Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PORAT OTVORIO VRATA Veliki napredak u liječenju hepatitisa C

17.05.2019. 13:58
PORAT OTVORIO VRATA Veliki napredak u liječenju hepatitisa C


Nacionalnu manifestaciju Dani otvorenih vrata udruga iskoristila je jučer i Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat te omogućila građanima brzo testiranje na hepatitis C, pristup raznim informacijama, druženje te projekciju dokumentarnog filma o Zadru U'što igra autora Branimira Kambera u kojem je jedna od tema i heroinska ovisnost.


Najsuvremenija terapija
U jutarnjim satima u prostorijama udruge tim s Odjela za infektologiju, dr. sc. Boris Dželalija i medicinska sestra Tea Peroš provodili su testiranje na HCV (hepatitis C virus) te informirali zainteresirane o  bolestima od kojih su u povećanom riziku upravo intravenski ovisnici, a to su hepatitis B i C te HIV.
Kako je rekao dr. Dželalija, ovo je jedan od načina kako otkriti bolesnike jer se procjenjuje da je tek jedna četvrtina od očekivanih pacijenata dijagnosticirana. Upravo je to najveći problem kod hepatitisa C, dok je obrada na Infektologiji i Gastroenterologiji zadarske bolnice zapravo odlična.
– Posjedujemo sve što je potrebno kao i druge bolnice za obradu hepatitisa C. Štoviše, došlo je do velikog napretka u liječenju hepatitisa C jer se ne koriste više injekcije interferona, s kojima je liječenje bilo dugotrajno, bolno, s teškim nuspojavama. Sad se u periodu od 8 do 12 tjedana provodi liječenje jednom tabletom na dan s minimalnim nuspojavama ili i bez njih. Iznimno, liječenje može trajati do 24 tjedna. Izlječenje je 95-100 posto, dok je izlječenje interferonom bilo do 50 posto uspješno, kazao je dr. Dželalija.
Kako dodaje, u Zadru se trenutačno ovom najsuvremenijom terapijom liječi oko 20 bolesnika kroničnog hepatitisa C. Do sad se interferonom liječilo između 300 i 400 pacijenata, dok je novom terapijom dosad liječeno ukupno 130 osoba.


Niska pojavnost HIV-a
– Važno je što prije otkriti bolest i krenuti s terapijom kako bi se na vrijeme zaustavila progresija bolesti. Time se sprječava daljnje propadanje jetre, sprječavaju se eventualna transplatacija ili smrt te poboljšava kakvoća života pacijenta. Osim toga, izlječenjem rješavamo izvor zaraze jer prekidamo širenje bolesti od tog pacijenta, govori Dželalija.
Kod hepatitisa B, kako dodaje dr. Dželalija, izlječenja nema i ne očekuje se u skoro vrijeme, već se uz terapiju virus drži pod kontrolom.
– Što se tiče virusa HIV dostupna je trojna terapija i liječenje provodi referentni centar u Zagrebu, Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Stoga nemamo posve precizne podatke o broju oboljelih u Zadru, ali od 1985. godine do sada registrirano je otprilike 43 oboljelih, od kojih je 10 umrlo, dok je u Hrvatskoj ukupno broj oboljelih do sad preko 1.700. Hrvatska ima vrlo nisku pojavnost novih slučajeva HIV-a, kazao je dr. Dželalija, koji je i član povjerenstva koje je izradilo nacionalnu strategiju prevencije i suzbijanja kroničnog hepatitisa B i C i HIV-a, a koja još treba biti prihvaćena u saboru.
Kako je rekao Siniša Kabić Peters, predsjednik udruge Porat, ova udruga postoji još od 2003. godine.
– Zadovoljni smo kako smo prepoznati u javnosti i što nam se ljudi obraćaju s povjerenjem, posebice roditelji koji su zabrinuti za svoju djecu. Pozivamo ih i ovim putem da nam se slobodno obrate. Udruga i dalje radi na upućivanju u terapijske zajednice. Prijatelji smo s 10 terapijskih zajednica u Hrvatskoj, Španjolskoj i Italiji. Također, pomažemo u resocijalizaciji nakon povratka iz terapijske zajednice i s detoks programa, radimo projekte školovanja, doškolovanja… I ovaj dan smo posvetili testiranju radi bolje kakvoće života i zdravlja osoba u resocijalizaciji te ih pozivamo da nam se jave vezano za informacije o liječenju, istaknuo je Kabić Peters.
Dani otvorenih vrata nastavljaju se danas na kavi u prostorijama udruge Porat od 11 do 13 sati.




Neki se ne žele liječiti
Epidemiološka procjena je, kako govori dr. Dželalija, da je broj pozitivnih osoba na virus hepatitis C u Hrvatskoj između 25.000 i 30.000 ljudi. Od njih je dijagnosticirano 7.000, a novom metodom se liječi tek oko 3.000 ljudi.
– Neki su u obradi, neki na čekanju, neki ne žele doći. Mi ih nazivamo, ali sad, recimo, najčešće kažu da im je sezona i da žele raditi. Boje se da će imati nuspojave liječenja, ali kod nove terapije ih gotovo pa i nema. Boje se da će im poslodavci saznati i eliminirati ih. A radnik s hepatitisom C zaista nije opasan za rad u ugostiteljstvu, na primjer. Poslodavci toga nisu svjesni. Zato je jako važna edukacija ljudi, posebice rizičnih skupina, o važnosti testiranja i liječenja, zaključio je dr. Dželalija.
Jučerašnje testiranje se radilo iz kapilarne krvi. Kako je pojasnila sestra Tea Peroš, bocne se prst, krv se poveže s reagensom i kroz nekoliko minuta pokaže se rezultat. Ukoliko je nalaz pozitivan, nije još vrijeme za paniku, već je potrebno napraviti daljnju obradu u bolnici.