Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prvi u Europi po broju invalidskih mirovina

Autor: Anamarija Bilan

16.05.2013. 22:00
Prvi u Europi po broju invalidskih mirovina

Foto: Vedran SITNICA



U hotelu Adriana na Boriku održava se 9. Međunarodni stručni skup »Hrvatska u Europskoj uniji – Profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom«, koji je održan pod pokroviteljstvom ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića i Rudolfa Hundstorfera, ministra rada, socijalne skrbi i zaštite potrošača Republike Austrije.
– Imamo obavezu donijeti novi zakon i naš uspjeh mjerit će se time koliko će se smanjiti broj invalidskih mirovina, a koliko će se povećati broj zaposlenih osoba s invaliditetom. Osnovne značajke ovog zakona bit će postavljanje kvote zapošljavanja koje će se primjenjivati na cijeli sustav, stvaranje mreže centara za rehabilitaciju i osnivanje centra za vještačenje pri Fondu za profesionalnu rehabilitaciju. Reforme koje činimo su reforme za budućnost, za sve one koji su u kućama i nemaju iste prilike kao i drugi da dobiju željno zaposlenje i da se svojim radom oduže društvu, rekao je Mirando Mrsić. Istaknuo je da su osobe s invaliditetom u osjetljivom položaju u društvu, gdje se u uvjetima povećane potražnje za poslom osobe s invaliditetom teško zapošljavaju na otvorenom tržištu rada. Istaknuo je da Hrvatska ima najviše invalidskih mirovina, čak 27%, po čemu smo prvi u Europi, dok svake godine od ukupnog broja umirovljenih 12% odlazi u invalidsku mirovinu.
 – Od sada će sva vještačenja završavati da osoba s invaliditetom smije i može raditi, to će biti svojevrstan putokaz poslodavcima u planiranju zapošljavanja. Potreban je pomak i u mentalnom sklopu – da se čovjeku s invaliditetom nađe adekvatno radno mjesto. Osim toga odredit ćemo kvotno zapošljavanje prema kojem će tvrtke biti obvezne na određeni broj zaposlenika zaposliti i osobu s invaliditetom, rekao je Mrsić, dodavši da se mijenja i uloga Fonda za profesionalnu rehabilitaciju gdje će se slijevati financijska sredstva i koji će biti nadležan za provedbu zakona, te će imati jedinstveno tijelo vještačenja čime će se postići veća efikasnost nego do sada, a omogućit će se i individualni pristup.