Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Marinović: Održavanje sjednice nije moguće izvan sjedišta Županije

17.05.2020. 16:26


Nakon što je županijski SDP donio odluku kojom se protive elektroničkom načinu održavanja sjednice Županijske skupštine zakazane za 18. svibnja, i dopis o tome poslao ŽS-u, ovih su dana dobili odgovor predsjednice Skupštine, HDZ-ove Nevenke Marinović.
Kao što je poznato, Županijski odbor SDP-a u četvrtak je putem novinske konferencije poručio da »ne vide razlog da se nakon popuštanja mjera, i dalje nalaze u elektronskom obliku«:
– Iako je tu više od 40 ljudi, da postoji volja skupština bi se bez problema mogla organizirati u nekom drugom prostoru u kojem bi vijećnici uživo sudjelovali« – istaknula je predsjednica županijske organizacije SDP-a, Renata Sabljar Dračevac.
No, sudeći prema odgovoru iz Županijske skupštine, sjednica će ipak biti održana u elektronskom obliku. Naime, evo što stoji u dopisu SDP-u predsjednice Skupštine, Nevenke Marinović:


Protuepidemijske mjere
– Ovim putem ukazujemo na razloge ovakvog načina održavanja sjednice i okolnosti koje se nisu promijenile od zadnje održane sjednice. Vezano za način sazivanja i održavanja 18. sjednice Županijske skupštine, ukazujemo kako je ista sazvana kao elektronska sjednica u skladu sa uputama Ministarstva uprave Republike Hrvatske od 13. ožujka 2020. godine, koja je još uvijek na snazi i koju Ministarstvo uprave nije opozvalo niti izmijenilo nakon promijenjenih epidemioloških uvjeta u RH – napominje Marinović u svojemu odgovoru SDP-u, dodajući kako Ministarstvo uprave daje upute da je u ovim okolnostima održavanje sjednice izjašnjavanjem putem e-maila prihvatljiv način rada koji ima mogućnost konkretnog evidentiranja sudjelovanja članova u radu sjednice i njihovog izjašnjavanja u tom slučaju:
– Slijedom navedenog, akti doneseni na ovako održanoj sjednici su zakonito doneseni akti pod uvjetom da je za njih glasovala potrebnan većina članova. Vezano za mjesto održavanja sjednice, ukazujemo kako je odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o izmjeni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, od 11. svibnja 2020. i dalje na snazi protuepidemijska mjera zabrane održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od 40 osoba na jednom mjestu – obrazlaže čelnica Županijske skupštine.


Limitiran broj sudionika sjednice
Održavanje redovne sjednice kao javnog događaja uz fizičku nazočnost svih na jednom mjestu, napominje dalje, nije moguće dok je na snazi navedena mjera s obzirom na broj članova Županijske skupštine kojih ima 42, a tu su i tri dužnosnika, 12 pročelnika i četiri djelatnika stručne službe Skupštine:
– Slijedom navedenog, nije moguće ni njezino održavanje izvan sjedišta Županije sukladno članku 95. poslovnika Županijske skupštine, kako to predlažete u obrazloženju Odluke Kluba – zaključuje Marinović.




»Vezano za način sazivanja i održavanja 18. sjednice Županijske skupštine, ukazujemo kako je ista sazvana kao elektronska sjednica u skladu sa uputama Ministarstva uprave Republike Hrvatske od 13. ožujka 2020. godine, koja je još uvijek na snazi
Nevenka Marinović


BROJKE GOVORE SVE
Održavanje redovne sjednice kao javnog događaja uz fizičku nazočnost svih na jednom mjestu nije moguće dok je na snazi navedena mjera s obzirom na broj članova Županijske skupštine kojih ima 42, a tu su i tri dužnosnika, 12 pročelnika i četiri djelatnika stručne službe Skupštine