Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sadnjom trajnica do prevencije lošeg ponašanja

17.05.2019. 14:42
Sadnjom trajnica do prevencije lošeg ponašanja


Sadnja biljaka trajnica naziv je radionice koja je danas upriličena u dvorištu Osnovne škole Bartula Kašića u Zadru. Dio je to druge komponente nacionalnog preventivnog projekta "Zdrav za 5" usmjerenog na prevenciju ovisnosti o alkoholu, drogi, kocki i igrama na sreću. Projekt provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom zaštite okoliša i energetike. Radionicom je upućena poruka da svaki pojedinac svojim ponašanjem može sudjelovati u stvaranju boljih uvjeta i okoline za sigurno i zdravo odrastanje djece i mladih, što svakako doprinosi prevenciji neprihvatljivog ponašanja djece i mladih.


Važan razvoj pozitivnih stavova o zaštiti okliša
Kako nam je rekla ravnateljica škole Katica Skukan, biljke su sadili učenici koji sudjeluju u radu Eko sekcije — Učeničke zadruge "Maraška" OŠ Bartula Kašića uz potporu voditeljice Zadruge i tvrtke Nasadi d.o.o. Zadar. Ravnateljica OŠ Bartula Kašića Katica Skukan, pozdravila je sudionike i izrazila zadovoljstvo što je OŠ Bartula Kašića domaćin provođenja ovih aktivnosti.
– Provođenje preventivnih projekata i programa upravo kod djece i mladih važno je kako bi razvili pozitivne stavove o važnosti zaštite okoliša i očuvanja zdrave životne sredine, što se u ovoj osnovnoj školi odvija unutar predmetnih kurikula i međupredmetno kroz Školski preventivni program. Učenici koji sudjeluju u radu Učeničke zadruge Maraška sa svojom voditeljicom Dušankom Dujić i uz pomoć barba Ante, vrijedno su obavili poslove sadnje biljaka. Savjetima i stručnim preporukama pomogla je viša stručna suradnica za zaštitu okoliša i prirode iz Zadarske županije gđa. Antonela Zrilić Vulić, a organizacijski je pomogla voditeljica Školskog preventivnog programa u OŠ Bartula Kašića socijalna pedagoginja gđa. Nada Meštrović i policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Ivana Marić, rekla je ravnateljica Skukan.
U sadnji biljaka aktivno su sudjelovali i pročelnik Odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić sa suradnicima, predstavnica Službe za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Ana Šare i policijska službenica 1. PP Zadar Anđela Marušić.


Brojne radionice i predavanja
Inače, Nacionalni preventivni projekt "Zdrav za 5" se već sedmu godinu provodi na području Zadarske županije.
Tijekom školske 2018./2019. godine provodila se Prva komponenta projekta koja je uključivala edukativna predavanja učenicima osmih razreda osnovnih škola te prvog i drugog razreda srednjih škola. Tijekom predavanja su policijski službenici za prevenciju u suradnji s policijskim službenicima nadležnih policijskih postaja i stručnjacima iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar, educirali djecu i mlade o štetnosti konzumiranja alkohola i droga te o kažnjivosti nedopuštenih ponašanja vezanih uz konzumaciju sredstava ovisnosti.
Druga komponenta projekta ima za cilj podizanje razine svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode te stvaranje uvjeta i okoline za sigurno i zdravo odrastanje djece i mladih. Stoga je važan njihov neposredan doprinos u stvaranju takvog okruženja pa se i organiziraju aktivnosti poput jove današnje u OŠ Bartula Kašića.
U okviru druge komponente projekta već su se ove godine provodile sportske aktivnosti u okviru Dana otvorenih vrata Doma za odgoj djece i mladeži Zadar. Odigran je malonogometni turnir na kojem su sudjelovale malonogometne ekipe štićenika Doma za odgoj djece i mladih, djelatnika PU zadarske, veterana Vojne policije i juniora NK Zadra.




Policija zabilježila 37 kaznenih djela zlouporabe droga
Tijekom radionice saznali smo da je u prva četiri mjeseca 2019. zabilježeno 37 kaznenih djela koja se odnose na zlouporabu sredstava ovisnosti, što predstavlja povećanje od 8,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prva četiri mjeseca PU zadarska je u 9 zapljena zaplijenila 128,9 g kokaina. U 58 slučajeva, zaplijenjeno je gotovo 7,5 kg marihuane te u dva slučaja, 9 stabljika kanabisa. Osamnaest policijski akcija rezultiralo je zapljenom 203,6 g amfetamina. Heroin je pak zapljenjen u 5 slučajeva u količini od 992,9 g. Zadarski policajci su dva put zaplijenili hašiš u ukupnoj količini od 1,2 g. Petnaest tableta Ecstasyja zaplijenjeno je u dvije policijske akcije.