Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

S puno volje i želje protiv žege

Autor: Andrija Dešpoja

16.06.2010. 22:00
S puno volje i želje protiv žege


Kod svih je vidljiva velika volja i želja te je atmosfera uistinu radna i ozbiljna. Pokušavamo se usmjeriti na individualan rad, tj. na podizanje tehničko-taktičkih detalja – kazat će Juran
Dugo toplo i vrlo radno ljeto, geslo je košarkaša Borik-Puntamike u ovom sparnom razdoblju godine kada je kupanje i odmor sigurno svima prva opcija. To će potvrditi i pomoćni trener Borik-Puntamike, Ivan Juran, koji s prvim trenerom Nevenom Plantakom svakodnevno predvodi veću skupinu Puntamičana koji ljetne mjesece koriste za usavršavanje tehničko-taktičkih detalja. Usavršavanje tehničkih pojedinosti uz održavanje kondicije sigurno je temelj na kojem se optimistično gradi nadolazeća sezona u koju Puntamičani žele ući s istim sastavom kao i prošle sezone.
– Radimo od završetka sezone istim ritmom. Jednom dnevno od ponedjeljka do petka. Baziramo se na radu s mlađim igračima poput Baždarića, Troskota, Čakaruna, Marina, Grabovca i Plantaka, iako su na treninzima prisutni i ovi iskusniji poput Ivanova, Petanija i Devića. Uz njih s nama trenira i Mario Pešut, koji je prošlu sezonu odradio u Zaboku, no njegovo prisustvo je čisto zbog njegove želje da ostane u trenažnom procesu. Kod svih njih je vidljiva velika volja i želja te je atmosfera uistinu radna i ozbiljna. Pokušavamo se usmjeriti na individualan rad, tj. na podizanje tehničko-taktičkih detalja, a kombiniramo teretanu i parket.
Ima li kakvih naznaka o sastavu s kojim bi trebali raspolagati za nadolazeću sezonu?
– O tom pitanju u klubu još uvijek nemamo nikakvih novih informacija najvjerojatnije do kraja lipnja ili početka srpnja. Tada bi trebali sjesti s većinom igrača i pokušati naći s njima nekakav dogovor. Želja nam je da ostanu svi, a pitanje koliko će to biti i ostvarivo. Također bi voljeli kada bismo uspjeli zadržati i ovaj dvojac, Čakarun i Olivari, koji je stigao iz pravca KK Zadar na početku sezone. Lakše bi nam bilo kad bi krenuli u novu sezonu s istim sastavom, jer onda bi nam trebalo puno manje vremena da dostignemo razinu koja je potrebna za natjecateljski dio u kojem svi oni imaju najmanje godinu iskustva od lani.
Naredna sezona mogla bi biti po konkurenciji barem, puno zahtjevnija od prošle. U ligu su se vratili upravo oni koji su ispali pretprošle sezone, Riječani i Sinjani.
– Razlika je za nas u tome što nas očekuje malo više putovanja nego prošle sezone, jer su ispali Šibenčani i Kaštelani koji su nam bili geografski blizu. Vratio se Alkar koji je tradicionalno neugodan protivnik, posebno na svom vrućem domaćem parketu dok Kvarner ulazi po najavama vrlo ambiciozno s jakim snagama tako da će se uz Zabok koji je pokazao kvalitetu kao najbolji iza NLB ligaša te uz Split, Dubravu, Svjetlosti i Dardu sigurno podignuti kvaliteta natjecanje u A-1 ligi na jedan viši nivo. Očekuje se puno jača liga, a naši nedostaci su ostali isti oni od prošle sezone. U dvije stvari smo inferiorni ostatku lige. I naredne sezone ćemo biti sigurno najmlađa momčad lige te klub s najmanje sredstava, no nadam se da ćemo kao i prijašnjih sezona nastaviti tradiciju kao momčadi koja ima najviše srca i koja u svojim redovima ima sve domaće igrače – zaključio je Juran.
 


Prošla sezona odrastanja


Za Ivana Jurana, kao i za cijeli stručni stožer Borik-Puntamike, nadolazeća sezona (pod uvjetom da održe momčad na okupu) bi mogla biti iskorak u individualnom te rezultatskom smislu. Najveći oslonac za takvu teoriju leži u činjenici da je većina igrača, iako još uvijek vrlo neiskusna ima jednu kvalitetno odrađenu sezonu iza sebe. To se najbolje vidi na primjeru nekih igrača od kojih se u sljedećoj očekuje još veći iskorak naprijed.
– Početak priprema pred prošlu sezonu označio je svojevrsnu prekretnicu u Borik-Puntamici koja je silom prilika ostala bez nekolicine stožernih igrača kao što su bili Dundov, Žorž i ostali. Okrenuli smo se novom sustavu rada s novooformljenom momčadi u kojoj je najstariji igrač imao tek 25 godina. Bilo je dosta upitno kako će sve to izgledati, no upornost i rad su se na kraju isplatili, a tome svemu je doprinijelo tvrdo držanje sustava rada koji je trener Plantak nametnuo od samog početka. Tog sustava se trebamo držati dalje te biti ustrajni, jer jedino tako možemo očekivati napredak iz godine u godinu. Istaknuo bih primjer Šime Olivarija koji je strahovito napredovao od onog trenutka kad je stigao u Borik-Puntamiku. Njegova minutaža u A-1 ligi uz sustavan rad dovele su ga do toga da je stekao veliko samopouzdanje u toj sezoni odrastanja te je sigurno igrač koji će pokazati svoje kvalitete igrao naredne sezone kod nas ili negdje drugdje, a nadamo se da će u reprezentaciji U-20 nastaviti prikazivati dobre igre.