Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kalmeta: U povijesti Zadra najviše je napravljeno u zadnjih 20 godina

Autor: Siniša Klarica

16.05.2013. 22:00
Kalmeta: U povijesti Zadra najviše je napravljeno u zadnjih 20 godina

Foto: Vedran SITNICA



Program razvoja Zadra i njegova zaleđa bila je tema jučerašnje tiskovne konferencije HDZ-a Zadarske županije. U uvodu prezentacije, predsjednik županijskog HDZ-a i kandidat za gradonačelnika Zadra Božidar Kalmeta rekao je da nikad u povijesti u Zadru i njegovom zaleđu nije napravljeno toliko kao u posljednjih 20 godina. To se prije svega ima zahvaliti politici policentričnog razvoja u kojoj je Zadar središte svoje županije.
– U medijima čujemo o novom regionalnom ustroju i Zadru u jednoj regiji – Dalmaciji. Tome se protivimo jer bi Zadar i njegova županija u tom slučaju bili preglasani. S druge strane, naši projekti su realni. Nastavak luke Gaženica, produljenje piste Zračne luke Zadar i ostali projekti znače borbu za nova radna mjesta, rekao je u uvodu Božidar Kalmeta.
Detaljnije o programu govorio je kandidat HDZ-a za zadarskog župana Stipe Zrilić. Zrilić je naglasio da je njegov program zapravo odgovor na izazove krize. Program je to poput onog EU, ali je najvažnije sačuvati sadašnji teritorijalni ustroj jer će jedino tako žitelji ovog kraja imati priliku upravljati svojim razvojem. Riječ je o pametnoj specijalizaciji.
– Morat će je provesti sve nacionalne i regionalne vlasti diljem Europe radi učinkovitijeg korištenja strukturnih fondova. Proces sustavne specijalizacije neophodan je za konkurentan i održiv razvoj Republike Hrvatske i Zadarske županije. U razradi su tri projekta za tri centra kompetencija: Centar novih tehnologija, Plavo zeleni centar kao centar kompetencija za preradu ribe i voća te Centar kreativne industrije, rekao je na početku svog izlaganja Stipe Zrilić.