Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Počeo tunolov, a tune pobjegle iz Jadrana

16.05.2012. 22:00
Počeo tunolov, a tune pobjegle iz Jadrana


Tuna se znala naći među plavom ribom, zbog čega su ribari imali problema jer je nisu smjeli loviti, a sad su otplovile u Sredozemno more gdje se mrijeste


Za mali dio hrvatskih ribara prekjučer je počela sezona tunolova, koja bi se po svim pokazateljima mogla okarakterizirati minimalističkom. Takva je zbog trajanja, ograničenog ulova i broja brodova što sudjeluju u tunolovu. Sezona lova mrežama plivaricama tunolovkama, a s njima se tune najviše love, traje samo mjesec dana – od 15. svibnja do 15. lipnja. Kroz to vrijeme hrvatskim ribarima dozvoljeno je uloviti 367 tona, dok ukupna hrvatska kvota za ovu godinu iznosi 376,01 tona. Ostalih devet tona ulovit će se udičarskim alatima u gospodarskom i sportskom ribolovu. U lovu tona ove godine sudjelovat će samo devet brodova – tunolovaca, polovica u odnosu na prošlu godinu.
Plan obnove
Rigorozna ograničenja u tunolovu nameće ICCAT – međunarodna organizacija za zaštitu plavoperajne atlantske tune. Ona ne pogađaju samo Hrvatsku, nego sve zemlje čiji ribari sudjeluju u ulovu te ribe, na tržištu izuzetno cijenjene i tražene. Svima su nametnute kvote što se smanjuju iz godine u godinu, svi imaju isti ribolovni ternim i svi moraju smanjivati flotu što sudjeluje u tunolovu. Sve to iz razloga što je plavoperajna atlantska tuna izuzetno ugrožena, u čemu se slažu međunarodni ribarstveni stručnjaci i znanstvenici iz područja ihtiologije. Zbog toga je napravljen plan njene obnove što traje 15 godina i istječe 2022.
S takvim, stručnim i znanstvenim ocjenama, zacijelo se ne slažu hrvatski ribari koji love malu plavu ribu. Unatrag dvije – tri godine oni ukazuju na sve veću nazočnost tuna u našem ribolovom moru i velike štete što im ih one pričinjavaju. Tune im često rastjeruju ribu, odnosno onemogućavaju njeno skupljanje ispd svjetla, zalijeću se u mrežu kad je riba zatvorena, pa su mreže često iskidane. Događa se to čak i na lovištima zapadne obale Istre, gdje su se tune nekad rijetko pojavljivale. Bilo je čak slučajeva da su pojedini brodovi ulovili koju tunu među malom plavom ribom, a oni ih ne smiju loviti, zbog čega su imali problema. Da nema tuna ulov bi nam bio dvostruko veći, žali se ribar Ante Bočina.
Sezona mriještenja
Počela je sezona tunolova, a ta riba kao da je odjednom nestala iz Jadranskog mora, govore nam ti isti ribari. Od početka sadašnjeg mraka, a on traje desetak dana, ribari problema s tunama gotovo da nemaju, odnosno ne pojavljuju se za plovama male plave ribe. Objašnjenje je jednostavno, govori nam Nevio Uhač, iskusni ribar sada umirovljenik. Tune su otplovile u Sredozemno more. Počela je sezona njihova mriještenja, a ova vrsta tuna mrijesti se u Sredozemnom moru.
Sezona tunolova počela je u znaku lošeg vremena, zbog čega bi mogao doći u pitanje i izlov skromne kvote, upozorava Ivan Katavić. Tune se uglavnom love na otvorenom moru srednjeg Jadrana, po lošem vremenu ne može se raditi. I prošle godine, govori on, od dopuštenih 30 tunolovci su imali samo 16 radnih dana. Na njihovu sreću, uspjeli su uloviti dozvoljene količine.


Vratit će se sredinom ljeta




To se moglo očekivati, govori prof. dr. Ivan Katavić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Veće tune mrijeste se od sredine svibnja do sredine srpnja, manjima mrijest počinje kasnije. Velike ribe sada nema u Jadranskom moru, vratit će se sredinom ljeta. Zbog toga smo tražili i dobili izuzetak od ICCAT-a, pa naši ribari smiju loviti tune minimalne težine osam kilograma, dok je za sve ostale minimalna lovna težina 30 kilograma. Te nedorasle tune mogu se loviti isključivo za tov u kavezima, ne smiju se stavljati na tržište.