– Samo ove godine posadili smo 225 kg krumpira. Pomidor nam je glavna kultura i prodamo ga više od dvije tone, kaže Rosalina koja na svom imanju, uz pomoć obitelji, uzgaja i sve drugo povrće, ljekovito i aromatično bilja, ima vlastito ulje, vino, likere i sir… Sve što proizvede proda na kućnom pragu ili kroz turizam
Redovitim korištenjem većih količina povrća u prehrani pomaže se fiziološkoj ravnoteži organizma i smanjuje rizik od oboljenja. Potreba organizma za takvim razmišljanjem dolazi nastupom vrućih ljetnih dana u kojima je u ishrani nezaobilazna lagana spiza kao što su salate od povrća baš kao i kuhano povrće.
Nutricionisti, mišanca i Ninski statut
Nutricionisti preporučuju kao najpovoljniju količinu povrća u dnevnom obroku 400-500 grama odnosno godišnje 150-180 kg. Znalo se to još i u rimsko doba kada se uzgoj povrća počeo širiti na ovim prostorima.
Uz samoniklo jestivo bilje poznato kao mišancija kojih je samo S. Ožanić determinirao čak 73, širio se uzgoj kupusa, rotkvice, blitve, artičoke, šparoge, mrkve i dr.
Stoji zapisano kako je Ninski statut iz 12. st. pravno štitio neke povrtne kulture kao što su luk, salata, bob, slanutak, repa, grah, lubenica, dinja, ljutika, broskva (podzemna koraba) i dr.
Krumpir se u Dalmaciji počeo uzgajati 1767. godine, a rajčica je došla još kasnije.
Širenje povrtnih kultura
Širenje povrtnih kultura bilo je spontano, bez utjecaja javnih službi sve do dolaska Ivana Zottija za pokrajinskog poljoprivrednog nadzornika krajem 19. stoljeća koji je potaknuo rad na unapređenju povrćarstva. Po cijeloj Dalmaciji putujuću učitelji održavali su predavanja, a u rasadniku u Arbanasima osnovan je pokusni nasad… Još prije gotovo sto godina, točnije 1914. godine Dalmacija je proizvodila dovoljno povrća za svoje potrebe. Današnja proizvodnja ne zadovoljava vlastite potrebe tako da se primjerice samo rajčice i krastavaca uveze oko 35% potreba. A potražnja upravo za tim vrstama povrća u vrućim ljetnim danima najveća je.
Poduzetnički duh na vlastitoj zemlji
Zna to i Rosalinda Banić iz Kraja na otoku Pašmanu koja upravo na proizvodnji rajčice u zaštićenom prostoru, ali i na otvorenom, ima najveću zaradu.
U njenom poduzetničkom duhu ima prostora za rad i to na vlastitoj zemlji, ali i onoj u zakupu.
Mnogi mještani je sa čudom gledaju, ali ona se neda smesti. Pašman je i turističko mjesto koje uz klasičnu turističku ponudu može pružiti i čari tzv. robinzonskog turizma, a uz oranice i vrtove ima maslinade, a i more.
I sve to ujedinjeno je u obrtu za morski ribolov, trgovinu i turizam i u obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu čiji vlasnik i nositelj je Rosalinda.
Od rasada do likera i ovaca
Njeni ukućani – otac Ivan, majka Marica i suprug Ivan zovu je od milja direktoricom, jer ona organizira, vodi i odrađuje vrlo zahtjevan posao proizvodnje rasada, uzgoj rajčice i krastavaca u zaštićenom prostoru i na otvorenom, uzgoj paprike, krumpira, peršina, celera, kapule, češnjaka i lubenica na otvorenom, uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, maslina, vinove loze, ulov ribe.
Uz to drži 13 ovaca, pravi ovčji sir i više od 20 vrsta likera zašto je ishodila posebnu dozvolu, suši smokvu…
– Otočne proizvode prodajem na štandovima u Ždrelcu i Kraju, prodaju se i na kućnom pragu kao i na sajmovima i manifestacijama.
– Radimo preko dva hektara zemlje, što je za otočne prilike puno, a suprug Ivan zaposlen u Jadroliniji i roditelji koji su u mirovini uključeni su u obiteljski posao. Bez njihove angažiranosti sasvim sigurno ne bi ni bilo moguće odrađivati ovakav obim posla s obzirom na različitost proizvodnji i dislociranost parcela, kaže Rosalina.
Pustolovi u uvali Lanđina
Maslinade su uz uvalu Lanđina sa južne strane otoka do kojeg vodi makadam koji je moguće samo dijelom proći terenskim autom, a potom auto putem težaka kamenim mocirama širokim više od dva metra.
Na vezu su dva mala ribarska broda kojima se lovi riba, a u uvali kamena kućica predviđena za Robinzonski turizam. Na predjelu Gnjilina radi se novi gospodarski objekt za ovce, a u škrapama se uz ljekovito bilje sadi kapula i krumpir.
– Samo ove godine posadili smo 225 kg krumpira, što je sasvim sigurno najviše na otoku. Pomidor nam je glavna kultura i prodamo ga više od dvije tone, govori bez daha Rosalina, mlada žena koja je završila i tečaj za povrćare koji je prije dvije godine organiziran u našoj županiji.
Više od tisuću tona povrća
Kao što je već i napomenuto proizvodnja povrća u Dalmaciji još prije stotinjak godina bila je samodostatna. Izuzetak nisu bili ni otoci.
Samo otok Pašman s oranica i vrtova kojih po podacima Zavoda za statistiku ima 217 ha davao je zavidnu proizvodnju povrća, poglavito krumpira. Ukoliko bi se i danas aktiviralo barem 10% površina, uz prosječan prirod 30 t/ha , odnosno 60 t/ha za dvije kulture godišnje na istoj površini sa ovih prostora moglo bi se plasirati na tržište 650-1.300 t povrća.
– Krunu uspješnoj turističkoj sezoni – našoj jedinoj uzdanici može dati samo vlastiti poljoprivredni proizvod, zaključuje Rosalinda, iznimno marljiva i poduzetna otočna žena od koje je u ovo teško vrijeme potrebno učiti.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Pojačanje u uredu
Borussia Dortmund u klupskoj legendi pronašla novog glavnog direktora kluba
Zadar
PRIRODOSLOVNO-GRAFIČKA ŠKOLA
EKO DANI Drvo nade i biografija vode simboli ekoloških izazova
Scena
posebno iznenađenje
Jelena Rozga doživjela emotivan trenutak na pozornici
Zadar
ART DESIGN
Važno je da naši mladi upoznaju neke od najbitnijih dijelova zadarske umjetničke scene
Rukomet
bliži se kraj sezone
Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije
Scena
VICE MARTINOVIĆ
TRAGEDIJA U ‘VEČERI ZA 5’: Natjecatelj umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se emisija prikaže
Zadar
PREDIVNO
Prvi put u Zadru zaposleni mladi s Down sindromom: ‘ Imaju predivnu voditeljicu i ekipu…’
Zadar
odjel za ginekologiju
VRIJEDNO PRIZNANJE Zadarska bolnica domaćin prvog tečaja ginekološke endoskopske kirurgije
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
'za zadar'