Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ogorčeni otac poručio optuženom da bude čovjek!

16.06.2011. 22:00
Ogorčeni otac poručio  optuženom da bude čovjek!


– Pokušaj se sjetiti što se dogodilo, koje su im bile zadnje riječi? Budi čovjek i prekini nam ovu noćnu moru. Ako si mogao završiti fakultet i liječiti ljude, a onda učini za nas barem toliko – rekao je otac pokojne Mikele Marijan optuženom Pavešiću


Nakon dvije i pol  godine stanke, jučer je pred  Sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Općinskog suda  Ana Brkić, ispočetka krenulo  suđenje 27-godišnjem Zadraninu Juri Pavešiću, optuženom za izazivanje stravične prometne nesreće 8.  srpnja 2007. godine na otoku  Ižu, kada je poginulo troje  mladih mještana.
Optuženi Pavešić, tada student medicine, a danas diplomirani liječnik, jedini je  preživio pad neregistriranog  kombija u provaliju duboku  oko 4,5 metara dok su troje  njegovih prijatelja – Lucija  Antunac, Mikela Marijan i  Silvijo Sutlović, na mjestu poginuli. Prvo suđenje Pavešiću  započelo je još u siječnju 2009.  godine pred sutkinjom Dijanom Grancarić. U svega dvije  rasprave Grancarić je ispitala  17 svjedoka pa se činilo kako  će ovaj mučni proces biti i  okončan. No, nakon što je ona  imenovana sutkinjom Županijskog suda, Vijeće je izmijenjeno, a uslijedila je i stanka  zbog koje je jučer mladom  liječniku ponovno pročitana  optužnica. Osim što je vozio  neregistrirano i tehnički neispravno vozilo, mladiću se na  teret stavlja i alkoholiziranost.  Utvrđeno mu je oko 1,50 promila alkohola u krvi, a uz to i  umor, vožnja bez svjetala te  prekoračenje brzine.
– Vozeći 75 kilometara na  sat u nepreglednom zavoju  vozač je izgubio kontrolu nad  vozilom, prednjim lijevim dijelom udario je u zid objekta u  izgradnji, uslijed čega se vozilo odbilo na drugu stranu  kolnika te palo u provaliju –  naveo je tužitelj Dragan Bogatić dodajući kako su potom  troje Pavešićevih suputnika  smrtno stradali uslijed ozljeda  glave i nagnječenja mozga. Na  takve optužbe Pavešić je pred  brojnim članovima obitelji poginulih mu prijatelja, ponovio  kako se ne sjeća nesreće, pa  da se stoga ne može ni izjasniti  o krivnji.
– Osjećam se odgovornim –  kratko je izustio Pavešić, a na  njegove riječi odmah je reagirao otac poginule Mikele,  Livio Marijan, zatraživši od  sutkinje da se provede psihijatrijsko vještačenje i utvrdi je  li moguće da se nesreće ne  sjeća.
– Ispitano je puno svjedoka,  dokazano je da je vozač bio  pod utjecajem alkohola i  umoran, svjedočili su vještaci.  Nije mi jasno zašto smo dvije i  pol godine morali čekati nastavak. U međuvremenu, optuženi je diplomirao medicinu  i stažirao godinu dana u zadarskoj bolnici. Kako je mogao diplomirati, a ničega se ne  sjeća?! – zapitao je u punoj  sudnici ogorčeni otac na što  mu je sutkinja Brkić odgovorila kako je i psihijatrijsko i  psihološko vještačenje nad  Pavešićem već provedeno. Liviju Marijanu takav odgovor  nije bio dovoljan pa se potom  još i izravno obratio optuženom mladiću riječima:
– Pokušaj se sjetiti što se  dogodilo, koje su im bile zadnje riječi? Budi čovjek i prekini nam ovu noćnu moru.  Ako si mogao završiti fakultet  i liječiti ljude, a onda učini za  nas barem toliko – rekao je  otac pokojne Mikele, dok  drugi roditelji nisu imali nikakvih primjedbi, niti je itko  postavio imovinsko-pravni  zahtjev.
Suđenje se nastavlja 20.  srpnja kada će ponovno svjedočiti dvojica prometnih  vještaka, dvojica toksikologa  te troje svjedoka koje je predložio Livio Marijan.