Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prvi Brešanov svibanj u petak i subotu na Sveučilištu u Zadru

17.05.2018. 09:01
Prvi Brešanov svibanj u petak i subotu na Sveučilištu u Zadru


Na Sveučilištu u Zadru u petak i subotu održava se Prvi Brešanov svibanj – međunarodni znanstveni skup o djelu ovog književnika. Znanstveni skup organizira Odsjek za hrvatski jezik i književnost, a inicijatorica i predsjednica Organizacijskog i programskog odbora je prof. dr. sc. Helena Peričić.
Ivu Brešana (1936. – 2017.), autora drame "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", koja je premijeru zbog ismijavanja totalitarističkog sustava imala tek šest godina nakon što je napisana, javnost najčešće percipira kao kazališnog pisca, premda je ostvario značajne rezultate pišući i za film i televiziju (suradnja s Krstom Papićem, Veljkom Bulajićem, Danijelom Marušićem i Vinkom Brešanom), a od sredine 90-ih godina prošlog stoljeća bio je posvećen pretežito pisanju proze.
Dosadašnja je kritika zapazila Brešanovo konstantno zanimanje za političke, ideološke i osobne čovjekove probleme. Groteska kojom autor rastvara dogmatske, birokratske, karijerističke, poremećaje u društvu i zajednici, partijsku i klerikalnu ideologiju i nacionalnu mitologiju posjeduje prepoznatljivu karikaturalnu formulu i u kazališnim i u proznim tekstovima.
Primarni cilj skupa je predstavljanje i istraživanje raznolikih dimenzija Brešanova književno-umjetničkoga opusa iz različitih perspektiva, od teatrološke i dramatološke, filmološke, književno teorijske, povijesne, sociološke, antropološke, lingvističke, kulturološke do svih drugih koje će doprinijeti temeljitijem razumijevanju i sagledavanju ovoga specifičnoga i vrijednoga opusa.
Program znanstvenog skupa koncipiran je u tri sesije kojima će prethoditi plenarna izlaganja. U petak ujutro u 9 sati održat će ga akademik Boris Senker (Priča kao sudbina u četiri Brešanova dramska teksta), a prije poslijepodnevnih izlaganja prof. dr. sc. Nikica Gilić (Scenaristička poetika Ive Brešana). Sudionici će nakon njih, kao i u subotu ujutro, izlagati o različitim aspektima Brešanovog djela – škrtosti, mehanizmima dekonstrukcije i relativizacije povijesti, engleskom prijevodu govora u Papićevom filmu, recepciji u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj, religiji i ideologiji u njegovim djelima, socijalističkom kontekstu, govorima šibenskog zaleđa itd.
U popratnom programu u Kazalištu lutaka u petak navečer studenti Odsjeka za hrvatski jezik i književnost će čitati odlomke iz "Julija Cezara" i "Nihilista iz Velike Mlake", dok će Vedran Mlikota čitati ulomke iz Brešanove drame i proze. U subotu će sudionici obići zadarske znamenitosti uz stručno vođenje povjesničarke umjetnosti. Ispuni li znanstveni skup očekivanja, u budućnosti se planira organizacija Drugog Brešanovog svibnja.