Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tragovi – osobno svjedočenje o egzistencijalnim uporištima

17.05.2019. 09:17
Tragovi – osobno  svjedočenje o  egzistencijalnim  uporištima


Tragovi, naziv je zbirke pjesama Marije Obad koja je preksinoć predstavljena u Gradskoj loži u Zadru. Nakon Odraza i Dodira,  Tragovi su treća zbirka pjesama ove umirovljenje sveučilišne profesorice. Kako nam je rekla autorica, njeno pjesništvo počinje baš nakon  umirovljenja, a do sada je napisala preko 350 pjesama. Kad je upitana  koje se teme provlače kroz njene stihove, Marija Obad je rekla da pjesništvo ne može biti unaprijed određeno.
– Dogodi se da usred ljeta napišem pjesmu o zimi. Zapravo sve ono  što vidim u slikama, kasnije teče kroz riječi, napisane u jednom dahu,  kao i sve moje pjesme. Pišem o svojim životnim stajalištima, svojim vrijednostima, o Bogu, ljubavi i zavičaju. Dokle će sve to trajati, ja ne  znam, ali znam da se ne može reći ja to više neću. Pjesništvo me jako  ispunilo iako ono nije do kraja smisao mog života. No da je odraz mog  života, svakako stoji, rekla nam je prije promocije Marija Obad.
Recenzenti zbirke u nakladništvu Gradske knjižnice Zadar bile su  sveučilišne profesorice Marija Musa i Katarina Ivon. Katarina Ivon je  rekla da su Tragovi, zbirka koja sadrži 82 pjesme ili ispovijesti, ustvari  kontemplacija. To je, rekla je Katarina Ivon, povratak sebi koji svakako  djeluje iscjeliteljski na lirski subjekt. Upravo taj lirski subjekt nostalgično traga za segmentima djetinjstva i mladosti i čvrstim uporištima  proživljenih ljubavi, nježnosti u dalmatinskom kulturnom imaginariju.
Marija Musa je pak dodala kako su Tragovi Marije Obad, njeno osobno svjedočenje o životnim stazama, moralnim skrupulama, odgojnim  nazorima, vjerskim stajalištima, zapravo o njezinim egzistencijalnim  točkama i esencijalnim uporištima.
Zanimljivo je da je zbirku oslikao dr. Stipan Kojundžić Šuntić, poznati zadarski liječnik, ali i slikar i član Umjetničke udruge Zadart. Njegova  grafička intervencija dodala je zbirki Targovi Marije Obad i vrlo zanimljivu vizualnu liriku.