentica Ursula Radonić.
Prije nego li je slavni dječji pjesnik i književnik počeo odgovarati na pitanja voditelja susreta i ona radoznalih studenata, publiku je s njegovim životom i djelom upoznala Ursula Radonić. Kazala je kako je on utemeljitelj suvremenog hrvatskog dječjeg pjesništva čija je karakteristika da se oslobađa pedagoškog prakticizma i nastoji biti nesputano. Iz piščevog životopisa Radonić je istaknula kako je autor 70-ak knjiga, urednik dječjih časopisa “Modra lasta” i “Smib”, televizijski urednik, te kako je objavljivanje njegove zbirke pjesama “Nevidljiva Iva” presudan događaj za hrvatsku dječju književnost. Kao najznačajnije obilježje njegova stvaralaštva navela je igru riječima, a za njegove je pjesme naglasila kako potiču na razmišljanje, sanjarenje i radoznalost.
– Balog je živući klasik zato što je stvorio novu poetiku te ju obogatio tematski i izražajno, zaključila je Radonić.
Zima je kazala kako su Balog i Grigor Vitez dva najznačajnija autora hrvatske dječje poezije 20. stoljeća, dok je književnik odgovarajući na njezino pitanje ispričao anegdotu o nastanku naslova njegove knjige “Pjesme sa šlagom ili šumar ima šumu na dlanu”:
– Riječ je o pogrešci urednika koji nije dobro razumio da sam ja predložio dva naslova, pa da on odabere bolji. Naime, rukopis kojeg je urednik čitao nije imao naslova, a ja sam na njegovu sugestiju napisao da to bude “Pjesme sa šlagom” ili “Šumar ima šumu na dlanu”. Nesporazumom, naslov knjige su postala oba.
Balog je kazao kako je napisao i objavio 70-ak knjiga čija je naklada oko milijun primjeraka što ga, dodao je, čini našim najčitanijim autorom.
– Uopće ne pišem za djecu, niti pišem za odrasle, a ljudi koji me predstavljaju tako čine pogrešku. Riječi su moje barbike, moje lopte i njima se igram kao što se djeca igraju lutkama ili loptama. Pišem za sebe, kazao je Balog dodavši kako prava poezija u sebi ima filozofiju koju nije lako dešifrirati, kako je zagonetna kao sve oko nas, te kako takvu poeziju zna čitati mjesecima.
Publika je dalje imala priliku čuti kako književnik misli da bi oko majčine ljubavi trebalo servisirati ovaj svijet, a posebnu je pažnju publike pobudilo njegovo razmišljanje o dijelu suvremene umjetnosti koje je objavio u jednom našem časopisu. Kritički je Balog govorio o tzv. konceptualnoj umjetnosti i sve brojnijim umjetničkim ‘performanceima’ koji osvajaju sve prestižnije nagrade.
– Jedan naš recentni umjetnik postao je slavan zato što se Trgom bana Josipa Jelačića i dijelom Ilice prošetao gol, a jedne je recentna tzv. umjetnica na likovnoj izložbi odsjekla kokoši glavu i to predstavila kao umjetničko djelo. Oprostite, ali ako je to umjetnost onda sam ja Mojsije. Mislim da je karakteristika dobrih djela likovne umjetnosti to da ih poželimo imati doma, za sebe, jednako kao što je karakteristika dobre poezije da ju želimo čitati i slušati!, kazao je Balog.