Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Grad Zadar sufinancira 30 projekata izgradnje solara

Autor: Siniša Klarica

16.06.2010. 22:00
Grad Zadar sufinancira 30 projekata izgradnje solara

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ako u prosjeku jedna investicija UNP plus solari košta oko 50.000 kn, riječ je o značajnoj pripomoći. Važno je istaknuti da se ovom prilikom jamči instalacija i na najudaljenijem otoku i u kućama na najvišoj koti tih otoka – Darko Kasap
Grad Zadar zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učikovitost financirat će projekte ugradnje sustava za korištenje ukapljenog naftnog plina ili kombiniranog sustava UNP-sunčeva energija u kućanstvima na zadarskim otocima. To se moglo čuti na jučerašnjoj prezentaciji projekta u gradskoj vijećnici u Zadru. Tom je prilikom zadarski dogradonačelnik Darko Kasap istaknuo da Grad i Fond zajednički financiraju projekte do 36.000 kn.
– Ako u prosjeku jedna investicija UNP plus solari košta oko 50.000 kn, riječ je o značajnoj pripomoći. Važno je istaknuti da se ovom prilikom jamči instalacija i na najudaljenijem otoku i u kućama na najvišoj koti tih otoka, rekao je Kasap.
Zamjenik zadarskog gradonačelnika također je objavio da Grad Zadar sufinancira 30 projekata izgradnje solara. Tom prilikom, fizičke osobe bi se pomogle s 12.000 kn. Prosječna investicija ugradnje solara za jednu obiteljsku kuću iznosi 36.000 kn.
U ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost cijeli projekt je prezentirala Marija Šćulac Domac. Ona je govoreći o sustavu UNP-sunčeva energija naglasila da je cilj programa realizirati najmanje 100 projekata godišnje u kućanstvima na otocima u razdoblju od 2008. do 2012. godine, vodeći računa da pripadaju različitim županijama, u kojima bi se kao primarni energent koristio UNP ili kombinirani sustav UNP-sunčeva energija za zagrijavanje, hlađenje, pripremu tople vode i kuhanje. U Zadarskoj županiji dosad je odobreno 10 projekata i to 4 na otoku Pagu, 3 na Ugljanu, dva na Viru i 1 na otoku Pašmanu. Odabrani distributer UNP-a, dužan je bez nadoknade osigurati dopremu na lokaciju i kompletno održavanje malog spremnika UNP-a. Za kućanstva na nepremoštenim otocima treba osigurati besplatni (bez plaćanja naknade) mali spremnik UNP-a te, naravno, osigurati kontinuiranu opskrbu plinom. Natječaj je otvoren do kraja ove godine, a dogradonačelnik Kasap ukazuje da je vrlo važna medijska prezentacija ovog projekta koji bi umnogome trebao poboljšati energetsku situaciju na otocima te da se o detaljima natjecanja može doznati i u Gradu i u Fondu.
Jučer je također najavljen Program smanjenja negativnog utjecaja prometa na okoliš i njegova prva mjera, Smanjenje emisije štetnih plinova cestovnih vozila (kategorije N2, N3 i M3). Natječaj će biti objavljen 18. lipnja 2010. Fond dodjeljuje bespovratna sredstva autoprijevoznicima za zamjenu neekoloških cestovnih vozila (EURO 0,1,2,3) za prijevoz tereta i putnika s novima standarda EURO 5. Fond je temeljem natječaja objavljenog u svibnju 2009. godine za 276 tvrtki i obrtnika odobrio sredstva za zamjenu 639 vozila u iznosu od 44,53 milijuna kuna ili 50.000 do 70.000 kn po vozilu uz ograničenje da se subvencija može dobiti za najviše 5 vozila. Fond je za provedbu Programa u 2010. godini osigurao sredstva u iznosu od 35 milijuna kuna.
 


Zimsko plivalište Višnjik koristit će solarnu energiju za zagrijavanje vode


Jedan od najznačajnijih projekata korištenja solarne energije za zagrijavanje vode u Zadru, predviđen je na zimskom plivalištu na Višnjiku. Kako doznajemo, arhitekt Nikola Bašić nije dozvolio smještaj solarnih panela u tzv. “viseće vrtove” ili betonske “pitare” koji se nalaze na krovu plivališta na Višnjiku. Podsjetimo, nedavno je na raspravi povodom izvještaja o poslovanju gradskih poduzeća, jasno rečeno da najveći dio gubitka od 1,5 milijuna kuna ŠRC Višnjik proizvodi zagrijavanje vode, ekološki sve neprihvatljivijim, lož-uljem. Spominjalo se da bi se cijeli projekt “solarizacije” zatvorenog bazena kandidirao i za pretpristupne fondove. Uvažavajući Bašićev autorski potpis, solarni paneli će se najvjerojatnije postaviti na nadstrešnicu gledališta budućeg otvorenog, olimpijskog bazena koji bi se trebao graditi tik do zatvorenog. Međutim zbog aktualne recesije, još nije izvjestan početak gradnje otvorenog bazena.