Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ubojici roditelja Tinu Šunjergi na Županijskom sudu u Zadru 40 godina zatvora!

17.05.2018. 13:05
Ubojici roditelja Tinu Šunjergi na Županijskom sudu u Zadru 40 godina zatvora!


Za dva teška ubojstva oca i majke na okrutan način 20-godišnji Tin Šunjerga iz Čiste Velike danas je na Županijskom sudu u Zadru osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.
Drugooptuženi 21-godišnji Ivan Škarić, zbog neprijavljivanja kaznenog djela  ubojstva, osuđen je na uvjetnu kaznu od godinu dana s rokom kušnje  na tri godine.
Sutkinja Sandra Radanović u nastavku je obrazložila presudu za  ubojstvo  25. ožujka prošle godine u Čistoj Velikoj kada je Šunjerga  pištoljem ubio majku Silvanu na obiteljskom imanju, a kasnije u garaži  obiteljske kuće i oca Marina. Nakon izricanja kazne,  navedeni su i detalji  kaznenog djela Šunjerge koji je "imao cilj usmrtiti majku Silvanu i  oca Marina želeći im se osvetiti zbog toga što su mu prigovarali i uskraćivali njegovu slobodu":
– Tijekom postupka nedvojbeno je dokazano da je prvooptuženi Tin  Šunjerga kritične prigode ubio oca i majku. Okrivljenik se je htio osvetiti roditeljima zbog postupaka koje je doživljavao kao prigovaranje  zbog loših ocjena u školi i zbog drogiranja. Zabrane je doživljavao kao  oduzimanje slobode. Ubojstva su počinjena podmuklo. Prvooptuženi  je sjeo je iza majke govoreći da mu prijatelj prvi mora izaći iz auta, što  mu je majka povjerovala, a on je repetirao pištolj i ubio je. I otac je s  povjerenjem pričao sa sinom ne sumnjajući ništa, a on je gledao oca i  ubio ga u svom pohodu. Rekao je da nije imao drugog načina zaustaviti  prigovaranja roditelja – obrazložila je svoju presudu sutkinja Radanović.
Naglašeno je kako je psihijatrijsko vještačenje pokazalo da je Šunjerga prilikom počinjenja djela bio ubrojiv, a sudski postupak dokazao je  da je imao izravnu namjeru ubiti roditelje te da je ovdje riječ o ubojstvu motiviranom osvetom okrivljenika. Sutkinja je u nastavku obrazloženja  presude navela otegotne i olakotne okolnosti uzete u obzir  prilikom određivanja visine kazne, a činjenica da je mlađi punoljetnik  uzeta je kao olakotna.
– Otegotna je okolnost njegovo ponašanje nakon počinjenog djela.  Nakon što je ubio roditelje otišao je na rođendan prijatelju, zabavljao  se, autom se vozio do Zagreba, kao i to da je pokušao prikriti tragove. Sve ukazuje na  bešćutnost okrivljenika, nije pokazao niti jednu smociju, već se nakon  ubojstva smijao i zabavljao, nastavio se ponašati kao da se ništa nije  dogodilo – kazala je sutkinja.
Šunjergin odvjetnik Karlo Surić nakon presude nije pokazivao veliko  iznenađenje:
– Iako se radi o jednoj od najvećih izrečenih presuda u povijesti Hrvatske ova presuda je ipak očekivana zato što je već tijekom sudske rasprave Sudsko vijeće odbio dokazni prijedlog obrane za provođenjem  vještačenja u odnosu na psihijatrijsko vještačenje koje je bilo provedeno u psihijatrijskoj bolnici Vrapče. S obzirom na to da je već u obrazloženju raspravnog rješenja sud jasno dao do znanja da u cijelosti   prihvaća takvo psihijatrijsko vještačenje bilo je jasno da će okrivljenika  ocijeniti ubrojivim. S obzirom na to radi se o dva teška ubojstva gdje su  propisane dvije kazne dugotrajnog zatvora od 20 do 40 godina, posve je  jasno zašto je došlo do ovakvog rezultata. Obrana će svakako iskoristiti  mogućnost žalbe i čekati pravorijek Vrhovnog suda – kazao je Surić.