Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Knez, Ćurko i Fabijanić novi – stari gradonačelnici, Bulić ide u 2. krug…

16.05.2021. 22:23


Izuzme li se grad Zadar, kao središte, u još pet gradova Zadarske županije (Benkovac, Biograd na Moru, Nin, Obrovac, Pag) birali su se gradonačelnici i članovi gradskih vijeća. Rezultati ovih lokalnih izbora u spomenutim gradovima pokazuju da su građani za novi mandat u tri grada birali »stare« gradonačelnike, u jednom (Benkovcu) ide se u drugi krug, a u Obrovcu su se sinoć sporo brojali glasovi, no za kandidata za gradonačelnika vodio je Ante Župan (HDZ) kao i njegova lista.
Voljom birača gradonačelnik Paga je Ante Fabijanić (HDZ, MODES, NS – Reformosti«, Biograd je ponovno osvojio Ivan Knez (HDZ, SU, NS – Reformisti), u borbu za novi mandat gradonačelnika Nina nije ni morao Emil Ćurko, kandidat HDZ-a, jer nije imao protukandidata, a u Benkovcu će se za gradonačelničku fotelju u drugom krugu boriti Tomislav Bulić (HDZ) s osvojenih 45,26% i Frane Tokić (DP i MOST) s osvojenih 24,94%.
U Benkovcu je kandidat HDZ-a, za protukandidate imao Bornu Nimca kandidata grupe birača Gorana Nimca (SDP) i Franu Tokića (DP i MOST). Od osam kandidacijskih lista za izbor članova benkovačkog Gradskog vijeća, najviše glasova(45,26%) dobila je lista HDZ-a nositelja Tomislava Bulića.
Biograđani su mogli birati između četiri kandidata za gradonačelnika, mogli su zaokružiti dosadašnjeg gradonačelnika Ivana Kneza (HDZ, SU, NS – Reformisti), Davora Tolića (SDP) ili jednoga od kandidata grupe birača Antu Fuzula ili Lea Zoricu. Najviše glasova i povjerenje građana za novi mandat dobio je Ivan Knez s osvojenih 51,30% glasova, a od šest kandidacijskih lista za izbor članova biogradskog Gradskog vijeća, najbolje je prošla lista nositelja Ivana Kneza s osvojenih 48,48% glasova.
Gradonačelnik Nina na ovim lokalnim izborima bio je unaprijed poznat, a od dvije liste za vijećnike Grada Nina, one HDZ-a i NS – Reformista čiji je nositelj bio Tomislav Ćurko i liste MODES-a kojoj je nositelj bio Veljko Šalov, više je glasova dobila Ćurkova lista (71,55%).
U Obrovcu je, za razliku od samo dva kandidata za gradonačelnika, uz Antu Župana (HDZ) koji je »branio« mandat i Marka Klanca (HSLS), bilo pet kandidacijskih lista za članove Gradskog vijeća, Grad Pag imao je tri kandidata za gradonačelnika i tri liste za članove Vijeća. U borbi za gradonačelničku fotelju bili su Ante Fabijanić (HDZ, MODES, NS – Reformosti, Toni Herenda (SDP) i kandidat grupe birača Dario Grašo, a pobijedio je Ante Fabijanić s osvojenih 63,11% glasova. Najbolja je bila i lista nositelja Fabijanića s osvojenih 61,90% glasova. Toni Herenda nosio je SDP-ovu listu i osvojio 18,81% posto dok je nositelj liste grupe birača Željko Maržić osvojio 19,27%. 
Gradsko vijeće Benkovca brojat će 15 vijećnika dok će Nin, Biograd, Obrovac i Pag imati 13 vijećnika.