Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Za djecu koja su kući neće se plaćati 350 kuna mjesečno za čuvanje mjesta u vrtiću

17.05.2020. 11:47


Lijepa vijest za roditelje mališana koja zbog izvanredne situacije uzrokovanom epidemijom koronavirusa ni od ponedjeljka 11. svibnja ne polaze u Dječji vrtić Biograd na Moru, matični u ulici Marina Držića s pripadajućim područnim vrtićima na Torovima-Kosi i Adria, neće plaćati najavljenih 50 posto participacije za čuvanje mjesta u vrtiću u iznosu od 350 kuna.
– Na virtualnoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 14. svibnja 2020. godine putem videokonferencije jednoglasno je prihvaćen amandman kojeg je u ime Kluba vijećnika HDZ -a dao Toni Bogdanić, predsjednik Kluba. Na virtualnoj sjednici nazočilo je 11 od 15 vijećnika, kazala je Drina Bešenić, predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Biograd
Amandman glasi: »Nakon ponovne uspostave rada Dječjeg vrtića Biograd roditelji čija djeca sukladno preporukama nadležnog tijela neće pohađati program vrtića neće plaćati čuvanje mjesta u vrtiću«.


Participacija samo za polaznike vrtića
– Znači, roditelji čija su vrtićka djeca kod kuće neće plaćati 50 posto participacije kako je bilo predloženo za virtualnu sjednicu. Odluka o plaćanju 50 posto participacije nije ni dana na usvajanje već je usvojen predloženi amandman s kojim nema plaćanja vrtića za djecu koja su nakon uspostave rada DV Biograd ostala kod kuće, pojasnila je Bešenić te je nastavila:
– Istaknula bih da od 16. ožujka 2020. godine, od dana od kada vrtić ne radi i djeca nisu u vrtiću nema plaćanja roditeljske participacije u iznosu od 700 kuna. A od 11. svibnja 2020., i ponovnog početka rada vrtića participaciju plaćaju samo roditelji kojima su djeca u vrtiću, a za one koji su kod kuće nema nikakve participacije, poručila je Drina Bešenić, v.d. gradska pročelnica.
Inače, mjesečna participacija u DV Biograd iznosi 700 kuna te bi 50 posto participacije iznosilo 350 kuna što bi u ovoj izvanrednoj situaciji roditeljima koji sami čuvaju djecu bio dodatni udar za džep.
Naime, Zadarski list od 13. svibnja 2020. u najavi održavanje prve uopće virtualne sjednice biogradskog Vijeća koja se održavala dan potom, 14. svibnja 2020., u tekstu pod naslovom »Virtualna prisega, dom za stare, tvornica otpada i mjere pomoći« u istaknutom djelu pod naslovom »Dvije vrtićke cijene« piše kako je prijedlog da roditelji čija djeca od ponovne uspostave rada (11. svibnja 2020.) pohađaju vrtić plaćaju 100 posto mjesečne participacije (700 kn), a za ona koji su ostali kući plaćaju 50 posto (350 kn). Srećom po roditelje, usvajanjem amandmana vrtić se plaća samo za djecu koja idu u vrtić.


Od 182 djece 25 u vrtiću
– U Dječji vrtić Biograd u ovoj pedagoškoj godini je upisano 182 djece dok je od ponedjeljka i ponovnog početka rada u vrtiću 25 djece, kazala je Esma Brzić, ravnateljica DV Biograd.
Dječji vrtić Biograd na Moru djeluje u tri prostora, matični je u ulici Marina Držića, a pripadajući područni vrtići na Torovima-Kosi i u hotelu Adria.
– Djeca polaze u matični vrtić u Držićevoj i u područni na Kosi, dok u područnom vrtiću Adria nema djece. A ako ovakva situacija s dolaskom djece u vrtiće ostane i dalje, privremeno ćemo zatvoriti i područni vrtić na Kosi te će raditi samo matični vrtić u ulici Marina Držića, najavila je Bezić.
Vrtić radi u vremenu od 6.30 do 16.30 sati. U petak, 15. svibnja 2020., su nazočni mališani u skupinama »Bubamare«, »Veseli patuljci«, »Mudre sove«, »Tigrići« i »Ribice« u matičnom vrtiću u Držićevoj i područnom na Kosi-Torovima sa svojim tetama-odgojiteljicama: Anom Šarić, Ivanom Dominis, Marijanom Sorić, Jasminkom Pešić, Josipom Tomić, Paolom Jurić, Valentinom Filipović, Nikoletom Mustapić, Marijanom Babara i Boženom Belamarić Brčić provodili radne aktivnosti pod nazivom »Staza za spuštanje loptica«, »Put do kućice«, »Mala matematika«, »Izrada ogrlice/narukvice«.




​Rad putem društvenih mreža
– Sve dnevne aktivnosti iz vrtića objavljujemo putem Facebook profila Dječji vrtić Biograd kako bi roditelji mogli sa svojom djecom koja sada ne polaze u vrtić to isto mogli raditi i u svojim domovima, rekla je Brzić te je nastavila:
– Putem video zapisa i objavom fotografija svaka radna aktivnost ima i popis potrebitog materijala poput papira, role od papira, flomastera, olovke, škara, čepova, vune, lego kockica i drugo. Sve drugo je na roditeljima, njihovoj starijoj djeci, djedovima i bakama, reći će Brzić.
Kad je riječ o upisu djece u pedagošku godinu 2020./2021. rok za upis se pomakao. Upisi sukladno Pravilniku o upisu djece u DV Biograd započinju u ponedjeljak 18. svibnja i traju do 30. svibnja 2020.
– Zbog epidemiološke situacije roditelji ili skrbnici djece neće potrebnu dokumentaciju donositi Upravi vrtića Marina Držića 1 u Biogradu, već putem e-maila: [email protected] ili putem pošte, naglasila je Esma Brzić.


»U Dječji vrtić Biograd u ovoj pedagoškoj godini je upisano 182 djece dok je od ponedjeljka i ponovnog početka rada u vrtiću 25 djece
Esma Brzić


PARTICIPACIJA
Mjesečna participacija u DV Biograd iznosi 700 kuna te bi 50 posto participacije iznosilo 350 kuna što bi u ovoj izvanrednoj situaciji roditeljima koji sami čuvaju djecu bio dodatni udar za džep