Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ZADARSKI INTERNACIONALCI U Sofiji “pomeli” gradskog rivala Boteva

17.05.2019. 13:50
ZADARSKI INTERNACIONALCI U Sofiji  “pomeli”  gradskog  rivala  Boteva


Lokomotiv iz Plovdiva osvajač je Bugarskog nogometnog kupa. Momčad u kojoj su bivši igrači Zadra, Želimir Terkeš u ulozi pomoćnog trenera Brunu Akrapoviću, i Igor Banović kao igrač, jučer je na  stadionu vasil Levski u Sofiji pred punim tribinama u finalu svladala velikog gradskog rivala, momčad Boteva rezultatom 1:0. Zgoditak odluke  postigao je Slovenac Alen Ožbolt u 73. minuti utakmice. Lokomotivu je  ovo prvo osvajanje Kupa Bugarske i time ovaj uspjeh ima još veću dimenziju. Nakon čestitki upućenih prema Bugarskoj neposredno nakon  utakmice, ubrzo su počele stizati i fotografije s osvojenim pokalom. Jutro  nakon velikog uspjeha i još većeg slavlja bilo je rezervirano za telefonske  razgovore sa zadarskim nogometnim internacionalcima. I to ne prerano.
– Mogu samo kazati da se da se rano išlo na spavanje – kazivao je ispijajući prvu jutarnju kavu, a aludirajući na rane jutarnje sate, Želimir Terkeš.


Nezaboravno slavlje
– Teško je pronaći riječi kakvo je to slavlje bilo nakon utakmice. U velikoj koloni smo se autocestom zajedno s navijačima vraćali u Plovdiv.  Uslijedilo je slavlje na stadionu, naravno s navijačima, a onda proslava u  gradu. Jednostavno nezaboravno, s time da se proslava nastavlja danas  (op.a. jučer). Nismo još gotovi.
Veliki je ovo uspjeh za Lokomotiv koji je ovim naslovom stekao i  ulaznicu za europska natjecanja u sljedećoj sezoni.
– Uspjeh je time veći što je riječ o velikom rivalitetu između dva kluba  iz Plovdiva i činjenici da je ovo prvi osvojeni Kup u vitrinama Lokomotiva. Do sada su u sezoni 2003./04. osvojili prvenstvo i te iste godine uzeli  Super kup. Imao sam dojam da se cijeli Plovdiv preselio u Sofiju na finale  Kupa. Čak ću dodati da su oni imali nešto veću podršku s tribina.  Međutim, na travnjaku nam nisu mogli ništa.
Istaknuo je Terkeš kako je već danima imao osjećaj da će pokal namijenjen pobjedniku Kupa završiti u vitrinama Lokomotiva.


Pogođena taktika
– Jednostavno sam imao takav osjećaj da nikako ne možemo izgubiti.  Uopće nisam bio nervozan, čak sam se na trenutak tijekom ove utakmice upitao zašto samo razmišljam o slavlju kada dvoboj može završiti i  drugačijim ishodom. Mirno sam sjedio cijelu utakmicu, tek zadnjih desetak minuta me uhvatila nervoza. Na sreću, nepotrebno.
Kazao je Terka i par riječi o samoj utakmici koja ćemo, sigurni smo,  još dugo ostati u sjećanju.
– Jednostavo nam nisu mogli ništa, ne znam mogu li reći da su nam tijekom 90 minuta stvorili, možda jednu priliku. Trener Bruno Akrapović  zajedno je sa svojim stručnim stožerom složio odličnu taktiku, a ono što  je najvažnije, igrači su je na travnjaku sproveli u djelo. Naravno da  momčad Boteva nakon što je Ožbolt zatresao mrežu stvorila pritisak i  imala inicijativu, ali čak niti u tom periodu nisu uspjeli stvoriti izglednu  situaciju pred našim golom. Posve zasluženo smo osvojili kup. A sada  ćemo još malo proslaviti, pa pravac Zadar – kazao je jučer Želimir Terkeš.




Igor Banović: Presretni smo zbog  osvojenog Kupa
Igor Banović je neizostavni kotač u momčadi Lokomotiva iz Plovdiva. Tako je bilo  i u srijedu poslijepodne u finalu Bugarskog kupa u kojem je zadarski nogometni internacionalac odigrao svih 90 minuta.
– Presretni smo zbog osvojenog Kupa, teško je u ovom trenutku opisati taj osjećaj.  I zbog kluba kojem je ovo prvi osvojeni kup u povijesti, i zbog navijača koji su nam  pružili veliku podršku s tribina. Naravno, i zbog nas samih koji smo u to uložili puno  truda i muke. Utakmica je bila teška i iscrpljujuća, ali na kraju se sve to zaboravi kada dođeš do ovakvog uspjeha. Slavlje je bilo veliko, ali nije gotovo. Idemo još malo  proslaviti, pa na odmor u Zadar – kazao je u kraćem telefoinskom razgovoru Igor Banović.