Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

“Ljepotom za dobrotu”

16.05.2012. 22:00
“Ljepotom za dobrotu”


Priredba naslovljena “Ljepotom za dobrotu” i premrežena artificijelnošću riječi, glazbe i slike popratiti će svečanost donacije portreta Dražena Petrovića, pastelnog platna Zadranina Dina Devića, za zbirku budućeg Muzeja u Šibeniku kojim se ovom virtuozu pod košem nastoje odužiti njegovi sugrađani


Lirska snaga riječi i glazbe sadržaj je novog performancea kojeg zadarski umjetnički dvojac, pjesnikinja Nikolina Mojić i šansonijer Duško Nonković-Bućo, priređuje u petak u Šibeniku nastupom u tamošnjoj Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić”. Priredba naslovljena “Ljepotom za dobrotu” i premrežena artificijelnošću riječi, glazbe i slike popratiti će svečanost donacije portreta Dražena Petrovića, pastelnog platna Zadranina Dina Devića, za zbirku budućeg Muzeja u Šibeniku kojim se ovom virtuozu pod košem nastoje odužiti njegovi sugrađani. Osim tog platna na akriliku veličine 60X80cm, Dević će te večeri izložiti i aukcijom ponuditi na prodaju i ostala svoja djela, portrete značajnih osoba i hiperrealističke motive urbanih dijelova Šibenika. Uz to ovaj kulturni događaj ima i humanitarni karakter, te će se dio prihoda s aukcije odvojiti za liječenje slijepog dječaka Mate Bralića kojem je potrebna skupa operacija u inozemstvu.
Poetsko-glazbeni dio ove umjetničke večeri biti će isprepleten recitalom klasika hrvatskog pjesništva i renesansne prpošnosti i raspojasane igre trubadurskih nota. Uz uglazbljene klasike čuti će se i sonorne verzije šibenskih klapskih balada te pokoje iznenađenje u vidu praizvedenih autorskih skladbi. Hrvatske klasike će sugestivnim recitativnim izričajem dočarati Nikolina Mojić, a pjevne šansone uz obveznu gitaru će izvesti legendarni posljednji trubadur sa zadarske Kalelarge Duško Nonković-Bućo.
Glavni pokrovitelj i izvršni producent ovog događanja je Općina Primošten čiji dužnosnici su posvema prepoznali značaj i poruku istoga te dali dragocjenu i hvalevrijednu potporu. Ususret im je izašla i šibenska Gradska knjižnica pruživši svoje domaćinstvo izvođačima i gostima uprizorenja.
– Ideja ovakvih umjetničkih programa što iniciraju pomoć i senzibilizirajuću bliskost s potrebitima započetih u matičnoj županiji ovim se širi izvan teritorijalnih granica, što je i naša daljnja tendencija prepoznatljivosti temeljnih nakana istog i u drugim sredinama ne robujući pritom prostornim i duhovnim ograničenjima i predrasudama, pojašnjava nam inicijatorica i jedna od pokretača sličnih programa, inače afirmirana pjesnikinja i recitatorica Nikolina Mojić.
Spomenuti program u Šibeniku, nazvan “Ljepotom za dobrotu” odvijati će se u Gradskoj knjižici “Juraj Šižgorić” u petak,18.svibnja s početkom u 19 sati.