Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

TRIBINA O BILOM BRIGU Kvart koji već 30 godina čeka svoj dovršetak napokon u fokusu mladih arhitekata!

17.05.2018. 11:29
TRIBINA O BILOM BRIGU Kvart koji već 30 godina čeka svoj dovršetak napokon u fokusu mladih arhitekata!


Uređenije javne zelene površine, devastirani i zapušteni poslovni prostori, nedostatak nogostupa na prometnicama, nedostatak površina za šetnju kućnih ljubimaca… To su samo neki od gorućih problema koje su stanovnici Bilog briga istaknuli u anketi "Bolji brig – Projektiraj svoj kvart" koja je online bila postavljena od 23. travnja do 11. svibnja, a koji su javno izneseni na jučerašnjoj trbin u OŠ Zadarski otoci.
Tribinu je organizirala Udruga "Eko-Zadar" u suradnji s MO Bili brig i Društvom arhitekata Zadra. Kao uvodničari su govorili pročelnik UO za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić, predsjednica Društva arhitekata Zadar Nives Kozulić i zamjenik predsjednika Upravnog odbora Društva arhitekata Zadar Petar Kozina.
Nives Kozulić, predsjednica Društva arhitekata Zadar rekla je kako je ovo njihova druga akcija ovog tipa u okviru projekta Grada Zadra, Kvart Art, simbolično nazvana „Gradionica“ jer se želi nešto graditi, promijeniti, poboljšati. Kozulić je naglasila kako je riječ o najbrojnijem zadaraskom kvartu koji nikada nije dovršen. Provedbenim planom mnogo je toga bilo predviđeno, međutim nije se realiziralo.
– Gradionicom ne možemo napraviti čuda, ali možemo upozoriti grad i sve nas da ovako kako je sada nije dobro. 30 godina je prošlo od kako je naselje profunkcioniralo, ali nažalost mnogo toga još nedostaje. Razlozi su razni, uglavnom imovinske prirode, a ne smijemo zaboraviti rat zbog kojeg su se novci preusmjerili na druge stvari. Puno je razloga, ali mnogo njih je neopravdano. Prva Gradionica održana je kod vojarne Stjepana Radića i polučila je uspjeh. Krenuo se uređivati prostor parkirališta koji će se prenamijeniti u trg, javni prostor koji stanovnici Voštarnice uopće nisu niti znali da imaju. Vjerujemo da će i druga Gradionica dati dobre rezultate, kazala je.
Petar Kozina kazao je kako će se ove godine primijeniti sličan princip Gradionice kao i prošle. Osim samih stručnih sudinika (interdisciplinarni timovi – arhitekti, sociolozi, ekonomisti, hortikulturalni arhitekti i sl.), bit će uključeni i građani, udruga Eko zadar, Grad Zadar i tako će se stvoriti niz radova kojima će se naglasiti na probleme kvarta Bili brig i na taj način ukazati odgovornim osobama da se njime treba početi baviti. Naglasio je kako je Gradionici tribina i anketa pomoći u razradi teme, početkom lipnja je planiran obilazak Bilog Briga, a potom osmišljavanje projekata koji će u sklopu ovogodišnjeg Kvart Art festivala biti izloženi na uvid građanima.
Građani će tako dobiti piliku valorizirati ove radove i odabrati one za koje prvenstveno žele da se realiziraju u njihovom kvartu. U konačnici se nadamo da će Grad izrealizirati barem jedan od njih, kazao je.
Pročelnik UO za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić, čiji je odjel bio organizator prošlogodišnjeg Kvart Arta, kazao je da je naglasak na rješenjima koja neće trebati dugo čekati. Sve kapitalne projekte koji gradu definitivno trebaju ovog puta će se staviti na stranu.
– Grad će se pozabaviti onim projektima koje može realizirati u kraćem roku. Zato je cijeloj priči naglasak na niskobudžetnim projektima. Mladi i kreativni arhitekti i ljudi s Bilog briga, naći će se i zajedno predložit rješenja i male urbane intervencije koje će mu „dati dušu“ i atraktivnost, a da opet nije skupo. Često su upravo ti mali neugledni dielovi grada tzv. skvotovi upravo najkreativnije zone i zato gradovi iz jih pokušavaju izvući maksimum, kazao je Erlić.