Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poluotok kroz četiri povijesna razdoblja

16.05.2017. 22:00
Poluotok kroz četiri povijesna razdoblja


Zadarska županija i Narodni muzej Zadar postigli su sporazum za upravljanje Posjetiteljskim centrom Mali arsenal. Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš i Lovro Jurišić iz Upravnog odjela za razvoj i europske procese Zadarske županije, zajedno s djelatnicima Malog arsenala upoznali su se s tehnologijom i načinom rada novootvorenog interaktivnog Posjetiteljskog centra.
Osim razgledavanja Malog arsenala i 3D projekcije razvoja zadarskog Poluotoka kroz četiri povijesna razdoblja posjetitelji mogu skinuti aplikaciju „Zadar Walking guide” na svoje mobilne uređaje koja predstavlja virtualni vodič kroz 16 atraktivnih lokacija u staroj jezgri grada Zadra. Nakon što posjetitelji s upaljenom aplikacijom obiđu svih 16 lokacija, i o tome im aplikacija izda potvrdu, ostvaruju jednokratnih 50% popusta na ulaznice u Narodnom muzeju Zadar, Arheološkom muzeju Zadar, Muzeju antičkog stakla i Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju Zadar.
Mali arsenal može se posjetiti svakim danom u vremenu od 8.30 do 12.30 i od 17.00 do 21.00 sat.
Prostor koji izvorno nije bio samostalna građevina, već je u funkciji ulaz u srednjovjekovnu utvrdu Kaštel koji se u arhivima spominje već 1243. godine. Sredinom 14. stoljeća je između utvrde i grada prokopan kanal, a pred njim oslobođen brisani prostor. Kaštel je značajnu pregradnju doživio netom nakon obnove mletačke vlasti u Zadru, od 1409. do 1423., te je služio za smještaj vojne posade. Imao je tlocrt nepravilnog četverokuta, gotovo kvadrata. Nad jarkom se pokretnim mostom prilazilo ulazu, a na čijem pročelju se može vidjeti reljef krilatog lava Sv. Marka te pet otučenih grbova mletačkih dužnosnika, od čega dva duždevska. Kaštel je bio opremljen kulama, a ona najveća šesterokutna, branila ga je od očekivanih pobuna iz grada. Na ostalim je uglovima imala jednostavnije kule četverokutnih tlocrta, te još jednu posred jugoistočnog zida. Barbakan, obrambeni podzid, prema luci je završavao još jednom kulom, gdje je bio smješten mehanizam za lanac kojim je luka bila zatvarana između te točke i nasipa porporele koja se pružala s druge strane luke, a sačuvana je do danas.