Kotlar: Velered Franje Tuđmana trebao bi ponijeti general Gotovina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila uvođenje novog odličja
Svakako podržavam uvođenje velereda, hrvatskog odličja s imenom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Svakako bi ga trebao ponijeti general Gotovina, koji se izdigao iz sfere dnevne politike, svojim stavom promiče ideju nacionalnog zajedništva, kazao je Danijel Kotlar, umirovljeni brigadir HV
Screenshot/YouTube
Slavna fotografija predsjednika Tuđmana i generala Gotovine na kninskoj tvrđavi

Velered Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom trebalo bi uskoro postati novo hrvatsko odličje. Iako je inicijativu pokrenuo prije tri godine Hrvatski generalski, zbor službeni prijedlog ipak će  dati predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović.

Odličje bi se dodjeljivalo hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg  priznanja RH za promicanje nacionalnog zajedništva. Budući da je riječ  o veleredu, odličje bi spadalo u sam vrh odlikovanja RH. No što o  uvođenju novog, visokog odličja misle zadarski političari i javne osobe,  pokušali smo doznati. Navodno, prvi u niski odlikovanih bio bi general  Ante Gotovina. No on jučer nije bio raspoložen za komentar, najvjerojatnije zbog aktualne EU izborne kampanje, ali i aktivnosti predsjednice uperenih ka novom petogodišnjem mandatu. No za komentar je bio  raspoložen generalov suborac, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar.

Gotovina bez komentara

- Svakako podržavam uvođenje velereda, hrvatskog odličja s imenom  prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. To je neupitno s obzirom na ulogu Franje Tuđmana u stvaranju neovisne, demokratske i slobodne hrvatske države. No tu se otvara pitanje definicije tj. za koje zasluga bi se odličje dodjeljivalo. Mislim da postojećim odličjima imamo  pokriveno gotovo sve zasluge. Ako se to odličje ustanovi za promicanje  nacionalnog zajedništva, svakako bi ga trebao ponijeti general Gotovina, kaže Kotlar dodajući kako   general Gotovina, koji se izdigao iz sfere  dnevne politike, svojim stavom  promiče ideju nacionalnog zajedništva.

Šef zadarskog SDP-a Anton Novoselović, inače nositelj nekoliko visokih državnih odličja, ukazuje na paradoks da je stvar oko dodjele odličja  došla do te mjere da vrlo često građani čak i ne znaju čime ih su poglavari države odlikovali.

- Nagrade i odličja trebaju imati snagu i težinu. Inflacijom odličja izgubio se svaki smisao jer ljudi koji su odlikovani često vraćaju dodijeljena  odličja. Štoviše, veliki broj njih i ne zna nazive odličja. Također ispada da  je za ratne zasluge svaki građanin dobio odličje, što vrijeđa one koji su to  zaslužili, rekao je  Novoselović koji je komentirajući mogućnost da budući Velered Franje Tuđmana  dobije Ante Gotovina  samo dodao kako je  to u ingerenciji predsjednice RH.

Potpredsjednik HVIDRE ZADAR Klaudio Vidaić kaže da je Hrvatskoj u  ovom trenutku itekako potrebno zajedništvo jer aktualna razjedinjenost  ne vodi nikud.

Potrebno nacionalno zajedništvo

- Onaj tko bi nas opet okupio pod istu kapu, kao što je to učinio prvi  hrvatski predsjednik, zaslužio bi to odličje. Stoga mi je drago da će to  odličje ponijeti ime prvog hrvatskog predsjednika koji nas je, bez obzira  na sve što se o njemu govori, ipak držao u zajedništvu, koje je nakon 900  godina stvorilo hrvatsku državu. No treba paziti da i ovo odličje ne bude  obezvrijeđeno, kako je to dosad bilo s mnogim odličjima i njihovim dodjelama. Tim odličjem trebalo bi odlikovati ne samo generala Gotovinu,  nego i sve hrvatske uznike koji su tamnovali zbog Domovinskog rata. No  prvo odličje trebale bi dobiti gardijske brigade i postrojbe policije u kojima je itekako bilo izraženo upravo to nacionalno zajedništvo. Od pojedinaca, to odličje svakako bi trebalo biti posthumno dodijeljeno Vladi  Gotovcu i kardinalu Franji Kuhariću koji su promicali nacionalno zajedništvo, rekao je  Vidaić.

Rezolutna u svom stavu bila je predsjednica zadarske NS Reformisti  Vlasta Mišurac.

- Smatram kako se povećanjem broja i vrsta odlikovanja, a ovo bi bilo  već peto u redu najviših hrvatskih odlikovanja, gubi smisao i umanjuje  vrijednost samih odlikovanja. Time se građanima otežava uočavanje vrijednosti djelovanja pojedinaca kojima se takva odlikovanja dodjeljuju i  objektivno se umanjuje  značaj njihovog pojedinačnog doprinosa na  znanstvenim, političkim, društvenim i drugim područjima,  rekla je   Mišurac dodajućim kako se to odnosi i na  predloženo nacionalno zajedništvo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)