Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Srednjovjekovna strijela u rukama Pažana i turista!

16.05.2012. 22:00
Srednjovjekovna strijela u rukama Pažana i turista!


Ove godine će svečano otvorenje „Paškog kulturnog ljeta” biti drugačije nego prijašnjih godina. Svečanost će se održati na više mjesta, s više sudionika, a održat će se i nekoliko programa koji su prilagođeni široj publici, rekla je Ivana Portada, v.d. ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag


Centar za kulturu i informacije Pag objavio je program manifestacije „Paško kulturno ljeto” koji će se održati od 29. lipnja do 11. rujna. Kao uvod u ljetna kulturna i zabavna događanja 8. lipnja u Atriju Kneževog dvora održat će se koncert klape „Peružini” iz Paga. Svečano otvorenje manifestacije „Paško kulturno ljeto 2012.” održat će se 29. lipnja, a počet će nastupom Gradske glazbe Pag i Pakoštanskih mažoretkinja. Na Trgu Petra Krešimira IV. održat će se prigodna svečanost otvaranja, u velikoj dvorani Kneževog dvora otvorit će se izložba „Pag-srednjovjekovni grad”, a u atriju Kneževog dvora održat će se koncert sopranistice Marijane Radić i pijanista Filipa Faka. U Staroj kuglani nastupit će grupa „Feng Shui”.
– Ove godine će svečano otvorenje ‘Paškog kulturnog ljeta’ biti drugačije nego prijašnjih godina. Svečanost će se održati na više mjesta, s više sudionika, a održat će se i nekoliko programa koji su prilagođeni široj publici, rekla je Ivana Portada, v. d. ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag.
Klape, izložbe, radionice, predstave…
„Smotra klapa otoka Paga” održat će se 3. srpnja u Starom gradu, a nastupit će klape „Jargola”, „Kolanjke”, „Luminali”, „Murtelice”, „Navalia”, „Pag”, „Peružini”, „Povljana”, „Slavuji” i „Sol”. U velikoj dvorani Kneževog dvora održat će se likovne izložbe, izložbe fotografije i instalacije, a u programu su i Etno večeri s KUD-om „Družina” i klapom „Pag”. Protekle četiri godine Centar za kulturu i informacije je organizirao razne ljetne radionice, a u ovogodišnjem programu su predviđene četiri. Od 10. do 16. srpnja Plesna udruga „Kissa” vodit će Ljetnu školu plesa, a Plesni klub „Lana” će od 5. do 11. kolovoza održati Ljetnu školu cheerlaedar plesa. Od 17. do 24. srpnja u kuli Skrivanat održat će se filmska radionica „Video-Next”. Polaznici radionice snimit će film koji će se prikazati u Domu kulture 11. rujna. U suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt iz Zagreba, od 16. do 22. kolovoza u kuli Skrivanat održat će se kreativna radionica na temu ukrasnih predmeta. U programu „Paškog kulturnog ljeta” su koncerti Dječjeg zbora „Vijolice”, klape „Peružini”, klape „Jargola” i Puhačkog orkestra „Jugendblasorchester Havixbeck” iz Havixbecka u Njemačkoj te kazališne predstave, „U zajedničkom stanu” u kojoj glume Ksenija Pajić, Matija Prskalo, Zijad Gačić i Mladen Čutura, „Terapija”, u kojoj glume Luka Dragić, Gordana Gadžić i Siniša Popović te predstava za djecu Kazališta lutaka Zadar „Koliko je duga jedna priča” u kojoj glume Dragan Veselić i Vjera Vidov. U subotu 21. i nedjelju 22. srpnja održat će se program pod nazivom „Pag i Stari grad u Srednjem vijeku” kojim će se predstaviti projekt „Pag-srednjovjekovni grad”.
Dječji karneval i „Pag Art Festival”
– Tijekom ljeta publici će se nekoliko puta predstaviti srednjevjekovna odjeća, a u ovom programu će se uz srednjovjekovnu odjeću prikazati i mnoge druge pojedinosti iz načina života u Srednjem vijeku, a potrudit ćemo se napraviti i ambijent koji će publici približiti način života u Pagu u Srednjem vijeku, rekla je Ivana Portada.
Uz srednjovjekovnu odjeću prikazat će se srednjovjekovni obrti, izvodit će se renesansni ples, održat će se prikaz srednjovjekovnog natjecanja u streličarstvu u kojem će moći sudjelovati i gledatelji, prikazat će se srednjovjekovno obrtništvo, rad srednjovjekovnog pisara i srednjovjekovna borba s mačevima. U programu će sudjelovati grupa „Paška alka” i Plesni studio Kissa kao domaćini te gosti „Dubrovački streličari”, „Postolar Kruh Vuk”, „Hrvati mačem i perom” i „Aureus unikornis”. Centar za kulturu i informacije Pag organizirat će i dječji karneval koji će se od 25. do 27. srpnja održati u kuli Skrivanat. U sklopu manifestacije „Paško kulturno ljeto” od 1. do 14. kolovoza održat će se „Pag Art Festival” na kojem će nastupiti pijanist Lovro Pogorelić, Denis Simandy na rogu, violinistica Nikita Borisoglebski, Kvartet Čajkovski, pijanistica Natalia Rubinstein, flautist Luis Meireles, pijanistica Maria Jose Souza Guedes i gitarist Tomislav Vukšić. Uz koncerte, u programu festivala je Večer tanga Astora Piazzole s kvintetom u sastavu Miran Vaupotić, bandoneon, Krunoslav Marić, violina, Lana Genc, klavir, Krešimir Bedek, električna gitara i Ilin – Dime Dimovski, kontrabas i Večer glazbe i poezije uz stihove Luke Paljetka.