Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Problem su divlja odlagališta, nasipanje i devastacija obale!

Autor: Z L

16.05.2013. 22:00
Problem su divlja odlagališta, nasipanje i devastacija obale!

Foto: Adam VIDAS



Na Zeleni telefon udruge Eko – Zadar u prvom kvartalu 2013. godine zaprimljeno su ukupno 74 poziva s područja Zadarske županije, što je 15 poziva više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj prijava/poziva manji je od kada se osobe predstavljaju imenom i prezimenom.
Najveći broj poziva odnosio se na kategoriju »razno«, gdje se uglavnom bilježe pozivi traženja savjeta s područja ekološke poljoprivrede.
– Građani sve češće zovu Zeleni telefon kako bi se informirali o ekološkom sjemenu, o tome kako započeti ekološki uzgoj voća i povrća, kada i kako sijati i saditi. Kategorija »otpad« druga je po učestalosti poziva. Problem odlaganja otpada u okoliš, bilo komunalnog, bijele tehnike ili pak građevinskog otpada, ono je što najviše ljuti građane. Zovu nas i žele znati koje sve službe i institucije mogu i moraju alarmirati kako bi se očistila divlja odlagališta u našoj županiji, kažu u udruzi Eko – Zadar dodajući kako se i ove godine velik broj ljudi Zadarske županije odazvao akcijama čišćenja divljih deponija u okviru akcije »Zelena čistka«. Povećan broj poziva pokazatelj je prepoznatog rada Zelenog telefona kao servisa na usluzi građanima koji u okviru udruge djeluje već niz godina.
U posljednje vrijeme veliki problem predstavlja nekontrolirano nasipanje, a time i devastacija obale. Naime, duž cijele jadranske obale, od Istre do Dubrovnika, svakodnevno svjedočimo devastaciji obale i nasipanju plaža, uglavnom građevinskim otpadom i kamenjem. Znanstvene činjenice govore kako se nasipavanjem obale trajno uništavaju biljke i životinje obalnog pojasa koje imaju neprocjenjivu ulogu u morskom ekosustavu, te njihova staništa.
– Čini se da je, kad postoji višak građevinskog otpada, »najbolji« deponij more ili morska obala. Takva praksa prisutna je već niz godina na Jadranu, a svakim danom uništavanje naše jedinstvene obale sve je češće i veće. Takve aktivnosti sve se učestalije skrivaju pod krinkom uređenja plaža, izgradnje šetnica, uređenje malih privezišta brodova i slično. Nažalost, ni naša županija nije pošteđena ovakvih radnji, te smo u proteklom razdoblju imali više dojava o devastacijama pomorskog dobra u Viru, Ninu, Zatonu i na otoku Pašmanu. Većina ovih slučajeva prijavljena je nadležnim inspekcijama, a na te prijave još nismo dobili službene odgovore. Treba naglasiti da je nasipavanje plaža dozvoljeno u svrhu »dohranjivanja« plaža, ali tada se vrši posebnim materijalima i prije nasipanja je potrebno izraditi Studiju utjecaja na okoliš, jer su bez studije sva nasipavanja ilegalna i podliježu pravnim sankcijama.
– Suradnju s nadležnim službama i institucijama mogli bismo ocijeniti ocjenom dobar. S nekima, primjerice »Čistoćom« d.o.o., odlično surađujemo, a neke nam institucije i službe i nakon opetovanih prijava nikada ne odgovore na prijave. Ipak, mišljenja smo da je neodgovaranje na prijave u vezi s trenutačno zaposlenom osobom na pojedinom radnom mjestu u instituciji, a ne s »politikom« institucije same, zaključuju u udruzi Eko – Zadar, dodajući još kako rad Zelenog telefona u 2013. godini sufinancira Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Zadra s 24.400 kuna.