Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Perspektiva Povljane i u poljoprivredi

Autor: Alenka Festini

16.06.2010. 22:00
Perspektiva Povljane i u poljoprivredi


Općina je stvorila sve uvjete kako bi se projekt navodnjavanja realizirao. Voda do polja išla bi s Velikog blata, a s tog prirodnog izvora već postoje cjevovodi do Povljane. U ovom trenutku potrebno je iskopati trasu i postaviti cijevi u dužini oko jedan kilometar
Ovih 200 hektara obradivih površina na području povljanskog polja do kraja ove godine mogli bi imati sustav navodnjavanja, istaknuo je Ivica Pogorilić, načelnik Općine Povljana.
Kako doznajemo od njega, izrada projektne dokumentacije navodnjavanja povljanskog polja je u završnoj fazi. Radi se o projektu koji financiraju Općina Povljana, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode i Zadarska županija, a sve poslove oko potrebne dokumentacije vode Hrvatske vode.
Voda s Velikog blata
Naime, Općina Povljana stvorila je do sada sve uvjete kako bi se projekt navodnjavanja realizirao. Voda do polja išla bi s Velikog blata, a s tog prirodnog izvora vode već postoje cjevovodi do Povljane. U ovom trenutku potrebno je iskopati trasu i postaviti cijevi u dužini oko jedan kilometar, točnije do početka glavnog poljskog puta. Potom slijedi postavljanje vodovodnih cijevi prema poljima.
– Paralelno, pokrenuli smo pregovore s budućim korisnicima, odnosno vlasnicima poljoprivrednih parcela oko načina daljnjih postavljanja vodovodnih cijevi i konačno plaćanja usluga. Očekujemo, ako svi poslovi budu išli predviđenim tijekom, da će sustav navodnjavanja za oko 200 hektara povljanskog polja biti realiziran do kraja ove godine, kaže Pogorilić te navodi kako se s projektom navodnjavanja želi doprinijeti što kvalitetnijem razvoju poljoprivrede u Povljani.
On je istaknuo kako je Općina jako puno doprinijela kako bi se što više mladih ljudi bavilo poljoprivredom.
Naime, na cijelom području otoka Paga dogodilo se u posljednjih 20-ak godina da su vinogradarstvo, ali i ostale poljoprivredne grane skoro pa nestale.
Ekonomska neisplativost glavni je krivac za takvu situaciju, jer se pokazalo znatno isplativija i bolja financijska zarada od turizma, odnosno iznajmljivanja soba i apartmana te se naglo počelo razvijati ovčarstvo koje je pridonijelo da se mnoga zapuštena polja pretvore u pašnjake.
Darivanje sadnica
Takva sudbina zadesila je i općinu Povljana. Činjenica je kako su 90-t
ih godina prošloga stoljeća, velike površine polja ostale zapuštene. Jednostavno stariji poljoprivrednici zbog godina i zdravlja više nisu mogli održavati polja, a mladi u poljoprivredi nisu vidjeli interes. Općina Povljana je 2002. godine pokrenula akciju oživljavanja poljoprivrede te je svake godine izdvajala proračunska sredstva za kupnju sadnica vinove loze, maslina, raznih voćki.
U posljednjih osam godina mještanima je darovano oko 50.000 sadnica vinove loze te još nekoliko tisuća sadnica maslina i sadnica raznih voćki. Prije nekoliko godina realiziran je projekt kompletnog uređenja puta u dužini od 2 kilometara kroz povljansko polje, a tijekom prošle godine probijen je još kilometar puta.
– U posljednjih nekoliko godina vidljivi su pozitivni pomaci. Sada je vidljivo da su mnoge zapuštene livade postale predivna polja. No, to su tek mali koraci u usporedbi s površinama obradivih polja kakva su bila prije 20-ak i više godina. Vjerujemo da će se poljoprivreda na našem području više razvijati kada bude realiziran sustav navodnjavanja, jer voda je itekako važna za razvoj raznih poljoprivrednih kultura, zaključio je Pogorilić.