Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sabina Glasovac odlazi iz Gradskog vijeća!

17.05.2018. 11:29
Sabina Glasovac odlazi iz Gradskog vijeća!


Dugogodišnja vijećnica SDP-a, Sabina Glasovac, odlazi iz Gradskog vijeća Zadra, a na njeno mjesto dolazi Jelena Jelavić!
Ovu vijest potvrdila nam je sama Glasovac, ali i predsjednik Odbora za izbor i imenovanje Gradskog vijeća, Bruno Milin, koji je već zaprimio stranački zahtjev za stavljanjem mandata u mirovanje.
Iako je, naime, službeno riječ o tzv. mirovanju mandata, u stranci saznajemo kako je ovaj njen potez zapravo epilog višemjesečnog pritiska na Glasovac da vrati mandat i to iz dva razloga: loših rezultata na zadnjim lokalnim izborima i neodržavanja sjednica Gradske organizacije koju je donedavno vodila, ali i zbog lošeg sudjelovanja u radu Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću.
Naime, Glasovac je najveći gubitnik lokalnih izbora 2017. godine kada je kao SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu dobila samo 23,16 posto glasova, što je jedan od najlošijih, ako ne i najlošiji rezultat SDP-a na izborima ove vrste.
Na pitanje o razlozima stavljanja mandata u mirovanje te mogućem uključenju u kampanju za EU parlament, o čemu se priča u stranci, Glasovac nam kaže:
– Razlozi su osobne prirode i nemaju veze s bilo kakvim nadolazećim predizbornim altivnostima, ponajmanje onima vezanim uz EU parlament. Nisam podnijela ostavku nego stavila mandat u mirovanje, što znači da ću se angažmanom vratiti u Gradsko vijeće. Ipak je Zadar moja baza, moj dom i prvi na listi mojih osobnih i profesionalnih prioriteta, kazala nam je Glasovac.
Naime, već je poznato da će njezin kolega i prijatelj Ranko Ostojić biti visoko na SDP-ovoj listi za Europski parlament, što bi mu na izborima iduće godine omogućilo odlazak u Bruxelles. U stranci se može neslužbeno čuti kako bi Glasovac u tom slučaju bila njegova asistentica, no tek treba vidjeti hoće li se ovaj scenarij i realizirati, a dotad lokalnom SDP-u ostaje pripremiti novu vijećnicu za angažman u Gradskom vijeću.
Riječ je o 29-godišnjoj Jeleni Jelavić, bivšoj tajnici Foruma mladih SDP-a Zadarske županije koja je jedno kratko vrijeme već obnašala dužnost vijećnice. Naime, temeljem koalicijskog dogovora sa HNS-om, u listopadu prošle godine vijećničko mjesto Jelene Jelavić preuzela je HNS-ova Irena Gulan-Šimurina, potpredsjednica zadarske podružnice HNS-a, zbog čega je Jelavić 28. rujna Odboru za izbor i imenovanja podnijela zahtjev za stavljanje mandata u mirovanje.
Promjenom vijećnika gradski SDP tako će se pokušati "rekuperati" nakon katastrofalnih rezultata na prošlogodišnjim lokalnim izborima koji su im dodatno srezali rejting, već narušen konstantnim padom popularnosti na nacionalnoj razini te učestalim potresima u stranci.