Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Saab – sigurnost na prvom mjestu

Autor: Krešimir Bukvić

16.06.2008. 22:00
Saab – sigurnost na prvom mjestu


Posljednja testiranja američkog pandana Euro NCAP-u pokazala su da titula najsigurnijih kabrioleta pripada Saabu 9-3 i Volvu C70. Američki “Osiguravajući institut za sigurnost prometnica” proveo je opsežna testiranja sigurnosti deset kabrioleta na kojima su se švedski modeli pokazali najsigurnijim
Prestižni automobili švedskog proizvođača Saab, koji su podsredstvom Autocentra Mitrović, kao prvog ovlaštenog prodavatelja i servisera za Hrvatsku početkom ožujka ove godine stigli u Zadar, svoju su kvalitetu nebrojeno puta do sada dokazali brojnim priznanjima i nagradama. Iako cijenjeni zbog niza odličnih voznih preformansi kao i svih ostalih komponenti koje sačinjavaju jedno odlično vozilo, Saabova su vozila širem auditoriju najprepoznatljivija po sigurnosti, odlici koja im je, primjerice, samo posljednjih nekoliko godina priskrbila toliko priznanja da ih je teško sva i zapamtiti. Detroit – Institut za sigurnost na cestama (Insurance Institute for Highway Safety – IIHS) 2008. godine u kategoriji srednjih mjera osobnih vozila Saab 9-3 Sport Sedamu, Sport Combiju i Convertibleu dodjeljuje glavnu nagradu za najsigurnije osobno vozilo.
U premijskoj kategoriji 9-3 Sport Sedan uzastopno četiri godine osvaja nagradu za najsigurniji automobil. 2007. godine 9-3 proglašen je najsigurnijim automobilom, godinu prije isti je model osvojio zlatnu medalju dodijeljenu za najsigurniji automobil, dok je 2005. godine 9-3 s crash testom dospio na čelo kvalifikacije “Dvostruki najbolji izbor”.
Kako institut od ljeta 2007. testira i kabriolete, 9-3 Convertible prve godine osvaja prvu nagradu.
Na crash testovima instituta ovaj se Saabov model izlaže direktnom i bočnom udaru s velikom brzinom kako bi se ispitali nasloni za glavu iz aspekta zaštićivanja ozljede vrata, a pobjednički automobili primjerno moraju ispuniti sva tri testa te posjedovati i ESP sustav.
– Saab 9-3 za vrijeme crash testova zadovoljio je postavljene uvjete direktnog i bočnog sudara, a Saabov aktivan naslon za glave (SAHR) je pokazao izutenu visoku sigurnost kod zaštićivanja vratnih ozljeda, sumirao je Adrian Lund predsjednik IIHS-a rezultate testa. Činjenica, pak, da ESP sustav danas već pripada serijskoj opremi, dobro pokazuje Saabovu privrženost prema prometnoj sigurnosti.
Institut IIHS je neprofitna organizacija koja se bavi istraživanjem i komunikacijom, osnivali su ga osiguravajući zavodi za osiguranje automobila. Institut istražuje inovacije koje smanjuju ozljedu/materijalnu štetu za vrijeme sudara u ljudstvu, u okolišu i u automobilu, odnosno ispituje svaki mehanizam, koji smanjuje materijalnu štetu i koji se aktivira prije, za vrijeme, odnosno poslije sudara.
 
Saab 9-X, najbolji koncept ženevskog salona Saabovo najnovije konceptno vozilo, 9-X BioHybrid proglašeno je “Najboljim konceptom” na Salonu automobila u Ženevi prije nekoliko mjeseci. Ovom nagradom 9-X BioHybrid pridružio se vrlo uspješnom Saab Aero X konceptu koji je također primio AutoWeekov “Best in Show” nagradu na svojoj premijeri u Ženevi prije dvije godine.
Anthony Lo, direktor naprednog dizajna pri General Motors Europe govorio je u ime dizajnerskog tima te Saab Brand Centre u Švedskoj: “Oduševljeni smo što je naš posao prepoznat te nagrađen ovom prestižnom nagradom”. Govoreći o konceptnom vozilu izjavio je: “9-X BioHybrid je vizija kako bi budući kompakt izrađen u Saabu trebao izgledati. Dizajniran je kako bi odražavao prioritete mlađih kupaca koji traže progresivni izgled, odgovarajuće performanse i visoko tehnološke komunikacije, sve u sportskom paketu uz jamstvo ‘zabave u vožnji’”.
Istražujući dizajnerske teme Saabovih Aero X i ranijih 9X koncepata, 9-X BioHybrid također demonstrira potencijal za visokoučinkovitom snagom od 147 kW (200 KS), 1,4-litarskim BioPower turbo motorom podržanim od GM-ove sljedeće generacije hibridnih sistema. Očekivana emisija CO2 pri kombiniranoj vožnji iznosi 105g/km koristeći E85 gorivo.
Švedski kabrioleti najsigurniji Posljednja testiranja američkog pandana Euro NCAP-u pokazala su da titula najsigurnijih kabrioleta pripada Saabu 9-3 i Volvu C70. Američki “Osiguravajući institut za sigurnost prometnica” proveo je opsežna testiranja sigurnosti deset kabrioleta na kojemu su se švedski “topless” modeli pokazali znatno uspješnijim od njemačkih. Za razliku od kabrioletskih izvedenica Audija A4 i BMW-ove serije 3 koje su dobile tek osrednje ocjene, “Šveđani” su proglašeni najboljim izborom za kupce koji brinu o sigurnosti.
Unatoč činjenici da su kabrioleti u startu manje zaštićeni u slučaju sudara u odnosu na izvedbe s klasičnim krovom, Saab 9-3 Cabrio postigao je identične ocjene poput limuzinske izvedbe.