Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Učenici OŠ Šime Budinića još jednom potvrdili izvrsnost na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva

17.05.2019. 14:49
Učenici OŠ Šime  Budinića još  jednom potvrdili  izvrsnost na  Festivalu dječjeg  glazbenog  stvaralaštva


U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 15. svibnja je  održan četvrti po redu Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva (FDGS).  U organizaciji glazbene udruge Opus, Festival je ove godine  okupio 20  različitih ansambala osnovnih škola iz cijele Hrvatske gdje je gotovo  500 djece predstavilo svoje talente koje razvijaju u sklopu izvannastavnih glazbenih aktivnosti u svojim školama.
Među školama koje su se natjecale bila je i Osnovna škola Šime Budinića, jedini predstavnik Zadra na festivalu, te je drugu godinu zaredom osvojila 1. mjesto u kategoriji Školska mjuza. Tomislav Pehar, profesor glazbene kulture i voditelj glazbenog sastava iz OŠ Šime Budinić,  nije krio ponos ostvarenim rezultatom svojih učenika kojima je sudjelovanje na ovom natjecanju kruna cjelogodišnjge rada.


Natjecali se s još 10 sastava
– Na Festivalu smo sudjelovali drugu godinu zaredom i ponovno se  vratili s prvom nagradom u kategoriji Školska mjuza gdje smo se natjecali s još 10 sastava. U toj kategoriji uvijek je prisutna široka lepeza  glazbenih aktivnosti (od zborova do vokalno instrumentalnih sastava)  stoga je ovaj rezultat djeci i meni veliko priznanje. Imamo jako puno  proba, vježbamo i trudimo se, ali djeca se s vremenom i umore pa nam  je ovo uvijek lijepi motiv za dalje, kazao je Pehar dodajući kako će, dok  god bude tog Festivala, oni sve činiti da budu dio njega.
Pehar je posebno pohvalio i organizaciju Festivala koja je, kako je kazao, bila na zavidnoj razini.


Prvo mjesto kao kruna cjelogodišnjeg rada
– U okviru festivala, za djecu su bile organizirane edukativne radionice o autorskom radu i pravu, osmišljene tako da ojačaju njihovo vrednovanje svog, ali i tuđeg kreativnog rada. Zanimljivo je bilo poslušati  što predstavnici ZAMP-a imaju za reći o svom poslu, čime se bave i što  znači autorsko djelo. Djeca su imala priliku naučiti kako se postaje autor i kako je autor sve zaštićen,… Također, za djecu je bio organiziran i  stručno vođeni obilazak muzeja od strane Muzeja suvremene umjetnost, kazao je Pehar zahvalivši se na kraju OŠ Šime Budinića školi na podršci i Gradu Zadru koji im je ove godine osigurao prijevoz.




Raznolikost izričaja, tematika i žanrova i predanost djece
Inače, FDGS je pokrenut 2015. godine s ciljem poticanja kreativnosti  kod učenika i učitelja glazbene kulture u osnovnim školama. Raznolikost izričaja, tematika i žanrova te predanost djece svojim skladbama i  izvedbama već su tada ukazali na veliki potencijal festivala. Talenti se  odnose na glazbeno stvaralaštvo u najširem smislu: od skladanja, pjevanja i sviranja do pripreme i izvedbe vjerojatno najkompleksnijeg  glazbeno-scenskog djela – mjuzikla. Tako se škole svake godine natječu  u tri kategorije: Mjuzikl, Mladi autori i Školska mjuza, a ocjenjuje ih  stručno prosudbeno povjerenstvo među kojima su ove godine bili i  Marija Husar, Mia Dimšić i Marko Kutlić.