Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Puhati staklo može naučiti svatko

Autor: Nikola Markulin

16.06.2010. 22:00
Puhati staklo može naučiti svatko

Foto: Vedran SITNICA



Jučer je u Muzeju antičkog stakla ponovno započela s radom, znatno obogativši njegovu ionako atraktivnu ponudu, demo radionica puhanja stakla. Staklo se puše ručnom metodom, a radionicu koja se nalazi na drugom katu Muzeja vodi obitelj Podhraški iz Huma na Sutli.
– Radionica je radila i lanjsku turističku sezonu, a s radom je započela odmah nakon otvaranja Muzeja. S obrtom „Proizvodnja i trgovina kristalnih unikata” surađujem već čitavo desetljeća, a iskustva su izvrsna. Otvoriši radionicu puhanja stakla, koja se odvija iza staklenog pulta tako da posjetitelji mogu promatrati čitav proces ručne izrade staklenih predmeta, znatno smo obogatili našu ponudu, ali i turističku ponudu čitavog Grada. Radionica je lani radila od 15. lipnja do 30. listopada, a radili su obitelj Podhraški i njihovi djelatnici. Bojan Podhraški i njegov otac koji vode vlastiti obrt jedinstven u Hrvatskoj imali su volje i želje doći i ovo ljeto u Zadar i demonstrirati svoje vještine našim posjetiteljima. Za razliku od prošle sezone ovu ćemo raditi i nedjeljom. Valja istaknuti kako smo i u zimskom periodu izrađivali staklene predmete, ali drugom tehnikom – fuzijom stakla. To su, izrađujući tanjure i broševe, radile Katarina Gverić, Jelena Franulović i Antonija Gospić. Time smo ujedno znatno obogatili našu suvenirsku ponudu. One će pomagati obitelji Podhraški u našoj demo radionici tijekom sezone i tako ujedno polako učiti vještinu puhanja stakla. Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji mogućnost formalnog obrazovanja za ovaj stari obrt, kazao nam dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla.
Bojan Podhraški vodi obiteljski obrt „Proizvodnja i trgovina kristalnih unikata” koji djeluje od 1999. godine u Humu na Sutli. Inače, kazao nam je Bojan, Hum je poznato hrvatsko središte proizvodnje staklenih predmeta. Tamo postoji i tvronica stakla koja upravo ove godine slavi 150 godina rada.
– Za vrijeme bivše državE pohađao sam staklarsku školu u Rogaškoj Slatini i tamo izučio zanat. Mi staklene predmete izrađujemo ručno i po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj. S profesorom Fadićem koji je suradnju i inicirao surađujemo već desetak godina. Uglavnom smo izrađivali replike antičkih staklenih predmeta koje bi on pronalazio u sklopu svojih arheoloških istraživanja. Neke od tih i takvih oblika sada izrađujemo u demo radionici puhanja stakla u sklopu Muzeja. Osim što posjetitelji mogu uživo promatrati proces ručne izrade staklenih predmeta iste mogu i kupiti kao suvenire, izložio nam je ukratko Bojan, pojasnivši razliku između procesa izrade stakla fuzijom i puhanjem:
– Fuzija je, kako i riječ otkriva, stapanje stakla. Ona se obavlja na temperaturi od 800 stupnjeva Celzijusovih, a puhanje stakla koje se radi na sasvim drugačiji način kada se baca kvarcni pijesak obavlja se na temperaturama od 1.500 stupnjeva celzijusovih. U načelu, fuzijom je najprikladnije izrađivati nakit, tanjure, plitice i sl. dok se puhanjem izrađuju posude poput vrčića, bočica i sl. Prilikom izrade stakla metodom puhanja koristimo lulu za puhanje i, uz razni alat, karakteristične različite drvene kalupčiće. Dok se staklo izrađuje na takav način potrebno je imati pomoćnika, a meni je vrlo drago što ima mladih ljudi željnih naučiti ovu prekrasnu vještinu u nas, nažalost, vrlo rijetku.
Radionica je, uz čitav niz alata, kalupa i drugih pomagala, opremljena električnom peći za taljenje stakla, dvama pećima za hlađenje stakla, peći za fuziju stakla, te manjom peći za izradu keramičkih kalupa. Bojan Podhraški je, kao uz svog oca jedini stručnjak za ovu djelatnost u nas, bio glavni savjetnik prilikom nabavke opreme za radionicu Muzeja antičkog stakla. Nama preostaje sve pozvati da posjete Muzej antičkog stakla i vide ručno pravljenje staklenih predemeta puhanjem što je, uostalom, najbliže načinima i tehnikama kakvima su se služili i antički majstori.


Izrada nakita


Jelena Franulović, koja je diplomirala studij grafičkog dizajna i Katarina Gverić, diplomirani povjesničar umjetnosti i pedagog u Muzeju su čitavu zimu zajedno s Antonijom Gospić, kao što je rečeno, radile na izradi staklenih predmeta fuzijom. Njih tri trenutno su volonterke u Muzeju i oduševljene su iskustvom izrade stakla:
– U ovoj smo vještini samouke. Za vrijeme rada lanjskih demo radionica došle smo pomagati i polako se učile. Kada je radionica završila s radom počele smo eksperimentirati s peći za fuziju stakla kojom je radionica Muzeja bila opremljena. Krenulo nam je i uspjesi su nas ponukali da nastavimo raditi. Oduševljava kreativnost ovog posla, a planiramo početi raditi i zahtjevnije stvari primjerice nakit s plamenicima.




Promidžba ponude


Profesor Fadić ističe kako su posjetitelji Muzeja antičkog stakla ovu dodatnu ponudu prihvatili sjajno, te kako je postav zamišljen tako da uobičajeni obilazak završava upravo pred staklenom stijenom iza koje puhači stakla izrađuju unikatne predmete.
– Ove godine namjeravamo dodatno poraditi na promidžbi upravo ovog dijela naše ponude. Tako ćemo izraditi atraktivne letke i plakate, a posjetitelje će sigurno zanimati i naša suvenirska ponuda koja se popunjava predmetima upravo iz naše demo radionice. U njoj se nalaze unikatni stakleni ručno rađeni predmeti po cijenama u rasponu od 40 do 500 kuna, kaže Ivo Fadić.