Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Prihvaćanjem različitosti unosimo boje u sivilo svakodnevice

17.05.2021. 10:23


Učenici Osnovne škole Voštarnica iz Zadra dovršili su snimanje videa za pjesmu »Tvoje boje« Radio Luksemburga, kojim su se prijavili na Međunarodni festival S – Factor 2021. Projekt, originalnog naziva »S factor«, pokrenut je 2005. godine, u Velikoj Britaniji, suradnjom dviju škola za djecu s teškoćama u razvoju – Kelford i Hilltop Special Schools. Taj obrazovni projekt osmišljen je kao svojevrsni talent show, po uzoru na »Euroviziju«, a za misiju ima promociju i socijalnu inkluziju mladih i djece s teškoćama u razvoju, povezujući ih s vršnjacima tipičnog razvoja kroz izvedbene umjetnosti i film. S – factor se ubrzo uzdigao na međunarodnu razinu, nakon što se 2013./2014. u njega uključila i Austrija. Od tada se originalna ideja počela širiti Europom. U fokus je stavljena uporaba filma kao inkluzivnog alata za učenje, a također je i naglašen učinak usvajanja vještina izvedbenih umjetnosti u obogaćivanju procesa učenja i razvitka mladih i djece s teškoćama u razvoju.
Kako bismo saznali nešto više o ovom projektu, razgovarali smo s učiteljicom Teutom Radas te zvijezdom videa Petrom Sutlovićem.


Moć glazbe
Nakon osvojenog 1. mjesta u međunarodnoj konkurenciji festivala 2017. godine pa zatim i 3. mjesta osvojenoga 2019. godine, pred timom koji čine edukacijske rehabilitatorice Ivana Birsa, Marija Dokoza i Teuta Radas, našao se novi izazov – prikazati inkluziju još kvalitetnijom produkcijom videa i jasno prenijeti poruku prihvaćanja različitosti našem društvu i međunarodnoj publici. Vodeći se uvelike i idejom terapeutske moći glazbe, sudionici projekta su se usredotočili na tehnike izrade glazbenoga videospota.
– Ideja videa je jače promicanje inkuzije djece s teškoćama u razvoju. Riječi pjesme koju smo odabrali savršeno pašu uz poruku videa, a i bend je reagirao iznimno toplo i podržavajuće. Ove su nam se godine savršeno poklopili svi elementi projekta, rekla je Radas.
U toj su im misiji svojim znanjem, specifičnim vještinama, opremom i materijalima, pomogle kolegice profesorice Sandra Bačić iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Anamarija Ivković iz Prirodoslovno – grafičke škole i Iva Mustać Klarić, koja radi u OŠ Voštarnica, Gimnaziji Vladimira Nazora Zadar, Prirodoslovno – grafičkoj školi i OŠ Starigrad. Veliku podršku pružio im je i zadarski glazbenik Marin Modrić koji već niz godina spremno prati i podupire učenike OŠ Voštarnica, a u ovom videospotu zaslužan je za pratnju gitarom učenika Petra Sutlovića koji je otpjevao refren pjesme.
– U samom smo scenariju zamislili suradnju s više redovnih škola s područja Zadra. Ono što nam je bilo bitno, je istaknuti kako učenici moraju držati do svoje zrelosti i dostojanstva. Zbog toga smo odabrali, za razliku od ranijih godina kada smo surađivali s vrtićima i drugim osnovnim školama, suradnju sa srednjim školama, čiji su učenici nosili sporedne uloge i s djecom radili na izradi maski i kostima. Mladi su nas oduševili svojim pristupom učenicima. Nevjerojatno je kako su u kontaktu uživo brzo postigli pravu atmosferu inkluzije i poštovanja. Predrasude nisu niti postojale tijekom snimanja, što je bilo vrlo emocionalno za nas kao učitelje, koji svaki dan radimo s djecom s teškoćama, otkrila je Radas, te još jednom zahvaljuje na svesrdnoj pomoći učenika zadarskih srednjih škola.


Poruka spota
– Stariji učenici bili su sporedni glumci. U prvom dijelu spota fokusirali smo se na prikaz metafore kako iz sivila teške svakodnevice pružanjem pomoći i primjećivanjem onih koji su različiti možemo stvarati boje i unositi radost u naš grad okolinu. U drugom smo dijelu spota prikazali kako smo pripremili produkciju, koja je počela kreativnom radionicom pripreme maski s djevojkama koje uče tekstilni dizajn u školi Primijenjene umjetnosti i dizajn, kazala je Radas.
Pjesma »Tvoje boje«, grupe Radio Luksemburg s albuma »U boji«, svojim snažnim ritmom i tekstom u kojemu se kriju duboke misli potrebe za pripadanjem i savezništvom (što »duga« i simbolizira), bila je velika inspiracija za pisanje scenarija za videospot, odabir glavnog i sporednih glumaca, pronalaženje lokacija snimanja, a naposljetku i uspostavljanje suradnje s redovnim školama u Zadru, što je i sama bit ovoga projekta.
Petar, glavna zvijezda spota rekao nam je kako je uživao u snimanju spota te kako je uživao družiti se s prijateljima i učiteljima pohvalivši se kako je našao mnogo novih prijateljica dok se snimao spot. S osmijehom na licu nam je kazao da je spot poslan u Sloveniju kako bi se predstavili na natjecanju.
Roko, prvi asistent kamere otkrio nam je kako je uživao raditi iza kamere te kako je pazio da sve teče po planu.




Sporedni glumci bili su »glavni«
Sporedni glumci iz OŠ Voštarnica – Zadar odradili su setove snimanja kao pravi profesionalci, čekajući svoj kadar strpljivo i glumeći s velikim trudom i elanom: Antonela Basioli, Bruno Begonja, Mihovil Čakarun, Ana Hromin, Antonio Ante Jurlina, Katarina Korljan, Šime Krpina, Benedikt Mazija, Mate Smolić Ročak Petar Stručić, Roko Stručić i Luka Torbarina.


Pomoć učenikia srednjih škola
U glumi su im, ali i u izradi kostimografije, ruku pomoći pružile učenice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar: Ivana Knez, Anđelina Knez, Meri Šarić, Petra Uzelac i Leonarda Vujević (4. razred) te iz 3. razreda Antonia Grgurev, Klara Sarić, Marija Sorić i Zara Vukoša. Završne kadrove učenici su imali priliku snimati gledajući vrijedan rad učenika Prirodoslovno-grafičke škole (Margita Andrić, Marko Čulina i Lorin Matea Stanin).


Eurovizija za djecu
Glasovanje za videospot otvoreno je 12. svibnja i traje do 21. svibnja 2021. godine. Iz originalnoga projekta preuzet je i identičan stil glasovanja, koje je osmišljeno kao panel glasovanje, putem interneta, po uzoru na Euroviziju: svaki natjecatelj smije glasovati za sve ostale i dati im određen broj bodova, ali ne i za sebe. Svaka škola mora, kao uvjet projekta, organizirati glasovanje kao posebno druženje, gdje će se prikupiti glasovi učenika i učitelja. Osmišljene su i dvije kategorije (domaća, slovenska) i međunarodna, u kojoj je i OŠ Voštarnica Zadar.
– Trenutno nam je zadatak da u školi organiziramo glasanje. Zadatak nam je svaki učenički i nastavnički glas zasebno evidentirati. Proglašenje je 27. svibnja za kategorije u kojima se natječemo. I mi i djeca jedva čekamo dan proglašenja. Iako se sve održava online, organizatori iz Slovenije će upriličiti priredbu i festival proglašenja pobjednika na kojem sudjeluje mnogo djece. Nama je zadatak također organizirati prijenos dodjele uživo preko Zooma, te ako epidemiološke mjere to dopuste manju priredbu, kazala je Radas.