Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vladimir Faber konkurira za ravnatelja policije

16.05.2012. 22:00
Vladimir Faber konkurira za ravnatelja policije


Osim Fabera, na natječaj otvoren do subote prijavilo se nekoliko načenika policijskih uprava – Jakob Bukvić, Marko Rašić, a jedan od kandidat će navodno biti i Željko Prša


Zahuktava se natječaj za novog čelnog čovjeka domaće policije. Ministarstvo unutarnjih poslova RH nakon što nije dobilo “zeleno svjetlo” delegacije Europske komisije za novi Zakon o policiji, raspisalo je natječaj za novog ravantelja policije.
Kako neslužbeno doznajemo do sada se na natječaj, što je otvoren do subote, prijavilo nekoliko iskusnih policijskih čelnika. Među njima je svakako najpoznatnije ime Vladimira Fabera, koji je svojevremeno i bio na čelnom mjestu domaće policijske strukture. Radilo se o kraju 2008. godine kada je Faber imenovan za ravantelja nakon likvidacije Ivane Hodak i Ive Pukanića. No, samo sedam mjeseci kasnije političkom odlukom, kada je izgubio povjerenje tadašnjeg premijera Ive Sanadera, smijenjen je s te funkcije. Među Faberovim “grijesima” spominjao se “slučaj kamioni”, odnosno istraživanje sumnji u malverzacije u MORH-u tijekom nabavke vojnih kamiona, za što su u konačnici bivši ministar Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačin nepravomoćno proglašeni krivima. Navodno se Faberu zamjeralo i što nije spriječio dolazak seljaka-prosvjednika u Zagreb.
Dinamičan put
Faberov policijski put bio je poprilično dinaimičan. Kao visoko školovani policajac tijekom Domovinskog rata bio je pripadnik specijalne policije, pa početkom 90-tih zamjenik načelnika Policijske uprave zagrebačke. S te pozicije je u vrijeme SDP-ove vlasti promoviran u pomoćnika ministra unutarnjih poslova, no nakon smjene je karijeru nastavio na čelu policija u Sisku i Osijeku. Njegov “osječki mandat” ostat će zapamćen po pravosudnoj trakavici s Branimirom Glavašem.
U utrku za ravnatelja policije uključit će se još jedan bivši policijski čelnik – Jakob Bukvić. Riječ je o aktualnom načelniku Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske koji je također u Domovinskom ratu ponikao iz specijalne policije. Bukvić je krajem 1990-tih bio načelnik Policijske uprave zagrebačke, a neko vrijeme bio je i zamjenik ravnatelja policije. Upravo ga je Faber, nakon što je postao ravantelj, smijenio s te funcije i poslao u Bjelovar. Bukvić je nešto samozatajnija osoba od Fabera, a tijekom karijere bio ga je glas da je osoba bliska Ivanu Jarnjaku.
Kandidaturu za mjesto ravantelja policije poslao je, doznajemo, i Marko Rašić, koji već godinama vodi Policijsku upravu sisačko-moslavačku. Rašić i Bukvić izuzetno su dobri prijatelji i često ih se na policijskim okupljanjima može vidjeti zajedno u društvu. Prije odlaska u Sisak Rašić je radio u Ravnateljstvu policije i to kao načelnik Uprave policije, a prije toga obnašao je dužnost načelnika Policijske uprave brodsko-posavske. I on je karijeru započeo kao specijalac, te je neko vrijeme bio i pomoćnik zapovjednika specijalne policije u Slavonskom Brodu. Kako je sam najavio preuzimajući čelno mjesto policije u Sisku “akcent rada stavljen je na borbu protiv krijumčarenja ljudi i ilegalnih migracija”, a ažurirane su i prosudbe i planovi rada, te rješavanje kaznenih djela iz prijašnjeg razdoblja.
 Bio šef PNUSKOK-a
Na natječaj će se, prema neslužbenim informacijama, javiti i Željko Prša, koji je bio bio načelnik Policijske uprave brodsko-posavske, a odnedavno je načelnik PU osječko-baranjske. Prša je tamo premješten 2010. godine s funkcije šefa zagrebačkog Policijskog nacionalog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Prije PNUSKOK-a Prša je neko vrijeme radio u Policijskoj postaji u Zaprešiću što je bila svojevrsna degradacija, iako su upravo njegovi policajci sudjelovali u hvatanju Mladena Šlogara, ubojice Ivane Hodak.