Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Debatirat će na njemačkom na međunarodnom finalu u Pragu

17.05.2021. 11:00


Na nedavnom finalu natjecanja u govorništvu »Jugend debattiert in Mittel-, Ost- und Südosteuropa« (Mladi debatiraju u Srednjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi) sastali su se učenice i učenici iz raznih krajeva Hrvatske kako bi na njemačkom jeziku razmijenili mišljenja o jednoj posebno aktualnoj temi. U debati koja se održala putem Zoom aplikacije suočili su se s pitanjem koje već neko vrijeme zaokuplja vlade mnogih država u Europi, a to je sveprisutna korona te pitanje cijepljenja.
Rene Neuberg – Jagetić, učenica I. gimnazije u Varaždinu, dokazala se kao najbolja u debati, a učenica zadarske Gimnazije Vladimira Nazora Julija Stefanović osvojila je izvrsno drugo mjesto, oduševivši stručni žiri. Ove dvije učenice tako su dobile priliku otići na međunarodno finale koje bi se trebalo održati u rujnu u Pragu.
Ovo nam je bio povod da se uputimo u Gimnaziju Vladimira Nazora i razgovaramo s Julijom, učenicom 3. e razreda te saznamo čime je to oduševila žiri te kako su tekle pripreme za natjecanja. Odmah nam je rekla kako je iznimno sretna, prvo zbog prilike koju je dobila, a onda i zbog rezultata.


Njemački od malih nogu
Julija njemački jezik uči od malih nogu, a upisom u jezičnu gimnaziju dobila je priliku i polaganja DSD-a, odnosno njemačke jezične diplome gdje je, kako nam je ispričala, profesor prvi put zapazio njen potencijal i dar za jezik.
– Naučila sam njemački uz pomoć televizije, počela sam s crtićima na njemačkom i tako sam naučila prve riječi. Mama mi je pomogla u učenju, svako bih je malo pitala kako se nešto kaže, a ona je sa mnom pričala jedan dan na hrvatskom, a drugi na njemačkom i tako sam zapravo učila paralelno dva jezika, ispričala nam je Julija dodajući kako ju je profesor potaknuo na sudjelovanje u ovoj debati.
– Do tada nikad nisam sudjelovala u debati, ali prihvatila sam jer smatram kako je to još jedno novo iskustvo i prilika za učenje nečeg novog te sam pristala. Na Državnom natjecanju koje je održano 14. travnja povjerenstvo je za daljnji krug odabralo osam kandidata, od 24, a među njima smo bili Lovre Opaček i ja. Time smo ostvarili sudjelovanje u polufinalu koje se održalo ovih dana. Lovre, nažalost, nije prošao, a ja ću imati priliku predstavljati Hrvatsku s učenicom iz Varaždina, ispričala je Julija te nadodala kako joj je ova debata omogućila nova poznanstva, stekla je nove prijatelje i znanja, a kako kaže, od svakoga je nešto dobila. Nada se da će se međunarodno finale održati uživo kako bi imala priliku otići u Prag.
Učenici su debatirali na temu »Treba li cjepivo protiv korone postati obvezno u trenutku kada to bude moguće?«, a Julija je oduševila stručni žiri debate, zastupala je pro stranu te naglasila kako je bila sretna jer je o tome mogla dosta govoriti.
Posebno je zahvalila svojoj mentorici, profesorici Ani Bjeliš, za koju kaže da je njezin osobni uzor. Pripreme za debatu bile su opsežne, a osim stručnih priprema koje su dobili svi debatanti, Julija je imala i svoje pripreme pa su joj tako pomogli profesorica iz sociologije te bivši učenik Gimnazije koji joj je pomogao sa stručnim dijelom priprema.


Opsežne pripreme za debatu
– Zahvaljujemo našem bivšem učeniku, sada uspješnom studentu Medicinskog fakulteta u Zagrebu Filipu Stevanji koje je pomogao svojim savjetima i podacima o cijepljenju s medicinskog stajališta. Također, zahvaljujemo prof. Marti Kinda koja je pomogla savjetima vezano uz pravila debate, kazala je profesorica Bjeliš.
Na natjecanju ih očekuje još 26 učenika iz 13 zemalja. Učenici će teme saznati tek malo prije samog natjecanja, ali Julija je, kaže, spremna, uzda se u svoje znanje njemačkog jezika, a sad je vidjela i kako debate funkcioniraju te se zna pripremiti.
– Sad znam na što se trebam fokusirati, a pomogle su mi čak i kritike jer znam na čemu trebam raditi da bih bila što bolja, rekla nam je ova simpatična učenica koja još uvijek razmišlja čime će se baviti.
– Zahvaljujući dobrim rezultatima na natjecanjima iz njemačkog jezika ostvarila sam izravan upis na germanistiku na Sveučilištu u Zadru, a vjerujem da mi se i ovom debatom otvaraju još neka vrata, a zanimaju me mnoge stvari te još nisam odlučila, rekla je Julija.




Ana ŠARIĆ
Infobox ():


Infobox ():


Infobox (Okvir):
Jugend debattiert
Ovo natjecanje omogućuje mladima da na njemačkom jeziku vješto i uvjerljivo zastupaju svoja mišljenja i stavove. Putem tog projekta debata postaje još važnije sredstvo demokratske rasprave i unaprjeđuje aktivnu višejezičnost u Europi. Teme za debatu dolaze iz područja škole, temeljnih i ljudskih prava ili Europe. Na natjecanju trenutačno sudjeluju učenice i učenici njemačkog jezika iz škola u Bjelorusiji, Bugarskoj, Estoniji, Hrvatskoj, Litvi, Latviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj, Ukrajini i Mađarskoj.
Infobox (Okvir):
Uspjeh i na drugim natjecanjima
Julija je ove godine imala priliku sudjelovati i na književnom natječaju poezije i proze koji je organiziralo Sveučilište u Zadru u suradnji s austrijskom knjižnicom Alois Mock povodom Svjetskog dana knjige, 23. travnja. Sudjelovala je sa svojim DSD kolegom Lovrom Opačakom koji je osvojio drugo mjesto, a Julija je sa svojim radom na temu »Kad bih mogla nešto promijeniti, promijenila bih…« osvojila prvo mjesto na području Zadarske i Šibensko-kninske županije. Osim toga sudjelovala je i na Županijskom natjecanju iz njemačkog jezika, gdje su opet ona i Lovre osvojili prvo mjesto, svatko iz svoje kategorije.