Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Priče iz morskih dubina

16.05.2012. 22:00
Priče iz morskih dubina


Raznovrsnim programom od nekoliko predavanja, projekcija filmova te izložbom Arheološki muzej Zadar danas je obilježio Međunarodni dan muzeja. Program je objedinjen naslovom “Priče iz morskih dubina”, a započeo je predavanjem dr. sc. Smiljana Gluščevića, ravnatelja Muzeja na temu “Antička luka Aenonae u Zatonu kod Zadra”.
– Antička luka u Zatonu koja je tamo bila smještena zbog loših maritimnih osobina ninske luke istražuje se već četrdesetak godina. Udaljena je oko dva kilometra od Nina i bila je smještena na rtu Kremenjača. Imala je lukobran od otprilike 150 metara, a različitim metodama su otkriveni i zidovi građevina koje su činile nekadašnje lučke instalacije, kao što su skladišta, carinarnice i slično. Lokalitet je osim klasičnih arheoloških metoda istraživan “multibeam” sonarom i geofizičkim istraživanjem. Teret pronađen u luci svjedoči da su u nju pristajali brodovi iz čitavog Sredozemlja, kazao je Gluščević ističući osobito značajne nalaze poput brojnih amfori s istočnog Sredozemlja, keramičkog posuđa iz krajeva rimskog imperija kao i iz sjeverne Afrike, atraktivnih staklenih predmeta, ostataka brodske opreme i ostataka hrane koju su konzumirali antički moreplovci. Naravno, Gluščević je istaknuo i nalaze triju liburnskih brodova znanih pod nazivom “serilia”.
Nakon ovog predavanja prikazana je trodimenzionalna filmska animacija rekonstrukcije ove luke, a uslijedila su i ostala zanimljiva događanja te izložba u Sv. Donatu naslovljena “Iz morskih dubina”.