Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pacijentima sve ugroženije pravo na privatnost

16.06.2011. 22:00
Pacijentima sve ugroženije  pravo na privatnost


Poslodavci na svakoj doznaci mogu vidjeti zbog čega je pacijent, odnosno radnik bio na bolovanju čime se krši osnovno pravo pacijenta – pravo na privatnost. Zatražili smo da se ovo promijeni, ali nitko ništa ne odgovara, pozvala je Đula Rušinović-Sunara


Danas smo ovdje  kako bismo pozvali na javnu  raspravu o poštovanju osnovnih ljudskih prava pacijenata.  Naime, imamo pokazatelje da  se gotovo svakodnevno krše  prava pacijenata. Također smo  pozvali predstavnike zdravstvenih institucija, predstavnike udruga bolesnika i udruga  potrošača kako bismo pregledali stanje o pravima pacijenata. Moramo istaknuti da je  poražavajući odaziv institucija  od kojih se gotovo nitko nije  javio, rekla je Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje  prava pacijenata na tribini koja  je održana jučer u Zboru liječnika Zadar.
Hitna demokratizacija  sustava
Ona je predstavila projekt  koji su proveli u suradnji s  predstavnicima Zadarskog potrošača iz Zadra, Centar za  edukaciju i informiranje potrošača iz Bilja, Varaždinskog  potrošača iz Varaždina i Hrvatske udruga za zaštitu potrošača iz Zagreba.
Tema jučerašnje tribine je  bila “Prava pacijenata u Hrvatskoj i u Europskoj uniji –  poziv na javnu raspravu”.
 – Potrebna nam je hitna demokratizacija zdravstvenog  sustava jer nam je to zadnja  rupa na svirali. Zato u ovoj  predizbornoj godini pozivamo  sve stranke da se izjasne kako  će zaštititi pacijente. Oni još  guraju glavu u pijesak i tvrde  da su nam prava uređena, ali to  su prava osiguranika, a ne osnovna ljudska prava, istaknula  je Rušinović-Sunara, istaknuvši da se u Hrvatskoj svakodnevno događaju teška  kršenja ljudskih prava na koja  je nemoguće reagirati jer to  nije uređeno u sustavu. Radna  skupina u kojoj je Hrvatska  udruga za promicanje prava  pacijenata s još pet partnerskih  udruga za zaštitu prava potrošača sastavila je podnesak  glede kršenja prava na privatnost u korištenju zdravstvenog  osiguranja. Rušinović-Sunara  je dodala da još nisu dobili  odgovor na pitanja o dugogodišnjim kršenjima prava na  privatnost radnika.
Dubravka Finka, predsjednica zadarskog ogranka Udruge za prava pacijenata, rekla je  da su iz zadarske Opće bolnice  u vrlo kratkom roku odgovorili  na upitnik čime se bolnica  našla među rijetkima koji su  surađivali s udrugama.
Brzi vodič
 – Poslodavci na svakoj doznaci mogu vidjeti zbog čega je  pacijent, odnosno njihov radnik bio na bolovanju čime se  krše osnovna prava pacijenta  na pravo na privatnost. Zatražili smo da se ovo promijeni,  ali nitko ništa ne odgovara.  Osim toga postoji velik sukob  interesa u rješavanju pritužbi.  Naime, mi nemamo nezavisne  stručnjake za prava pacijenata  ili nekoga tko bi predstavljao  udruge. Osim toga sukob interesa se javlja i zato jer se  pritužbe upućuju kod državnog odvjetnika tek nakon što  liječnička komora odluči hoće  li pojedinu pritužbu upućivati  dalje ili ne. Ali ne može liječnička komora odlučivati o  kršenju ljudskih prava jer oni o  tome ne znaju ništa, to je pravni nonsens. U ovom slučaju,  ispada da prava pacijenata štiti  netko tko zapravo štiti drugu  stranu, liječnike, istaknula je  Rušinović-Sunara, dodavši da  oni žele neovisne stručnjake  koji neće biti u sustavu zdravstvene zaštite.
 – Koliko god mi to tražimo,  institucije i dalje šute ili kažu  da su prava osiguranika dobra,  ali ovo nisu prava osiguranika  već ljudska prava. Kad bi se  reagiralo na ono što pacijent  vidi, cijeli sustav bi se postupno  sredio jer se u većini slučajeva  radi o manjim propustima koji  se mogu odmah ispraviti. Sada  se ljudi boje išta reći, ne žele  dizati tužbe, nama jave da se  nešto događa, ali ne žele u  javnost. Boje se da neće moći  ili kod liječnika ili u bolnicu, a  to nikako nije poštovanje ljudskih prava, navela je Rušinović-Sunara. Istaknula je da  zbog svega navedenog traže  kompetentnog pregovarača  koji razumije problematiku i  može pregovarati s drugom  stranom.
Na konferenciji su predstavile i brošuru “Vaš brzi vodič  kroz prava pacijenata” koji su  tiskali u partneretvu s MZSS, a  koji su dijelili po bolnicama  kako bi pacijente uputili u  njihova prava.