Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

TUŽNO SJEĆANJE Počast trojici policajaca tragično stradalim u Pakoštanima

17.05.2019. 09:42
TUŽNO SJEĆANJE Počast trojici  policajaca  tragično  stradalim u  Pakoštanima


S puno emocija u Policijskoj postaji Biograd na Moru ispred spomen obilježja policijski službenici i izaslanstva te obitelji i rodbina jučer su odali počast trojici tragično poginulih redarstvenika Policijske uprave zadarske: Oliveru Pešiću (21) i Marinku Adžiću Kapitanoviću (26) te Ivanu Ćurkoviću (28) koji je iza sebe ostavio dvoje malodobne djece.
Njih su trojica pod tragičnim okolnostima ubijeni 16. svibnja 1995.  godine u Pakoštanima, dok su obavljali službeni zadatak.
Pokojne kolege Marinko, Ivan i Oliver, kao pripadnici policije obavljali su različite policijske poslove i aktivno su sudjelovali u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, kazao je Petar  Strmota, načelnik Policijske postaje Biograd na Moru, istaknuvši kako  se s tugom ali i ponosom sjećaju na poginule hrvatske policajce.
Tužna je brojka poginulih hrvatskih redarstvenika tijekom Domovinskog rata, u PU zadarskoj poginulo je 19 pripadnika, policijskih službenika. Ukupno je u Republici Hrvatskoj poginuo 761 policajac, dok ih se  27 još uvijek vode kao nestali.
– Biti policajac je častan, odgovoran i težak posao. Naši heroji, policijski službenici, postali su branitelji i hvatali se u koštac s nepreglednim spektrom najkompliciranijih zadataka. Ne samo da su dali prve  žrtve i obavljali prvu obranu, nego su provodili i operativne akcije te bili nositelji obrane od agresije. Sve u cilju da živimo u slobodi i budemo  svoji na svome, rekao je Strmota.
Vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstva Zadarske županije koje je predvodio Šime Mršić, zamjenik zadarskog župana, Općine Sv. Filip i Jakov predvođenom Zoranom Pelicarićem Pecom, načelnikom, te  izaslanstvo Grada Biograda na Moru i rodbina tragično poginulih policajaca.
– Odavanje počasti hrabrim policajcima PU zadarske podsjeća na devedesete godine prošlog stoljeća, godine teških borbi, stradanja, tuge,  ali i ponosa, hrabrosti, vjere u vlastite snage te sposobnosti i odlučnosti  hrvatskog policajca da obrani svoju obitelj, svoju ulicu, svoj grad i svoju  domovinu, rečeno je na komemoraciji.
Sjećanje na tragični događaj obilježen je na dostojanstven način. Nakon polaganja vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja te molitve Očenaša i odavanja minute tišine u zgradi policije, gdje su bile  izložene slike poginulih policajaca, odavanje počasti se nastavilo na  Gradskom groblju Biograd na Moru i Mjesnom groblju Perušić.