Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PRETOVARNA STANICA “Udari bure prevrnuli su kontejner i ogradu, što će tek učiniti sa smećem!”

17.05.2019. 09:33
PRETOVARNA STANICA “Udari bure  prevrnuli su  kontejner i  ogradu, što će  tek učiniti sa  smećem!”


Nije prošlo puno vremena, a mještani Gorice na otoku Pagu ponovno su na nogama. Nakon što su u rujnu 2018. prosvjedovali protiv izgradnje pretovarne stanice u njihovom mjestu, u koju će biti dopreman  sortirani otpad, na mail redakcije Zadarskog lista stigla je fotografija na  kojoj se vidi kako su pod udarima jake bure od prije nekoliko dana, a koja je dosezala jačinu i do 200 km/h, prevrnuti ograda i kontejner postavljeni na mjestu gdje će uskoro niknuti nova pretovarna stanica.
– Udari bure prevrnuli su kontejner i ogradu, a što će tek učiniti sa  smećem, stoji objašnjenje uz fotografiju.


Bojazan Goričana
Mještani tvrde da je to još jedan dokaz njihove priče, odnosno protivljenja da se tamo postavi pretovarna stanica jer smatraju da će bura svo  to smeće raznositi uokolo. S obzirom na to da većina Goričana za život  privređuje stočarstvom, proizvodnjom sira i mlijeka ili turizmom, razasuto smeće koje ih čeka puštanjem pretovarne stanice u pogon svakako  nije slika koju žele u svom dvorištu niti među svojim ovcama. Smatraju  da se buduća pretovarna stanica može premjestiti na neku drugu lokaciju koja neće ugrožavati život i turizam Gorice.
U rujnu 2018. mještani su iznijeli svoje nezadovoljstvo jer ih se, kako  tvrde, nije na vrijeme informiralo niti ih se išta pitalo o tome slažu li se  da im nekoliko stotina metara od kuća i mora bude objekt u kojem će se  sortirati otpad. Njihova bojazan usmjerena je prema sumnji da će se pretovarna stanica pretvoriti u ništa drugo doli klasični deponij, a koji će  pod jakim naletima bure, umjesto razvrstavanja, smeće zapravo raznositi.
U rujnu 2018. gradonačelnik Paga Ante Fabijanić Njekulin, na pobunu  mještana odgovorio je kako je za izgradnju pretovarne stanice 2015. godine Gradsko vijeće donijelo odluku kojoj je prethodila javna rasprava i  usuglašavanje i nitko se nije bunio.
– Niti jedan prigovor nije došao u 30 dana. Stanica neće ugroziti život i  djelatnosti mještana jer se sve radi po najvišim europskim standardima.  Osim toga, smeće će se i dalje odvoziti u grad Pag, iz Gorice i svih ostalih  mjesta. To je samo pretovarna stanica, a ne deponij, izjavio je u rujnu Fabijanić, a o čemu su mediji izvijestili. Pokušali smo dobiti komentar od  gradonačelnika Grada Paga Ante Fabijanića na ovu najnoviju situaciju  koja zapravo potvrđuje bojazan mještana Gorice, međutim do trenutka  pisanja ovog članka nije nam se javio. Također, zvali smo i Čistoću Pag,  ali od njih također niti glasa.


U Eko Zadru svjesni svega, a bespomoćni
Kontaktirali smo Željku Jurlinu uz udruge Eko Zadar, čiji Zeleni telefon  pokriva i područje Paga, koja nam je kazala kako oni, nažalost, nemaju  nikakve ovlasti ili utjecaj nad izgradnjom stanice. Jurlina nam je dostavila informacije zabilježene u vezi tog slučaja, a za koji im je upit poslao i  asistent europarlamentarke Biljane Borzan (koji, kako kaže Jurlina, nadalje više nije odgovarao na upit može li se ikako utjecati na premještanje stanice).
– Na dan 21. rujna 2018. zaprimili smo prijavu o otvaranju pretovarne  stanice u mjestu Gorica na Pagu. Prijavitelji navode kako se su obratili  raznim službama, uključujući i Ured Predsjednice, ali lokalne vlasti ignoriraju njihove molbe za premještanjem, odnosno otvaranjem pretovarne  stanice na drugom mjestu. Navode kako se trenutna lokacija nalazi cca  400 m od mora te da strahuju da će, za vrijeme burnih dana, smeća biti  svuda uokolo mjesta. Prijavitelj je naveo kako je Općina obavijest o planiranoj pretovarnoj stanici postavila na oglasnu ploču, ali da mještani to  nisu vidjeli, odnosno da je takav način obavještavanja javnosti o tako  bitnoj stvari, neprimjeren i neučinkovit, stoji u dopisu o prijavi slučaja iz  2018. koji nam je proslijedila Jurlina.
– Što se Zelenog telefona naše županije tiče – bojim se da ne možemo  mnogo. Naime, mještani su već prošle godine slali dopise raznim institucijama, a to je upravo ono što i sama radim kada prijavljujem različite  okolišne probleme. U udruzi nemamo pravnika/icu niti drugih mogućnosti koje bi nam omogućile podizanje okolišnih tužbi protiv nadležnih, a kao što to čini udruga Zelena akcija koja je neusporedivih kapaciteta s našima, kazala je Jurlina naglašavajući kako su otvorenost za  suradnju s mještanima na ovome slučaju iskazali još prošle godine te telefonski dogovorili sastanak s mještanima koji su bili uključeni u organizaciju otpora izgradnji pretovarne stanice.
– Nitko od tada nije došao i s naše je strane slučaj ostao "visjeti u zraku", kazala je Jurlina dodajući da što se ovog konkretnog slučaja prevrtanja kontejnera tiče, ono što mogu napraviti je prijaviti događaj Gradu  Pagu i okolišnoj inspekciji.