Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Tužitelji: Dokazat ćemo da je Mladić kriv za genocid

16.05.2012. 22:00
Tužitelji: Dokazat ćemo da je Mladić kriv za genocid


“To je bio i bit će genocid”, kazao je tužitelj Peter McCloskey ističući da za njega nije odgovoran samo Mladić nego i njegovi najbliži suradnici u vojsci Republike Srpske među kojima su generali Zdravko Tolimir i Radislav Krstić, Milan Gvero i Ljubiša Beara
Haaški tužitelji poručili su u četvrtak, drugog dana uvodnih riječi na haaškom suđenju bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, kako će dokazati njegovu odgovornost za genocid u Srebrenici u kojoj su u srpnju 1995. godine nakon pada te zaštićene zone ubijene tisuće muslimanskih muškaraca u nekoliko dana.
“To je bio i bit će genocid”, kazao je tužitelj Peter McCloskey ističući da za njega nije odgovoran samo Mladić nego i njegovi najbliži suradnici u vojsci Republike Srpske među kojima su generali Zdravko Tolimir i Radislav Krstić, Milan Gvero i Ljubiša Beara.
Mladić je bio opsjednut uništavanjem muslimana, kazao je tužitelj McCloskey.
Tužitelj je istaknuo da su u nekoliko dana srpnja 1995. godine snage bosanskih Srba prognale muslimansko stanovništvo iz Srebrenice i ubile više od 7.000 muslimanskih muškaraca i dečaka, a žene, djeca i starci završili su po izbjegličkim logorima.
McCloskey je poručio kako je Mladić ne samo zapovijedao snagama koje su počinile zločine nego je bio i osobno na terenu te je bio osobno umiješan u zločine.
Mladić je, prema dokazima, na području oko Srebrenice bio od 11. do 14. srpnja 1995, a nakon toga je bio u Beogradu od 14. do 16. srpnja no punu kontrolu nad svojim snagama imao je i iz toga grada.
McCloskey je kazao kako je ubijanje nastavljeno i nakon 17. srpnja, pa do studenoga te godine muslimanskog stanovništva na tom području više nije ni bilo. Do sada je iz masovnih grobnica ekshumirano 5.977 žrtava i većina je identificirana, kazao je tužitelj.
Tužitelji su najavili kako će izvesti kao svjedoke i 11 preživjelih s masovnih strijeljanja u danima nakon pada srebreničke enklave, srpske vojnike koji su sudjelovali u pokolju i pokapali mrtve među kojima i Dražena Erdemovića koji je priznao zločin i već odslužio kaznu.
McCloskey je kazao kako je samo vojska pod čvrstom kontrolom vojnog vrha mogla ubiti više od sedam tisuća ljudi u četiri dana pri čemu je pokazala nevjerojatnu disciplinu, organizaciju i efikasnost.
Nakon što je tužiteljstvo završilo uvodnu riječ suci su na neodređeno vrijeme odgodili izvođenje prvih svjedoka tužitelja koje je bilo zakazano za 29. svibnja. Mladićeva obrana je u ponedjeljak zatražila odgodu postupka za šest mjeseci zbog toga što im tužitelji nisu na vrijeme dostavili sve dokaze.