Plakati srpskih političkih stranaka vandalizirani porukama mržnje

Slika korisnika mkvanja
Deutsche welle izvijestio o šovinističkim izgredima u Hrvatskoj
Politički oglasi srpske političke stranke u Hrvatskoj u više su navrata bili pošarani simbolima hrvatskog pro-nacističkog ustaškog režima i antisrpskim sloganima u kampanji za Europski parlament, prenosi Deutsche welle
DEUTSCHE WELLE
Jedan od predizbornih jumbo plakata SDSS-a kojeg su vandali išarali

Strani mediji ovih dana pišu i prenose vijesti o promidžbenim plakatima SDSS-a koji su uoči izbora za EU parlament u pojedinim  dijelovima zemlje osvanuli išarani raznim porukama mržnje. 

Deutsche welle tako prenosi kako su "Uoči izbora u EU, plakati koje je  postavila srpska manjinska stranka u Hrvatskoj u nekim  gradovima  uništeni porukama mržnje. Hrvatska, članica EU, bori se s nacionalizmom i snažnim antisrpskim osjećajima. Politički oglasi srpske političke  stranke u Hrvatskoj u više su navrata bili pošarani simbolima hrvatskog  pro-nacističkog ustaškog režima i antisrpskim sloganima u kampanji za  Europski parlament. Na jednom je  plakatu tako osvanulo išarano "Ubij  srpsku djecu, ubij Srbina".

Slične poruke mržnje privukle su pozornost medija u nekoliko drugih  gradova, uključujući popularnu turističku destinaciju Split ranije ovog  mjeseca. U primorskom odmaralištu ustaškim sloganom "Za dom spreman" pošaran je jumbo plakat  Samostalne demokratske srpske stranke  (SDSS), čiji je predsjednik Milorad Pupovac. Napadači u Splitu također  su napisali "Srbe na vješanje" i pozvali srpsku manjinu da "pokrene svoje traktore", kao referencu na ruralno srpsko stanovništvo koje je bježalo  iz Hrvatske 1995. godine, na kraju hrvatskog rata za neovisnost.

Ustaški grafiti osvanuli su i na izbornim plakatima EP (Nezavisne demokratske srpske stranke), s prijetećim porukama etničkim Srbima i  simbolima fašističke NDH.

Komentirajući incident u Splitu, Pupovac je kazao kako su plakati njegove stranke usmjereni protiv "predrasuda i mržnje, koja se godinama  širi našim društvom, a da nitko na nju ne reagira", prenio je Deutsche  welle.

U Zadru nije bilo prijava o šaranju plakata, ali provjerili smo što predstavnici srpske manjine misle o ovoj situaciji.

 - Nije u redu da se ovako šaraju plakati, ne samo ovi, već bilo koji plakati. To zaista nema smisla. Ne znam tko bi ovo mogao biti i tko je to mogao pošarati, je li riječ o provokaciji ili je nešto drugo. Mogu biti različiti  motivi, ali teško je za reći da je to netko napisao iz mržnje, rekao je Veselko Ćakić, iz Savjeta za nacionalne manjine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)