Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Može li Zadar spriječiti Cibonin dvokorak?

16.05.2012. 22:00
Može li Zadar spriječiti  Cibonin dvokorak?


Prvo i osnovno što košarkaši Zadra moraju napraviti da bi uopće imali šansu izboriti majstoricu polufinala doigravanja prvenstva Hrvatske je zaboraviti prvi dvoboj s Cibonom pod tornjem. Bila je to uvjerljivo najlošija utakmica momčadi Aleša Pipana ove sezone, u kojoj su na jednoznamenkastom zaostatku bili svega prvih nekoliko minuta. “Vukove” je na otvaranju povukao Tomislav Zubčić, a vrlo brzo su se razigrali i svi ostali, uvelike potpomognuti zadarskim izgubljenim loptama. Ono osnovno što su zacrtali uoči gostovanja u Zagrebu – igrati što više pet na pet, sa što manje naivnih pogrešaka – Zadrani nisu uspjeli ispuniti. Upravo suprotno. Od početka su krenuli sa serijom poklona u vidu bačenih lopti u ruke protivnika, što domaći nisu propustili kazniti. Istrčali su tko zna koliko kontri i došli do lakih poena, kojima su konstantno povećavali razliku. Dosta o tome će reći i statistika šuta za dva vrlo dobrog Ciboninog playmakera Zacha Wrighta, 7-8, od čega su velika većina, ako ne i sve, bila zakucavanja i polaganja. Kasnije je njegov posao u jednom dijelu nastavio i Hrvoje Kovačević (4-4).
More pogrešaka
A kada je tako, onda se po običaju lakše otvore i druga oružja, poput vanjskog šuta. Sedam od 22 za tricu nije sjajno, ali “vukovi” su šest zabili u prvom poluvremenu, nakon kojega je sve bilo riješeno. Zadar nije imao ni energije ni kvalitete kojom bi se barem pokušao približiti i malo zaprijetiti protivniku. Aleš Pipan je nakon utakmice mogao samo konstatirati kako u njegovoj momčadi nije bilo nijednog raspoloženog igrača, a za pobijediti Cibonu potrebna su bar trojica. Sedamnaest poena u prvih dvadeset minuta je doista poražavajući podatak. Sva je sreća da su u drugom poluvremenu ubacili 40 pa su na kraju ipak dogurali gotovo do brojke 60 i spustili razliku ispod 30 poena, premda se u jednom trenutku činilo da bi mogli doživjeti pravi debakl i jedan od najtežih poraza ikad od vječnog rivala. Jedini segment u kojem su Zadrani bili bolji je skok (42-31), s tim da će i broj od 21 napadačkog skoka reći nešto o efikasnosti u napadu. Postotak ubačaja za dva poena bio im je ispod 50%, za tri su šutirali 2-20, promašili čak 15 slobodnih bacanja (53%), te izgubili 21 loptu. Dobrim dijelom je za to zaslužna agresivna i kvalitetna zagrebačka obrana, no da se moglo bolje, sigurno jest.
Sutra popravni
Objektivno, Cibona je mnogo kvalitetnija i u boljoj formi, te je realno bilo teško očekivati iznenađenje, ali svi su očekivali barem nekakav otpor Zadrana. A on je u potpunosti izostao. Zašto? Pitanje je na koje će Pipan i njegovi igrači pokušati pronaći odgovor prije druge utakmice, koja je na rasporedu već sutra (20 sati) u dvorani Krešimira Ćosića. Zadar, bez obzira na ono što je prezentirao u Zagrebu, nije bez šansi pred svojom publikom. Tim više što je teško očekivati da u tri dana Cibona može ponoviti tako dobru utakmicu, a Zadar tako lošu. Razlika jest velika, ali ne baš tolika. Na kraju krajeva, može zvučati suludo, ali možda je ponekad i bolje utakmicu izgubiti na ovakav način, nego li primjerice u dramatičnoj završnici. Ako ništa drugo, barem energetska potrošnja nije bila tolika, kolika bi bila u nekom drugom slučaju. Jasmin Repeša će sigurno htjeti da se njegova momčad dvokorakom plasira u finale, ali Zadrani ne žele sezonu završiti porazom pred svojim navijačima. Samo tu želju moraju pretvoriti u nešto više na parketu. Pritiska nema, glavni ovosezonski cilj je ispunjen i to je dobra prilika da ovi igrači pokažu koliko mogu protiv jačeg protivnika. A bez dvojbi mogu više od onoga što su pokazali u utorak.


Igokea izjednačila protiv Širokog


U drugoj utakmici finala doigravanja prvenstva BiH, Igokea je u Laktašima pobijedila Široki rezultatom 73:58, te izjednačila seriju na 1-1. Gostima nije pomogla još jedna vrlo dobra utakmica Jakova Vladovića, koji je za 30 minuta postigao 20 poena (4-9 za dva, 2-6 za tri, 6-8 sl. bacanja), uz šest asistencija i pet skokova. Treća utakmica u seriji na tri dobivene igra se u nedjelju u Širokom Brijegu. Bez obzira na ishod finala, obje će momčadi sljedeće sezone igrati u ABA ligi.