Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bagerom konačno poravnana plaža za invalide

16.06.2011. 22:00
Bagerom konačno poravnana plaža za invalide


Za razliku od prošle godine kada su svlačionice za invalide često bile zaključane te se otvarale isključivo na zahtjev, ove godine trebale bi biti dostupne tijekom cijelog dana svim kupačima


Još do prekjučer  je rampa koja osobama u  invalidskim kolicima omogućuje pristup moru na plaži  Vitrenjak bila zatrpana velikom količinom šljunka i  smeća te tako bila dovedena  gotovo do neprepoznatljivosti. Samo su držači za ruke,  odnosno rukohvati davali  naznake  kako se ispod svih tih  naslaga zapravo skriva nešto  što služi nekoj višoj svrsi od  samog izležavanja uz more.
 Iako su proteklih godina  radovi na čišćenju i uređenju  ove plaže, a samim tim i  rampe za invalide započinjali  već u travnju ili svibnju te  prvog dana lipnja omogućavali invalidnim osobama  normalan pristup moru, ove  godine se to, prema riječima  Marija Pešuta, pročelnika   Upravnog odjela za zdravstvo  i socijalnu skrb u Gradu Zadru, učinilo tek u ovom tjednu, sredinom lipnja. Razlozi  odgađanju čišćenja prema  njegovim riječima, leže u  činjenici što se čekalo ljudstvo koje bi potrebite radove  izvelo besplatno.
Problem sa  zatrpavanjem
Projekt koji je svečano otvoren u ljeto 2007. godine,  unatoč činjenici što su se  vandali ove godine na ovom  prostoru iskazali u nešto manjoj mjeri te smanjili izdatke  za obnovu postojećih sadržaja, djeluje otužno. Problem zatrpavanja rampe ponavlja se iz godine u godinu  jer je smještena na mjestu  gdje je takve stvari teško  izbjeći, najvećim dijelom zbog  prirodnih pojava, a drugim  dijelom i ljudskog faktora koji  je zaslužan za naslage smeća,  iako su kante za smeće barem  na ovom dijelu plaže postavljene u pristojnom broju.  Osim toga, navedena plaža  omiljeno je okupljalište mladih, ali i onih ponešto starijih,  posebice u večernjim satima  kada se do sada na dijelu  osiguranom za invalide najviše i najčešće uništavalo  upravo sunčalište, ali i  svlačionica namijenjena osobama s invaliditetom.
Ove godine nema nekih  pretjeranih oštećenja, no  izloženost soli, suncu, vjetru,  kiši, učinili su svoje. Za razliku od prošle godine kada  su i svlačionice za invalide  često bile zaključane te se  otvarale isključivo na zahtjev,  ove godine, prema Pešutovim  riječima trebale bi biti otključane tijekom cijelog dana  te dostupne i ostalim kupačima koji borave na ovoj  plaži. Zaključavale bi se tek  navečer, upravo zbog zaštite  objekta i nepotrebnih problema s određenim skupinama naših sugrađana i turista.
Grad plaća asistente
Za redovno održavanje  ovog objekta kao i svake godine nadležan je upravo  Upravni odjel za zdravstvo i  socijalnu skrb u Gradu Zadru, a njegov pročelnik Pešut  ističe kako su od danas, iako  sa zakašnjenjem, plaža i svi  njeni sadržaji potpuno  očišćeni i uređeni za invalidne osobe, ali i druge kupače.
Grad Zadar je još prije  nekoliko godina kupio plastična kolica koja invalidima  omogućavaju silazak niz rampu u more, a iz proračunskih  sredstava plaća i tri asistenta,  od kojih su dvojica studenti,  koji osobama s invaliditetom  pomažu prilikom ulaska i  izlaska iz mora. Te osobe  često uvode i red na tom  području s obzirom da se  nerijetko rampa koristi kao  skakaonica i slično.
– Jedan od asistenata, Jozo  Kasipović, dobio je čak i nagradu Grada Zadra za svoje  aktivnosti na tom terenu i bit  će i ove godine nezaobilazna  alfa i omega u pripomoći  ljudima s invaliditetom. Osim  što je namijenjena za invalide, jednako tako rampa je  namijenjena za starije i teže  pokretne ljude, naglasio je  Pešut.
Dakle, unatoč kašnjenju s  uređenjem, plaža će od danas  biti potpuno spremna.
 


Protiv algi se može boriti samo četkama




– Isti problem na ovoj plaži imamo svake godine. Na tom prostoru na  Vitrenjaku udari juga su tijekom cijele zime učestali i dosta jaki te tada  more nanese goleme količine šljunka koje zatrpaju rampu, ali mi to svake  godine pred sezonu očistimo. Iako su plaža i rampa trebale u lipnju već  biti spremne za kupanje ove godine smo svoj posao održavanja obavili  tek sada isključivo iz financijskih razloga. Naime, pričekali smo 20-ak  volontera te lokalnog obrtnika, bagerista, koji su nam te radove izveli  besplatno, kaže Pešut.
S Čistoćom je postignut dogovor o redovnom održavanju. Njihovi  djelatnici u jutarnjim satima visokotlačnim pumpama ispiru alge s prilaza  moru koje su zapravo najveći problem tijekom ljetnih mjeseci. No, s  obzirom da se ni to nije pokazalo kao idealno rješenje, Grad planira  angažirati ljude koji na plaži dežuraju tijekom ljeta da svako jutro očiste  specijalnim četkama, jer ne postoji efikasno kemijsko sredstvo koje bi  riješilo taj problem.
– Jedino na takav način možemo smanjiti broj klizanja i ozljeda na  prilazima, kazao je Pešut.