Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Iz Zadra bih otišao samo u slučaju jedinstvene ponude

Autor: Roman Morović

16.06.2010. 22:00
Iz Zadra bih otišao samo u slučaju jedinstvene ponude

Foto: Sebastian GOVORČIN



I trener i direktor su, što nije tajna, iskazali veliku želju da me se zadrži i dogodine. Voljeli bi me vidjeti u momčadi i iduće sezone. Direktor je rekao da ulažu najveće napore, kako bi u što kraćem roku isplatili dugovanja. Cijenim njihovu predanost i vjerujem da će to sve realizirati
Hrvoje Perić bio je na popisu Hrvatske B košarkaške reprezentacije, zajedno sa svojim suigračima iz Zadra, Rokom Stipčevićem, Markom Carom i Mirom Bilanom, koja se ovih dana priprema u Crikvenici. Premda ova selekcija ove godine nema nikakvih natjecanja, izbornik Josip Vranković htio je vidjeti s kakvim igračkim kadrom raspolaže i hoće li nekoga od B reprezentativaca pozvati i na pripreme A selekcije, uoči Svjetskog prvenstva koje se od 28. kolovoza do 12. rujna održava u Turskoj. S obzirom na igre koje je prezentirao ove sezone, Perić je sasvim sigurno jedan od najozbiljnijih kandidata za Tursku, no u dogovoru s izbornikom ipak neće proći pripreme s B reprezentacijom. Nakon naporne klupske sezone, ipak se najvažnije malo odmoriti, da bi bio što svježiji i spremniji za izazove koji ga očekuju, nadamo se, već na pripremama za smotru ponajboljih svjetskih košarkaša.
– Bio sam u Crikvenici na razgovoru i izbornik mi je stvarno izišao u susret. Ukazao sam mu na probleme s koljenom, koje sam vukao u posljednjih mjesec i pol dana sezone. Ne radi se o nekoj ozbiljnoj ozljedi, ali u ovom trenutku zahtijeva mirovanje, kako bi se sanirala do kraja. Za pripreme A reprezentacije će se popis objaviti krajem lipnja pa ćemo vidjeti što će izbornik odlučiti. Nadam se da će me pozvati, što bi mi stvarno bila velika čast i zadovoljstvo – kaže Perić, kojega smo prvo upitali kako je i da li se u ovih nekoliko dana uspio koliko-toliko odmoriti, nakon naporne sezone sa Zadrom.
Potpuni odmor
– Imao sam dosta stvari za obaviti, tako da sam se malo odmorio. Da se u potpunosti odmorim, i fizički i mentalno, ipak će mi trebati malo više vremena. Mislim da je sezona bila stvarno jako duga i teška, puna pritisaka, tako da će mi ovaj odmor itekako dobro doći. Do kraja šestog mjeseca definitivno ni loptu ni ništa neću vidjeti, nego ću baš uzeti potpuni odmor, bez ikakvog rada. Onda ću, ovisno o tome da li ću biti pozvan na pripreme A selekcije ili ću čekati klupske pripreme, početi lagani trenažni proces. Ovisi kada će mi početi prvo okupljanje.
Odmarat će, naravno, u rodnom Dubrovniku, no prije potpunog odmaka od košarkaškog svijeta trebao je odraditi još jedan završni intervju, kojih je ove sezone, što prije, što nakon utakmica odradio popriličan broj. No, eto, i to je jedna specifičnost grada košarke i nešto s čime igrači Zadra jednostavno moraju naučiti živjeti. Jer košarka je tu, čak i u teškim vremenima, uvijek tema broj jedan. Dakle, kako Hrvoje ocjenjuje netom završenu sezonu s rezultatskog aspekta?
– Po meni, u NLB ligi i Eurokupu smo sigurno podbacili. Osmo mjesto u NLB ligi sigurno nije zadovoljavajuće, kao ni neprolazak u drugi krug Eurokupa. Što se tiče Prvenstva Hrvatske, mislim da smo tu stvarno izvukli maksimum i šteta jedino što od početka sezone nije sve bilo kao u Ligi za prvaka, jer mislim da bi onda cijela sezona drugačije izgledala.
Veliki je žal ostao za izgubljenim finalom od Cibone, jer bi naslov prvaka, nakon svega što je prošla, ovoj momčadi značio iznimno mnogo.
– To su oni porazi koje čovjek pamti kroz cijelu karijeru. Taj poraz u četvrtoj utakmici će mi ostati u glavi, ne samo u idućih par dana, nego sigurno kroz cijeli život. Ali, to je sport, to je život. Jednostavno, želiš najbolje, daš sve od sebe, ali nekada na neke stvari čovjek ne može utjecati. Tako gledam i na ovo. Žal ostaje, velika prilika je propuštena, ali ne može se nikome ništa zamjeriti. Svi smo htjeli najbolje, dali smo sve od sebe, ali za neke stvari je potrebno i više od toga.
Jusup i Šango
Možemo li reći da je ovo bila tvoja najbolja sezona do sada?
– Definitivno sam zadovoljan iskorakom koji sam napravio ove sezone. Stvarno sam predano radio i tu se u prvom redu moram zahvaliti, prije svega svom prijatelju, a onda i kondicijskom treneru Juri Šangu, s kojim sam od prvog dana priprema do kraja dodatno ostajao i radio. Kada je bilo teško, hrabrio me, dizao i govorio da će se sve to isplatiti. Najdraže od svega ove sezone mi je što sam napravio taj iskorak, a naravno da bih volio da smo osvojili trofej. Naslov prvaka Hrvatske bio bi šlag na vrhu torte, ali što je tu je, bit će nekom drugom prilikom.
Sudeći po tvojim igrama tijekom sezone, a to potvrđuju i brojke, čini se da ti je promjena trenera zaista dobro došla.
– Mislim da se ta promjena osjetila ne samo na meni, nego na cijeloj momčadi. Slika i igra momčadi je djelovala potpuno drugačije, igrali smo puno atraktivniju, bržu košarku, opasniju za svakog protivnika. Prije nam je pobjeda u gostima bila tako reći čudo, a dolaskom trenera Jusupa smo počeli igrati podjednako dobro i doma i u gostima, što je po meni vrlo, vrlo bitan čimbenik za iduće sezone. Dugo nas je pratilo to breme da smo doma jedna momčad, a u gostima druga, ali mislim da sada više nije takva situacija.
Možeš li pojasniti izjavu nakon pete finalne utakmice: “Kada si na pravom putu, samo trebaš nastaviti koračati”. Na koga se ona odnosila?
– Mislim da se to odnosilo na sve. I na upravu i na cijelu našu momčad. Odlično smo radili, kvalitetno i predano. Uprava nam je također bila velika podrška u svemu tome. Nakon poraza dali su nam ruku, nisu nas kudili i kritizirali, nego podržavali i hrabrili. Stvorila se stvarno odlična kemija i između momčadi i uprave i između nas igrača međusobno. Mislim da je to put, kojim treba nastaviti dalje i onda sigurno neće izostati dobri rezultati.
Najviše ovisi o Zadru
Pitanje koje u ovom trenutku najviše zanima zadarsku javnost glasi: “Ostaje li Hrvoje Perić u Zadru i sljedeće sezone?” Neke špekulacije u medijima su se već pojavile. Smetaju li ti one, s obzirom da imaš još godinu dana ugovora sa Zadrom?
– Ne smetaju mi iz razloga što uvijek kad god bi nešto bilo u vezi tih stvari, prvo bih razgovarao s klubom, odnosno s direktorom ili nekim iz uprave, a tek onda bih razmišljao o tome. Tako je bilo i kroz cijelu prošlu sezonu i sada. Sve ove informacije koje su plasirane kroz medije posljednjih dana sigurno nisu krenule od mene. Nisam davao nikakve izjave što se toga tiče, sve dok nisam razgovarao s direktorom i trenerom, što sam obavio u ponedjeljak. Sada donekle znam na čemu sam, kakva je situacija i tek sada mogu početi razmišljati o takvim stvarima.
Možeš li reći o čemu je bilo govora na tom sastanku i jesi li dobio kakvu novu informaciju iz uprave po pitanju isplata dugovanja?
– I trener i direktor su, što nije tajna, iskazali veliku želju da me se zadrži i dogodine. Voljeli bi me vidjeti u momčadi i iduće sezone. Direktor je rekao da ulažu najveće napore, kako bi u što kraćem roku isplatili dugovanja. Cijenim njihovu predanost i vjerujem da će to sve realizirati. Što se tiče mog ostanka, o tome je ipak još rano govoriti. Objasnio sam im svoje planove i poglede na budućnost. U ovom trenutku su sve opcije otvorene, ali najviše stvari ovisi o Zadru, jer na kraju krajeva, ja imam još godinu dana ugovora. Samim time, ako me isplate, oni su ti koji upravljaju mojom sudbinom.
Kakva su tvoja razmišljanja i želje?
– Ja sam rekao da, ako se ukaže neka ponuda, koja se stvarno ne propušta, što se dogodi jednom u karijeri i čemu težiš kroz cijelu karijeru, onda bih otišao. Ali ako bi došla neka ponuda u rangu Zadra ili za 30-40 posto financijski veća, onda sigurno ne bih otišao iz Zadra. Tako da, ako ću ići, onda će to stvarno biti neki veći klub. Bilo je određenih zanimanja, ali o tome ne bih sada govorio – zaključio je Perić.


HRVATSKA B  – HRVATSKA U-20  116:72


(34:11, 35:22, 22:26, 25:13)
HRVATSKA B: Car 8, Petković 2, Stipčević 22, Simon 16, Petrović 13, Babić, Vrkić 12, Žorić 9, Rudež 10, Bogdanović 16, Bilan, Sobin 8. Trener: Josip Vranković.
HRVATSKA U-20: Došen, Batur 13, Bilinovac, Delaš 7, Olivari 9, Ramljak 2, Prostran 8, Radošević 17, Planinić 2, Bubalo, Zubčić 14, Juričić. Trener: Boris Kurtović.




Stipčević 22 u pobjedi protiv U-20


Hrvatska B reprezentacija u pripremnom susretu u Crikvenici lako je pobijedila U-20 reprezentaciju, koja se priprema za Europsko prvenstvo, koje će se od 8. do 18. srpnja održati u Hrvatskoj. Najefikasniji igrač utakmice bio je Zadranin Rok Stipčević s 22 poena, Marko Car je dodao 8, dok se Miro Bilan nije upisao u strijelce. Na drugoj strani, Ivan Batur je postigao 13, Šime Olivari 9, a Toni Prostran 8 koševa. Sutra će ove dvije selekcije ponovno odmjeriti snage.


Perićeva sezona u brojkama


Hrvoje Perić ove je sezone u dresu Zadra odigrao svih 56 utakmica. U 26 utakmica regionalne lige, prosječno je, za 24 i pol minute po susretu, postizao 11,5 poena, uz 4,9 skokova, 1,5 asistencija, te valorizaciju 13,2. Pritom valja naglasiti da mu je kod trenera Zmage Sagadina minutaža varirala između 9 i 30 minuta (najčešće do 20), dok je kod Danijela Jusupa gotovo redovito igrao trideset i više minuta. U šest utakmica Eurokupa, Dubrovčanin je prosječno na terenu bio 22 minute i 22 sekunde, uz učinak od 8 poena, 3,8 skokova i 1,3 asistencija, te valorizaciju 8. Najbolje brojke imao je na Prvenstvu Hrvatske, gdje je za 33 minute u prosjeku zabijao 17,5 poena, uz 7,4 skoka i 2,5 asistencija, te valorizaciju 21,5. Njegova statistički najbolja utakmica sezone bila je prva polufinalna protiv Cedevite, kada je za 29 minuta zabio 32 poena, uz 7 skokova i valorizaciju 41.


Ponosan na nagradu


Povod ovom razgovoru, osim završetka sezone, je taj što je Perić dobitnik trofeja Zadarskog lista, koji nosi ime po našem tragično preminulom kolegi i prijatelju Frani Vukiću, a dodjeljuje se najkorisnijem igraču Zadra u protekloj sezoni. Računica je jednostavna, ukupna valorizacija podijeljena s brojem službenih utakmica, kojih mora biti više od 50%. Perić ove sezone nije propustio niti jednu, kao ni kapetan Tomislav Ružić, koji je veći dio sezone bio u vodstvu, ali ga je Dubrovčanin, zahvaljujući sjajnoj završnici, te malom Ružićevom padu forme, posebno u šuterskom dijelu, zasluženo pretekao. U samom vrhu cijelo je vrijeme bio i Rok Stipčević, koji je na koncu završio na trećem mjestu.
– Mislim da nije samo završnica sezone, nego otkada je došao trener Jusup za mene su se stvari promijenile i to se odrazilo na moju igru. On mi je dao puno veću minutažu, puno veće ovlasti i imao sam njegovo puno povjerenje. Nadam se da sam mu to vratio svojim maksimumom na terenu. Osvajanje trofeja “Frane Vukić” je za mene velika čast i satisfakcija i nagrada za dvije godine krvavog i napornog rada u Zadru, gdje sam stvarno bio predan i dao svoj maksimum. Biti na istom popisu s tim igračima, koji su osvajali ovaj trofej, je stvarno veliko ostvarenje i velika čast. Ponosan sam – ističe krilni igrač Zadra.