Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U projekt državne mature krenulo se krajnje neozbiljno

Autor: Petra Mičić

16.06.2010. 22:00
U projekt državne mature krenulo se krajnje neozbiljno

Foto: A. SITNICA



U prostorijama Hrvatske narodne stranke jučer je održana konferencija za novinare, a tema konferencije je bila problematika državne mature.
Konferenciju je održao Denis Barić, potpredsjednik Županijske organizacije HNS-a i Robert Nezirović, predsjednik HNS-ovog Ogranka Stanovi i Interesnog odbora za prosvjetu i kulturu.
– Sva sveučilišta su prihvatila državnu maturu, ali ipak mnogi fakulteti i dalje zahtijevaju dodatne provjere znanja, što nije u skladu s državnom maturom i obećanjima Vlade, kazao je Denis Barić dodavši da se džepovi studenata i učenika konstantno pustoše.
Na konferenciji je istaknuto kako se u projekt državne mature krenulo krajnje neozbiljno te da se državnom maturom devolvira cijela četvrta godina srednje škole te kako ocjene iz srednje škole postaju nevažne, a važna postaju samo tri predmeta. Također, problem je i kampanjsko učenje koje državna matura i potiče.
– Državna matura je započela stihijski, te se s tim projektom naprosto trčalo pred rudo. Uništena je cijela četvrta godina srednje škole, a umjesto da se u zadnjoj godini srednje škole uživa i potiče kreativnost kod učenika, učenici kopiraju materijale te su cijelu godinu u strci oko državne mature, istaknuo je Robert Nezirović, predsjednik HNS-ovog Ogranka Stanovi i Interesnog odbora za prosvjetu i kulturu.
Članovi HNS-a na konferenciji su upozorili i na činjenicu kako osobe starije od 30 godina već odustaju, te će u budućnosti odustajati od studiranja zbog kompliciranog postupka oko državne mature.
– Ako smo već išli prepisivati programe od drugih država, i išli u projekt državne mature, tada se cijelom projektu trebalo pristupiti ozbiljnije. Primjerice, ispite bi trebali sastavljati ljudi iz prakse, a ne osobe koje sjede u kancelariji, naglašava Nezirović.
Kao rješenje, HNS predlaže da se državna matura ne polaže tijekom cijele godine nego kroz mjesec dana kao što je slučaj u ostalim državama.
Ako državna matura nalaže da prijemnih ispita nema, onda ih zaista i ne smije biti pa tako ni na jednom sveučilištu u Hrvatskoj. A trenutačno neki fakulteti i dalje zahtijevaju neku vrstu prijemnog, što je nedopustivo, naglašeno je na jučerašnjoj konferenciji.