Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sadržaji brojni, ali prilagođeni posebnim uvjetima u kojima se trenutačno nalazimo

17.05.2020. 09:27


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, koji se od 1977.godine, održava 18. svibnja, zadarski Narodni muzej, Arheološki i Muzej antičkog stakla priredili su brojne sadržaje za svoje vjerne posjetitelje.
Međutim, zbog aktualne situacije pandemije koronavirusa, predviđeni programi ipak će biti nešto drugačije organizirani i u skladu s mjerama koje su propisali Zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo kulture.
U Arheološkom muzeju, kako je objasnila Marina Brkić, voditeljica odjela za marketing, ovaj dan će biti obilježen besplatnim ulazom u muzej, te će svi zainteresiran moći vidjeti tri stalna postava i jednu privremenu izložbu. Također, u ponedjeljak će zainteresirani posjetitelji moći u prostoru suvenirnice muzeja i uz popust od 20 posto, kupiti brojne publikacije, ali i suvenire


Virtualne izložbe
-Posjetitelji će u ponedjeljak moći vidjeti uz stalne postave i privremenu izložbu »Slikom kroz prošlost Arheološkog muzeja«, u kojoj je prikazana povijest Arheološkog muzeja od osnutka do useljenja u zgradu na Forumu. Riječ je o izložbi koju je Muzej pripremio povodom obilježavanja 188 godina neprekinutog djelovanja, poručila je Brkić, te je dodala kako će se ova izložba moći pratiti i preko Facebook stranice.
Sve popularnijim virtualnim izložbama pridružuju se Narodni muzej i Muzej Antičkog stakla, koji će također otvoriti vrata svojim vjernim posjetiteljima, dok će Narodni muzej od ponedjeljka promijeniti svoje radno vrijeme, te će raditi dvokratno od ponedjeljka do petka od 9 do 13 sati te od 16 do 20 sati.
Međutim, Narodni muzej Zadar je ipak ove godine odlučio obilježiti ovaj Međunarodni dan virtualnom izložbom »Parkovi Zadra« kojom će muzejski odjeli i stručne službe dati osvrt na parkove Zadra uz vizualne priloge iz fundusa i fototeke, ali i edukativnim igrama.
-Kroz fotografije i razglednice iz fundusa Galerije umjetnina i Muzeja grada Zadra pratimo povijest i razvoj parkova kao omiljenih mjesta druženja i relaksacija, poručila je ravnateljica Narodnog muzeja, Renata Peroš, te je podsjetila kako su parkovi oduvijek bili omiljeni motivi zadarskim fotografima poput Tomasa Burata, Ante Brkana, Vicka Zaninovića i Zvonimira Novakovića, te da će i njihove fotografije biti dio ove virtualne izložbe.
Osim virtualne izložbe o parkovima, ravnateljica Peroš je najavila i »Muzeofoniju«, inače novi internetski medijski format, koja je nastala u potrazi za novim način komuniciranja sa javnošću putem digitalnih platformi, te će biti premijerno prikazana 18.svibnja na kanalima Narodnog muzeja.


Na stranicama Ministarstva kulture
Također ovom slavljeničkom danu za muzeje, pridružit će se sa svojim programima i Muzej Antičkog stakla. Uz aktualnu virtualnu izložbu »Od palače do (virtualnog) muzeja«, povodom Međunarodnog dana, ova će se izložba prema riječima ravnatelja Hrvoja Manenice sadržajno dopuniti te će se osim na službenoj stranici muzeja, emitirati i na stranici Ministarstva kulture.
-Uz virtualne izložbe koje redovito održavamo, posebno nas raduje što ćemo na Dan muzeja moći primiti posjetitelje za koje će ulaz biti besplatan, ali uz obavezno pridržavanje propisa Zavoda za javno zdravstvo kako bi boravak u zgradi bio siguran poručio je Manenica.
Kako je objasnio ravnatelj MAS-a, zbog kvadratura postava izložbe koja se nalazi u Muzeju, ograničit će se broj na deset posjetitelja koji će istodobno moći biti u zgradi muzeja.
-Nama je i dalje aktualna autorska izložba Ive Fadića i Berislava Štefanca »Stakla Aserije«, koju smo otvorili u siječnju, ali zbog svega što se izdogađalo pojavom koronavirusa, izložba na žalost nije imala posjetitelja, poručio je Manenica.




Radilo se i u izolaciji
Iako su u MAS-u otkazane gostujuće izložbe zbog aktualne situacije, u Muzeju koji se od 11. svibnja vratio u normalan ritam rada, te su prema riječima ravnatelja aktivne radionice fuzije stakla i staklopuhačke radionice.
-Dok je muzej bio zatvoren za posjetitelje, mi smo i dalje radili. Naša umjetnica Antonija Gospić i Marko Štefanac su radili nakit i replike, tako da smo kapacitirani, jer rad djelatnika nije stao. Publikacije, suveniri, replike i sve ono na što su naši posjetitelji navikli vidjeti u našoj suvenirnici je tamo i može se kupiti, rekao je Manenica.


»Kroz fotografije i razglednice iz fundusa Galerije umjetnina i Muzeja grada Zadra pratimo povijest i razvoj parkova kao omiljenih mjesta druženja i relaksacija
Renata Peroš


ARHEOLOŠKI MUZEJ
U Arheološkom muzeju, kako je objasnila Marina Brkić, voditeljica odjela za marketing, ovaj dan će biti obilježen besplatnim ulazom u muzej, te će svi zainteresiran moći vidjeti tri stalna postava i jednu privremenu izložbu