Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Plakati srpskih političkih stranaka vandalizirani porukama mržnje

17.05.2019. 10:05
Plakati srpskih  političkih  stranaka  vandalizirani  porukama mržnje


Strani mediji ovih dana pišu i prenose vijesti o promidžbenim plakatima SDSS-a koji su uoči izbora za EU parlament u pojedinim  dijelovima zemlje osvanuli išarani raznim porukama mržnje. 
Deutsche welle tako prenosi kako su "Uoči izbora u EU, plakati koje je  postavila srpska manjinska stranka u Hrvatskoj u nekim  gradovima  uništeni porukama mržnje. Hrvatska, članica EU, bori se s nacionalizmom i snažnim antisrpskim osjećajima. Politički oglasi srpske političke  stranke u Hrvatskoj u više su navrata bili pošarani simbolima hrvatskog  pro-nacističkog ustaškog režima i antisrpskim sloganima u kampanji za  Europski parlament. Na jednom je  plakatu tako osvanulo išarano "Ubij  srpsku djecu, ubij Srbina".
Slične poruke mržnje privukle su pozornost medija u nekoliko drugih  gradova, uključujući popularnu turističku destinaciju Split ranije ovog  mjeseca. U primorskom odmaralištu ustaškim sloganom "Za dom spreman" pošaran je jumbo plakat  Samostalne demokratske srpske stranke  (SDSS), čiji je predsjednik Milorad Pupovac. Napadači u Splitu također  su napisali "Srbe na vješanje" i pozvali srpsku manjinu da "pokrene svoje traktore", kao referencu na ruralno srpsko stanovništvo koje je bježalo  iz Hrvatske 1995. godine, na kraju hrvatskog rata za neovisnost.
Ustaški grafiti osvanuli su i na izbornim plakatima EP (Nezavisne demokratske srpske stranke), s prijetećim porukama etničkim Srbima i  simbolima fašističke NDH.
Komentirajući incident u Splitu, Pupovac je kazao kako su plakati njegove stranke usmjereni protiv "predrasuda i mržnje, koja se godinama  širi našim društvom, a da nitko na nju ne reagira", prenio je Deutsche  welle.
U Zadru nije bilo prijava o šaranju plakata, ali provjerili smo što predstavnici srpske manjine misle o ovoj situaciji.
 – Nije u redu da se ovako šaraju plakati, ne samo ovi, već bilo koji plakati. To zaista nema smisla. Ne znam tko bi ovo mogao biti i tko je to mogao pošarati, je li riječ o provokaciji ili je nešto drugo. Mogu biti različiti  motivi, ali teško je za reći da je to netko napisao iz mržnje, rekao je Veselko Ćakić, iz Savjeta za nacionalne manjine.